Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14628503 www.bgdnes.bg

Слух прати в гроба отец Иван!

Жив съм и трите ми приюта продължават да работят, казва добрият старец 

"Неочаквано тръгна слух, че съм починал. В рамките на няколко дни започнаха да ми звънят хора, за да проверят дали съм жив. Всички бяха притеснени, а аз обяснявам наред, че няма нищо такова и съм добре. Някой разказал и че след смъртта ми били затворени трите приюта. Това категорично не е вярно! Местата в Нови хан, Якимово и Коняво са пълни и се грижим за хора в тежко положение."

Това разказа пред "България Днес" отец Иван, който през последните дни се сблъскал с неочаквана ситуация и преживял реално един от най-известните цитати на Марк Твен, че "слуховете за смъртта ми са силно преувеличени".

Реклама

"Вярно е, че вече съм на 78 години и не съм в отлично здраве, но се чувствам добре. От известно време живея в едно село в Стара планина, където чистият въздух ми помага да се възстановявам след двата инсулта. Най-много ме мъчат болките в краката и колената, дори има нощи, в които не мога да спя. Но няма да се оплакваме и затова ще кажа, че като цяло съм добре. Говорят, че приютите са закрити, а в същото време там има 360 души, за които полагаме всекидневна грижа - от малки до големи. Преди дни ми звъня една майка с деца, имаше нужда от покрив. Но няма къде да я настаня, всичко е пълно", сподели още пред вестника дядо Иван.

Добрият старец си припомни, че преди време е лекувал болежките си, като е посещавал Божи гроб. Ходил е на святото място над 20 пъти, но вече няма сили да отиде, а лекарите не му позволяват да лети със самолет.

"Двата инсулта, които получих един след друг около Нова година, много ме събориха. Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря и това допълнително ме объркваше. Знам, че няма да бъда никога повече същият човек", припомня си тежките моменти отчето.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти отец Иван влизаше в болница и му откриха диабет. Отчето припадна по време на летен лагер и се появиха усложнения с кръвното налягане. Сега се надява да се почувства по-добре с живот на чист въздух в Балкана. Желаем му да се оправи напълно!

Четете още

Отец Иван хвърли патериците

Отец Иван хвърли патериците

Отец Иван посреща Великден в болница

Отец Иван посреща Великден в болница

Светият синод още не е помогнал на отец Иван

Светият синод още не е помогнал на отец Иван

Отец Иван с изповед пред "България Днес":  Дано доживея до края на месеца!

Отец Иван с изповед пред "България Днес": Дано доживея до края на месеца!

Реклама
Реклама
Реклама