Реклама
https://www.bgdnes.bg/Podkastyt/article/17415592 www.bgdnes.bg

Актьорът и режисьор Николай Илиев: Мечтаех да стана футболист

Бях голям фен на Стоичков

Кой е той

Николай Илиев е актьор, сценарист, режисьор и продуцент на филми. Известен е с участието си в множество продукции, като "Забранена любов", "Чужденецът", "Живи легенди" и т.н. Специално за читателите на "България Днес" Николай Илиев даде интервю, в което говори за кариерата си, за трудностите в нея, за мечтите си и най-новото около себе си

- Г-н Илиев, кога открихте артистичното в себе си?

- На няколко етапа в живота ми. Първоначално като бях дете, защото баща ми - Бойко Илиев, беше театрален режисьор и често ходех на репетиции в Пазарджик. Тогава виждах, че ми е наистина забавно и ми харесва. Паралелно с това още като малък обичах да пиша истории и разкази. Това беше вид артистизъм, но не го отразявам в тази посока. По-късно бях забравил за това нещо и като станах на 15 години, се явих на кастинг в БНТ за филма "Мускетарят с маратонките". Получих главна роля и тогава вече наистина осъзнах, че това е моето нещо. Да го правя пред и зад камера. Оттогава лека-полека реших, че това е нещото, с което ми се занимава - с кино, писане, режисура и актьорство. Филмите до голяма степен изразяват мен, както и театъра донякъде. Когато станах на 18, кандидатствах със специалност "Кино и режисура" в НБУ, където сега преподавам. 4 години по-късно записах магистратура по актьорско майсторство и междувременно не работех това. Бях водещ и в един момент реших да напусна и да се насоча към по-артистичните неща.

Реклама

- Кое е по-предизвикателното измежду киното и театъра?

- Театърът е по-предизвикателен. Във филма, ако се допусне някаква грешка, може да се оправи, но по време на представление пред хора няма как. В театъра човек влиза в ролята по-дълбоко защото прекарва около 2 часа, без да бъде прекъсван. От друга страна, там има много репетиции. Сега аз съм се фокусирал върху една нова пиеса, "Робин Худ", от около месец. Подготовката е много и като играеш едно представление няколко пъти, виждаш с времето какви са ти грешките. В киното не е толкова голяма подготовката, всичко става на момента и е много условно. Там може да се наложи да влезеш в някакво емоционално състояние за 30 секунди, защото кадърът ще продължи толкова време. След това всичко спира, говорим си, местят се камери, осветление и след един час действаме пак. Няма го това набиране, постепенно да се настроиш спрямо обстановката. И двете като цяло си имат своите особености.

- Имали ли сте различни амбиции като дете?

- От малък се занимавам със спорт. Това беше другото, което силно ме влечеше. Много обичах футбола и играех основно това. Другата ми голяма мечта беше да стана футболист, но никога не съм бил нещо изключително като играч. В някои класове в училище си бях най-добрият, а в други бях по средата и конкуренцията беше по-голяма. Тъй като не съм познавал спортисти и никой от семейството ми не се занимаваше с това, не съм тренирал нещо сериозно. Като станах на 25, футболът започна да ми става безинтересен и започнах да тренирам бойни спортове от тогава, та до днес. Сега гледам повече кикбокс и ММА, а футболът дълбоко не ме вълнува и не е било моето призвание. Когато бях малък, този спорт беше много популярен. Бях на 13, когато в САЩ-94 станахме четвърти. Стоичков стана голмайстор тогава, бях му фен и го следях как играе в "Барселона". Тогава футболът в България беше в пика си. Сега е популярен по-скоро в негативен план сред нас. През 90-те години много неща в страната не бяха окей, но поне спортът беше едно от добрите неща.

- Кои хора са ви помагали най-много през кариерата ви?

- Трудно е да се каже, защото на мен нещата трудно ми се получиха. За да имам постановки в театъра, баща ми помагаше, но за филмите и режисурата беше голямо бутане. Различни хора ми помагаха, както и бившата ми съпруга Саня Борисова. Окуражаваше ме да стартирам първия си филм - "Чужденецът". Сега по последните проекти работим с Башар Рахал. Честно казано, си беше голям зор. Не е имало някакъв момент, в който някой трябва да помогне, а просто аз реших, че трябва сам да се боря. С времето си осъзнах, че искам филмите да са основното нещо, което правя в живота си. Другите неща са допълнителни.

- Кои са най-трудните предизвикателства, с които сте се сблъсквали?

- Нещата, с които съм се сблъсквал с правенето на филмите, са нищо в сравнение с ролите, които съм играл. Да направиш един филм е хиляди пъти по-предизвикателно. Откакто режисирам и продуцирам, да играя в нещо като актьор вече ми е като песен. Всяка роля може да е трудна, но писането на сценарии, търсенето на пари, спонсори, локации и екипи е много по-натоварващо и изисква повече време. Вече като играя в някой филм или театър, все едно съм си на ваканция. Не подценявам работата на актьора, но режисьорите, сценаристите и продуцентите не са по-малко важни.

- Какъв съвет бихте дали на младите актьори?

- Това е трудна професия и до голяма степен винаги зависят от някой друг. Моят съвет е освен да ходят по кастинги и да търсят работа, да се опитват да правят нещо сами. Да се събират със съмишленици, да репетират и вече новите технологии позволяват да си правят собствени филми и онлайн серии. Проблемът като си актьор е това, че до голяма степен чакаш да бъдеш избран и имаш малък контрол върху това, в което участваш. В България специално изборът не е голям. В театъра има повече работа, но в киното е по-трудно. Затова е хубаво човек да може да е креативен, да създава собствени неща и е важно да обича професията. Да не прави нещата заради известност, признание и такива неща.

Слушайте цялото интервю в подкаста на "България Днес" със Стилиян Воруков. Само там ще чуете по-дълги и подробни версии на историите на Николай Илиев.

Четете още

Филип Буков готов да се бие във ВОЙНА за България

Филип Буков готов да се бие във ВОЙНА за България

Ники Илиев: Башар ми каза, че танцувам нелепо!

Ники Илиев: Башар ми каза, че танцувам нелепо!

23 ГОДИНИ ПО-КЪСНО! Звездите от "Забранена любов" се събраха

23 ГОДИНИ ПО-КЪСНО! Звездите от "Забранена любов" се събраха

Саня Борисова забегна на топло за Бъдни вечер, ще празнува в Дубай

Саня Борисова забегна на топло за Бъдни вечер, ще празнува в Дубай

Реклама
Реклама
Реклама