Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14142590 www.bgdnes.bg

След отказа на ВКС да смени пола й: Петра не гласува като Петър

Транссексуалната е разочарована, мисли да емигрира 

"Този път не гласувах на изборите! За пети път една шепа хора не успяват да се съберат в името на каузата, за която са се врекли, за народа. Това е недопустимо! Документите ми са пол мъж. Нямам право да сключа брак, нямам право да започна работа заради съображения на работодателите. И от мен се очаква да гласувам доверие на тези хора? Никой от тях не се опълчи на решението на ВКС", не крие разочарованието си пред "България Днес" транссексуалната Петра Христова.

Както "България Днес" ви разказа в предишни броеве, горнооряховчанката се ражда като мъж, но още от дете започва да се усеща като жена. Заради това цял живот е отритвана от обществото, тормозена в училище и обиждана. В началото на 2022 година 24-годишната си прави операция за смяна на пола. Гръцки лекари махат мъжкото й достойнство и й слагат гърди. След като се възстановява, Петра се заема с най-големия си блян. Момичето опитва да смени документите си. Иска да е вписана като жена, за да може да си намери по-лесно работа и да води нормален начин на живот. Петра има магистърска степен по английска филология и бакалавърска - по приложна лингвистика. Българският съд не одобрява искането й и документите й остават с мъжките й имена. Тогава Христова се обръща към адвокат, който да я представлява в Страсбург, а Европейският съд разглежда делото й с приоритет. Така Петра се превръща в първата транссексуална българка, успяла да осъди България във френския град. Макар страната ни да е принудена да признае Петър за Петра, дни преди крайния срок, в който документите й трябва да бъдат сменени, Върховният касационен съд излезе с решение, че транссексуалните не могат да променят юридически пола си. Решение, което преобръща изцяло живота на Петра.

"Много съм разстроена, че трябва да се чувствам като затворник в собствената си държава. Мечтая за Турция, събирам си съзнанието и ще замина! Дала съм за превод дипломите си, извадих си и паспорт. Естествено в паспортната служба се отнесоха ужасно. Полицаите гледаха мен, после личната ми карта и се подсмихваха", натъжава се Христова, която наскоро прие исляма и обмисля да емигрира в южната ни съседка.

Четете още

Петра пак съди България в Страсбург

Петра пак съди България в Страсбург

Петра, която беше Петър, стана модел

Петра, която беше Петър, стана модел

Петър, който стана Петра, прие исляма

Петър, който стана Петра, прие исляма

Транссексуалната Петра: За последно гласувам като Петър!

Транссексуалната Петра: За последно гласувам като Петър!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама