Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13525022 www.bgdnes.bg

Цар Симеон и още 200 знатни особи изпращат крал Константин

При безпрецедентни мерки за сигурност

Монархическият елит на Европа и света пристига за погребението в Атина

Много синя кръв ще тече днес из гръцката столица.

Симеон Сакскобурготски и още 200 знатни особи от цял свят пристигат в Атина, за да отдадат последна почест към 82-годишния бивш гръцки крал Константин II. Тленните останки на монарха ще бъдат положени като на частно лице в близост до негови предци в семейния дворец Татой. Кралят издъхна във вторник вечерта.

С повече от 14 частни полета ще пристигнат гостите от цял свят на погребението на последния гръцки монарх, като за целта ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в протокола за посещение на официални лица и високопоставени гости от чужбина. Почти светското събитие ще бъде строго следено и охранявано, като към полицейския оперативен център дронове и хеликоптери непрекъснато ще предават фото- и видеоизображения, а още над 1000 полицаи ще обхождат района пеша. От центъра на Атина до гробището в Татой под специалното внимание на властите ще премине кортеж с тялото на крал Константин.

Реклама

Най-любопитно е присъствието на британския кралски двор, което със сигурност ще бъде представено от принцеса Ана. Все още не е ясно дали принц Уилям и Кейт Мидълтън ще прескочат Океана, но ако това стане, ще е като частно посещение. Последния земен път на последния гръцки крал се очаква да извървят испанският крал Фелипе, съпругата му Летиция и двете му сестри, както и почетният крал Хуан Карлос. Потвърдил е присъствието си принц Алберт от Монако, членове на румънското и йорданското кралско семейство.

От двореца в Дания ще долетят самата кралица Маргрете, сестра й принцеса Матилд и престолонаследникът принц Фредерик. Шведският крал Чарлз, както и кралица Силвия също ще уважат погребението. Семейният приятел на краля, великият херцог Хенри Люксембургски, ще изпрати Константин. Холандското кралско семейство, с което елинския крал изкара последното си лято в Порто Хели, ще бъде представено от самия крал Вилем-Александър, кралица Максима и майка му, кралицата майка Беатрикс. Принц Хокон и съпругата му принцеса Мете Марин ще представят Норвегия.

Реклама
Реклама