Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13711983 www.bgdnes.bg

Кшищоф Зануси идва на София филм фест

Фестивалната публика в София ще има възможност да се срещне със световноизвестния режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси, а в "Идеалното число" той отново се завръща към основните теми в творчeството си, като този път отговорите, които дава, са сложни и далеч не са очевидни...Кинолегендата майсторски използва философията на литературата, науката, медицината, икономиката, вярата и киното (дори "Декалог" на Кешловски), за да провокира размисли за морала и смъртта.

Зануси продължава да изследва състоянието на човечеството в съвременния свят, проучва вътрешния живот на героите и се пита дали е възможно да се преосмислят приоритетите в един привидно успешен живот.

Реклама

Какво е най-важно в живота: успехът или любовта?

Пред тази дилема се изправят героите на Зануси в "Идеалното число".

Йоахим е човек в края на дните си, който има всичко, дори повече отколкото му е необходимо, а младият математически гений Давид е погълнат от научните си изследвания и преподаването. Срещата им неочаквано ще повлияе на съдбата и на двамата, водейки до размисъл за мистериозните пътища на живота, неговото отминаване и смисъл.

На 34-ия кинофестивал в Триест "Идеалното число" получи Специален доплом, а полският филмов майстор Кшищоф Зануси е тазгодишният носител на наградата "Източна звезда", която се присъжда на личности от киното, които с кариерата си са изградили мостове между Изтока и Запада.

За Зануси, носител и на Наградата на София на Столична община, този мост е двоен - биографичен (семейни корени от Фриули) и професионален.

Гостуването на Кшищоф Зануси се осъществява в партньорство с Полския институт, София.

Реклама

Четете още

Стефан Китанов отказал среща с кралицата

Стефан Китанов отказал среща с кралицата

Актьорът Иван Налбантов в последното си интервю: Окуцях, не мога да ходя!
Актьорът Иван Налбантов в последното си интервю: Окуцях, не мога да ходя!

Актьорът Иван Налбантов в последното си интервю: Окуцях, не мога да ходя!

Полският кино ас Кжищоф Зануси:
Пасивният човек е роб

Полският кино ас Кжищоф Зануси: Пасивният човек е роб

Реклама