Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14628179 www.bgdnes.bg

Търсят връзка между смъртта на Брат Галев и Къро

Подземният свят май отново преразпределя територии

Чакат се изследванията на кръвта на Ангел дали не е убит

Разследващите търсят връзка между показното убийство на Красимир Каменов-Къро, което разтърси Кейптаун преди седмици, и скорошната смърт на единия от т.нар. Братя Галеви - Ангел Христов-Геле, разбра "България Днес" от свои източници.

За Геле има подозрения, че може да е убит, въпреки че аутопсията показа, че е починал от инфаркт. Предстои да станат готови кръвните му изследвания, за да се види дали инфарктът не е насилствено причинен от някой медикамент, каквито подозрения имаше навремето с небезизвестния бизнесмен Мишо Бирата.

Реклама

Докато чакат изследванията, разследващите нищят за скорошна връзка между вече покойните Къро и Геле. Запознати с двата случая и с историята на ъндърграунд средите от 90-те години смятат, че е възможно по нареждане на Таки Брат Галев да се е завърнал инкогнито в страна. Допуска се, че това е станало чрез връзки на Геле с каналджии, които му уреждат нелегален транспорт пеша заедно с мигранти. Целта било Брат Галев да установи контрол над някои от активите на Къро, които останали без стопанин. Това включва няколко фирми, немалък брой паркинги в столицата, както и зеленчуковата борса в "Слатина". Към момента няма категорични данни това да е така, но ако ни е научила историята на нещо, то това е, че такива връзки рядко се доказват категорично и остават в сивата зона.

Преди време Братя Галеви имат няколко фирми заедно с Христофорос Никос Аманатидис-Таки. В онези смутни времена Таки е близък и партньор с Къро и макар и не на документи, Каменов участва във фирмите и в схемите на Таки и Братя Галеви. Идват години, в които приятелите от детство Таки и Къро вече не са приятели, а врагове. Раздорът между двамата висаджии е жесток и пътищата им се разделят. Тогава Таки посредством Размиг Чакърян-Ами, който отмъква тогавашната съпруга на Таки Светла Каменова, успява да му измъкне част от бизнесите и да застане начело на ъндърграунд схемите. По този начин Таки установява контрол над много от бизнесите на Къро. По същото време и отношенията между Братя Галеви и Къро също са преустановени.

Това е и причината разследващите днес да нищят именно такава връзка. Но тук идва въпросът, защо Брат Галев почина и дали това е станало по естествен път, или някой се е опитал да предотврати задачата му.

Друга версия, по която се работи, е свързана с преразпределение на територии в ъндърграунда и разместване на основните играчи. Смърт на толкова ключови играчи в подземния свят по едно и също време не е имало от години и има подозрения, че това може да не е случайно.

Официално се разследват няколко неща. Едното е как и кога е пристигнал в България Геле, как точно е починал, проверява се и възможността дали не е вкаран мъртъв в страната, както допусна министър Демерджиев. Към момента единствено е потвърдено чрез ДНК тест, че починалият е именно Ангел Христов. Чакат се резултатите от кръвната проба, за да се види дали инфарктът, от който е умрял Геле, не е причинен насилствено.

 Слухове за ДЕА

Реклама

За Братя Галеви се твърдеше, че са агенти на службата на САЩ за борба с наркотиците ДЕА, и това би обяснило ловкото им измъкване от проблемите с правосъдието у нас. Тези твърдения бяха направени от бивш служител на ДАНС преди повече от 10 години. По думите му бившите барети са изведени в чужбина и вкарани в програмата на ДЕА за защитени свидетели. Според него "изчезването" им е пълна инсценировка, американската агенция просто се е погрижила за своите дългогодишни лоялни служители.

Тогава се твърдеше също, че мафиотите са с нови самоличности и сменени имена. Пламен Галев в момента е приел името Дейвид Стивънсън, а Ангел Христов е бил прекръстен на Фредерик.

Галев и Христов, докато бяха в България, винаги са отричали да имат зависимост от когото и да било. Малко преди да изчезне кримидуото, самият Ангел Христов казва: "Някои хора и институции се опитват да фактурират чрез нас присъствието си. Нечии глави могат да кажат, че сме станали агенти и на ЦРУ. Ние не мълчим, но и не си измисляме биографии, казваме само това, което знаем".

Четете още

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

Мистерия къде и как е починал Брат Галев (Вижте какво казаха лекари, общинари и полицията)

Мистерия къде и как е починал Брат Галев (Вижте какво казаха лекари, общинари и полицията)

Проверяват убит ли е Брат Галев

Проверяват убит ли е Брат Галев

ВОЙНА за наследството на Къро

ВОЙНА за наследството на Къро

Реклама
Реклама
Реклама