Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/13983574 www.bgdnes.bg

Сашко ходи с проследяващо устройство

Четири месеца след изчезването му 

Момчето влезе във форма, тръгна на плуване 

Доли ЛУКАНОВА

Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство. То е поставено в якето на момчето, което се изгуби миналата година и вдигна накрак цялата страна.

Това разкри пред "България Днес" Александър Цветанов, баща на 12-годишното момче, като уточни, че устройството е свързано с телефона на родителя и във всеки един момент показва местонахождението на момчето с аутизъм.

Реклама

Случаят с изчезването на Сашко провокира кмета на Перник Станислав Владимиров да обещае, че ще предостави безплатни устройства за проследявана на над 60 родители на деца и младежи със специални образователни потребности, главно от аутистичния спектър. Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил. Осигурени са от мобилен оператор, а месечният им абонамент ще се поема от страна на общинската администрация. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено. Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството към спешен и контролен център.

"Подали сме документи за такова устройство. Надявам се скоро да го получим. След като намерихме Сашко, аз сам сложих такова устройство в якето му. То е към мобилен оператор и е свързано с моя телефон. Седи в якето на Сашко и мога да чувам и звуците около него, но най-важното е, че ми показва точното му местоположение", казва още нотариусът Александър.

Семейството се надява да не се стига повече до стресови ситуации. Продължават живота си и не гледат назад в миналото. Сега на дневен ред е поведението на малкия Александър, който вече започва да навлиза в пубертета.

Сашко вече си е върнал формата след изчезването. 12-годишното момче тръгна и на плуване, за да изразходва енергия. Момчето вече влиза в нормалния си ритъм на живот и у дома почти не се сещат за кошмара, който преживяха на 11 ноември м.г.

"Препоръчаха ни уроци по пеене. Заведох го, но понеже трудно говори, съответно трудно и пее. Затова се ориентирахме към индивидуални уроци по плуване. Доста добри резултати постига. Даже треньорката казва, че по-добре си движи краката от деца, които са във форма", споделя пред вестника баща му Александър Цветанов.

Реклама

За дарбата на детето във водата родителят разбира още по време на спа почивки, на които води сина си. Така решава да се обърне към професионалист. 2-3 пъти в седмицата кара Сашко до София, където момчето се учи да плува професионално. И резултатите вече са налице.

Историята на Сашко трогна цяла България. Преди четири месеца в местността над Профилакториума над Перник момчето е на обичайната разходка с бащата си. Таткото паркира автомобила си на отбивка. Губи сина си за секунди от очи и момчето изчезва. Подаден е сигнал и в полицията незабавно е сформиран оперативен щаб. Започва издирването на Александър, който е аутист. Заболяването засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите живеят в свой свят. Симптомите включват нарушаване на социалната интеракция, комуникационните и говорните умения. Още същата вечер към злокобното място се отправят стотици хора. Следващите дни и нощи околностите на Перник са обходени от хиляди полицаи, специалисти и доброволци. Търси се по вода и по въздух. Историята на Сашко доведе до най-мащабната издирвателна акция, обединила хиляди у нас. В крайна сметка момчето бе намерено да скита само в гората близо до мястото, където изчезна, а деветте дена които прекарва сам в гората, са определяни като чудо от мнозина.

"Ако ви кажа, че нямаме проблеми, ще излъжа. Понякога в училище не може да се концентрира. Кара до някой час, после иска да си ходи. Доста порасна на височина. Вече има емоции, свързани с пубертета, които, като се смесят с неговата хиперактивност, става една сложна комбинация, но се надявам, че това е период, който ще надрасне", завършва бащата.

Четете още

Сашко с ново колело от Дядо Коледа

Сашко с ново колело от Дядо Коледа

Сашко тръгна на училище

Сашко тръгна на училище

Сашко се връща на училище след две седмици

Сашко се връща на училище след две седмици

Сашко се лекува с минерални бани

Сашко се лекува с минерални бани

Реклама
Реклама
Реклама