Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14110667 www.bgdnes.bg

Светият синод още не е помогнал на отец Иван

Духовникът е на легло, не може да напише писмо 

Готови сме да му протегнем ръка, казват от Видинската митрополия 

Светият синод още не е помогнал на отец Иван, който през последните седмици се бори за живота си, научи "България Днес".

Желание за подкрепа от страна на Българската православна църква има, но административни процедури спират подкрепата за духовника, който се грижи за стотици изстрадали души, а през годините е помогнал на хиляди клетници.

Реклама

"Утре имам рожден ден - ставам на 78 г., дано да имам сили да го отбележа. Болките не намаляват, напротив - увеличават се. Не мога да дишам, все по-трудно ми е. Болките в крака ми са ужасни, не мога дори да спя нормално", успява едва-едва да промълви пред вестника дядо Иван.

Духовникът има сериозни здравословни проблеми, натрупани през последното десетилетие, но състоянието му сериозно се влоши след два инсулта около Нова година.

"Ако отец Иван се обърне към Видинската митрополия, като духовни братя ще протегнем ръка към него. Както аз, така и видинският митрополит Даниил сме благосклонно разположени към него и ще подкрепим евентуална бъдеща помощ, но решението трябва да се вземе в цялост от епархийския съвет, защото става дума за църковни средства и никой не би могъл еднолично да се разпорежда с тях."

Това каза пред "България Днес" протосингелът на Видинска митрополия архимандрит Антим. Духовникът отбелязва, че процедурата по отпускане на помощ трябва да се спази, за да бъде всичко изрядно. От друга страна, дядо Иван е на легло и трудно точно в този момент може да подготвя документация.

"През годините отец Иван осъществява дейност чрез неговата фондация и не е длъжен да дава обяснения на митрополията какво и как се случва. Знам, че придоби доста имоти в село Якимово и досега сам се справяше със задълженията си и работата около приюта - негово изрично желание, което е споделял. Не знам как са се развили събития около COVID пандемията и как тя се е отразила на здравословното му състояние и положението с този приют, но е възможно ситуацията да го е засегнала", допълва Божият служител.

Четете още

Отец Иван с изповед пред "България Днес":  Дано доживея до края на месеца!

Отец Иван с изповед пред "България Днес": Дано доживея до края на месеца!

Патерици крепят отец Иван

Патерици крепят отец Иван

Синодът решава съдбата на отец Иван

Синодът решава съдбата на отец Иван

Отец Иван откровен пред "България Днес": На ръба на оцеляването сме!

Отец Иван откровен пред "България Днес": На ръба на оцеляването сме!

Реклама
Реклама
Реклама