Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14590978 www.bgdnes.bg

Как да отгледаме най-яките краставици

Тайните в отглеждането на краставици – краставицата е една от най-древните и популярни зеленчукови култури. Това е един от малкото зеленчуци, които се консумират неузрели – колкото по-зелени и по-дребни са плодовете му, толкова са по-вкусни.

Хората отглеждат активно краставици още от дълбока древност, преди около шест хиляди години. Това свидетелстват находки в близост до руините на хазарския град Саркепа, където са открити семена от краставици. Гърците наричали този зеленчук „агурос”, което означава „незрял и неузрял”. В Европа краставицата е пренесена от Индия, където расте нейният прародител – дивата краставица – тропическа лиана, растящи в горите.

Реклама

Краставиците могат да се отглеждат както на разсад, така и като директно засаждане на семената в градината. Те са свръхчувствителни към студ, а доброто покълване на семената зависи от температурата на почвата, която трябва да бъде най-малко + 14 °C.

Краставиците могат да се отглеждат успешно в различни типове почви с подходяща аерация и дренаж, въпреки че растат най-добре в леки, богати на хумус почви. Опитът на много градинари показва, че те реагират добре на прилагането на различни органични торове, които подобряват структурата на почвата. Не трябва да отглеждате краставици на едно място по-често от 1 път на 5 години, в противен случай те ще бъдат силно податливи на болести. Най-добрите предшественици са царевицата, доматите, лукът, грахът и ранните картофи. Когато отглеждате краставици, те трябва редовно да се снабдяват с различни хранителни вещества.

Чрез отглеждането на разсад може значително да се ускори плододаването. Така че, на открито, първата реколта от краставици, отглеждани чрез разсад, може да бъде получена 2 седмици по-рано от тези, отглеждани по обичайния начин. По време на засаждането растенията трябва да имат 3-4 истински листа, тоест да са на възраст 2-3 седмици.

За да отгледате качествен разсад от краставици:

Вземете големи семена с пълно тегло, които са претърпели предсеитбено нагряване (за целта трябва да ги държите един месец при температура около + 25 °C). Загрятите по този начин семена ще дадат най-качествени издънки, растенията ще започнат да дават плодове по-рано и ще дадат по-малко безплодни цветове.

След това семената трябва да бъдат дезинфекцирани: за целта можете да използвате запарка от чеснова каша – 30 г чеснова каша на 100 мл студена вода. Дръжте семената в тази инфузия за 1 час.

След това сложете семената в мрежести торбички и накиснете за 12 часа в хранителен разтвор: 1 литър вода + 1 чаена лъжичка пресята дървесна пепел и 1 чаена лъжичка азотно-фосфорен тор.

Реклама

След това, изплакнете с чиста вода, поставете ги върху леко влажна кърпа и ги дръжте при температура от + 20 ° C за около 2 дни – докато набъбнат напълно. Уверете се, че семената все още не са покълнали.

Последният етап от предсеитбената обработка на семената на краставици е поставянето им в хладилник за един ден.

Семената от краставици се засяват за получаване на разсад през целия месец април – в малки съдове с височина около 10-12 см.

Хранителната почвена смес трябва да се подготви предварително: 1 част дървени стърготини + по 2 части хумус и торф. За 10 литра от тази смес добавете 1,5 с.л. лъжици азотно-фосфорен тор и 2 с.л. лъжици дървесна пепел.

След като разбъркате добре почвената смес, напълнете контейнерите догоре с нея и посейте покълналите семена (по едно семенце във всеки съд) и ги полейте малко. Разсадът ще бъде готов след 27-32 дни.

Когато разсадът има 2 истински листа, той трябва да се подхрани със специален разтвор: смесете 3 литра топла (около + 20 ° C) вода + 3 чаени лъжички азотно-фосфорен тор.

През целия период на растеж разсадът от краставици се напоява веднъж седмично, като контейнерът се разлива напълно.

Засяване на семената / засаждане на готовия разсад от краставици

Най-добрата почва ще бъде смес от: 1 част дървени стърготини, хумус, торф и горната част на почвата (1: 1: 1: 1). Но, както казахме, почти всяка земя е подходяща за отглеждане на краставици.

След като оформим лехите, ги поливаме с разтвор: 10 литра гореща (+80 … + 90 °C) вода + 1 чаена лъжичка меден сулфат (изразходвайки около 3 литра на 1 м²) и оставяме за един ден. В деня на засаждане на разсада от краставици или засяване на семената по хребетите правим дупки, чиято дълбочина е около 4 см, на разстояние около 60 см една от друга. Поставяме семената в дупките, поръсваме отгоре с пръст и поливаме, а разсада засаждаме вертикално.

Грижи за краставиците

Не трябва да поливате краставици по този начин: водата трябва да пада върху почвата, а не върху растенията

Лехите с краставици винаги трябва да се поддържат чисти от плевели. През първите 3 седмици, докато растенията са малки, внимателно разрохквайте почвата на дълбочина 2-4 см. В бъдеще разрохкването трябва да се извършва поне веднъж седмично.

По време на растежа и образуването на плодовете, краставиците се нуждаят от много вода. За да получите най-висок добив, поливайте с хладка вода: преди цъфтежа – на всеки 6-8 дни, по време на плододаване – на всеки 3-4 дни.

Ако водата не се просмуква добре, разрохкайте хубаво почвата. Такова разрохкване няма да наруши кореновата система на растенията. Не поливайте краставиците със силна струя от маркуч, трябва да поливате само почвата, а не самите растения.

Подхранване на краставиците

Ако отглеждате краставици в оранжерия, подхранването трябва да се извършва 5 пъти на сезон – с органични и минерални торове.

За първи път подхранваме краставиците в началото на цъфтежа им със следния разтвор: добавете 1 чаена лъжичка карбамид, калиев сулфат и суперфосфат към 10 литра вода, разбъркайте и добавете чаша смлян лопен (листа).

По време на периода на плододаване на краставици, отглеждани в открита земя, те трябва да се подхранят около 4 пъти. Правим първото наторяване с разтвор, състоящ се от 10 литра вода, 1 ч.л. азотно-фосфорен тор и чаша пилешки тор. Всички следващи подхранвания са така: добавете 1 чаена лъжичка калиев сулфат и 0,5 литра лопен към 10 литра вода, ще са необходими 4-6 литра разтвор на 1 м².

Грижата за краставицата също се състои в завързване на леторастите на растението, което трябва да се извършва редовно – докато растат. След образуването на 6-7 листа основното стъбло на краставицата трябва да се прищипе, това ще стимулира разклоняването на растението и ще увеличи добива. Не забравяйте за редовното събиране на плодове (2-3 пъти седмично), това ще допринесе за по-обилно образуване на плодове.

Четете още

Топ 3 начина как бързо да отслабнем след Великден

Топ 3 начина как бързо да отслабнем след Великден

Вампирска билка бори жегата

Вампирска билка бори жегата

Реклама
Реклама
Реклама