Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14037882 www.bgdnes.bg

Проф. Витанов след последния си здравен доклад: COVID си отива, сега мога да напиша "Война и мир"

Математикът, който три години ни информира за пандемията, започна нова поредица 

Доли ЛУКАНОВА

"COVID си отива. Здравното министерство държи ситуацията под контрол. Всеки ден изпращах по доста доклади на здравните власти, включително събота и неделя. И така три години. Това е доста време. Мисля, че дойде моментът да спра. Анализите бяха за хората - да се информират какво става област по област, но опасността вече премина."

Реклама

Това заяви пред "България Днес" проф. Николай Витанов, който всеки ден, в продължение на три години, неуморно публикуваше подробна прогноза за развитието на пандемията в своя фейсбук профил. Но вече спира да го прави, защото пандемията, която преобърна света през 2020 г., е в миналото.

И действително вирусът вече не създава толкова проблеми. Ситуацията в болниците е спокойна, леглата не са запълнени, а справката на Единния информационен портал от вчера сочи, че има 31 нови случая на заразени с коронавирус у нас. Добрата новина е, че няма и нито един починал, което се случва все по-често през последните месеци. Активните случаи са 2937, а като излекувани са отчетени 2 души.

"Сега се намираме в сценарий "Празни болници". Тръгна деветият месец, в който тази прогноза е вярна. Очакването, че няма да има проблем за здравната система, се реализира. Изтласкването на COVID към пролетта сработи, а там условията за развитието му ще стават все по-неблагоприятни", категоричен е ученият.

Проф. Витанов спира със сводките за вируса, но не и с научния си труд. Времето, което му се освобождава сега, професорът е решил да запълни с други полезни и интересни неща. Съвсем скоро Витанов започва нова поредица.

"Събрало се е много за последните три години, което не можах да публикувам. Имам над 2000 карти, хиляди доклади. Мога няколко пъти "Война и мир" да напиша. Прогнозите за войната в Украйна също продължават. Най-интересното пазя за накрая - весели случки с Витанов из министерствата и Министерския съвет покрай църквата "Св. Неделя", издава математикът с типичния си шеговит тон.

Четете още

Проф. Николай Витанов: Грипът ще отслабне след седмица

Проф. Николай Витанов: Грипът ще отслабне след седмица

Проф. Витанов: Пригответе се за дълга грипна епидемия, Ковид-19 е на къса каишка

Проф. Витанов: Пригответе се за дълга грипна епидемия, Ковид-19 е на къса каишка

Проф. Николай Витанов пред "България Днес":  Без COVID тревога до средата на февруари

Проф. Николай Витанов пред "България Днес": Без COVID тревога до средата на февруари

Идва краят на COVID-19

Идва краят на COVID-19

Реклама
Реклама
Реклама