Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14646026 www.bgdnes.bg

Най-добрата майка се грижи неотлъчно за болния си син писател

Милена е опора за Иво от Радомир, който претърпява 16 мозъчни операции 

Борбената и всеотдайна Милена от Радомир е майка на годината!

Жената денонощно бди над 21-годишния си син Иво Христов, който претърпява 16 мозъчни операции за по-малко от 10 години. Момчето, което мнозина познават като "българския Стивън Кинг" заради романите, които пише, страда от неврофиброматоза-тип 2. Денонощните грижи за борбения син й носят любовта и съпричастността на близки и непознати, а организаторката на събитието Нина Норд връчва на Милена отличието "Майка на годината".

Болестта на Ивчо се характеризира с това, че при премахването на един тумор, се активира друг, което налага операция след операция, а всяка следваща носи все по-голям риск за живота му.

Реклама

Последните животоспасяващи интервенции са изключително тежки и носят със себе си куп последици - запушване на бял дроб, изпадане в кома, 12 дни в реанимация и месеци наред престой в болница, загуба на голяма част от слуха, говора и подвижността на краката, а придвижването е в инвалидна количка.

През годините семейството на Ивчо изпраща стотици писма до клиники по целия свят само и само да намерим поддържащо лечение, защото все още не е открито такова, което да го излекува напълно. Очаква се спасението да бъде генна терапия, която обаче все още не се прилага или поне все още няма данни за клиника, в която я предлагат.

Сега битката е с тумори в малкия таз, които са се развили върху цяло снопче нерви, отговарящи за жизненоважни функции. Медиците у нас не смеят да прибегнат до нова операция заради множество рискове. Надеждата идва от турска клиника, която предлага лечение с вкарване през артериите на вещество, което блокира храненето на тумора и той започва да изсъхва. Чака се отговор от лечебното заведение и готовност за пътуване.

Докато тече близо 10-годишната битка с рядкото и коварно заболяване, Ивчо развива желязодефицитна анемия и му е необходима интензивна рехабилитация.

Милена и Иво почти не са излизали от дома си последните две години. Освен за поредната операция или изследвания. Като същински затворници, които обаче не губят кураж, сили и мотивация за борба.

"Няма да се предам! Никога! Благодарна съм на Господ, че ме е дарил с такъв характер. През тези 9 години и половина едно успокоително не съм пила, но не съм спряла и да работя. Ако трябва, още толкова ще стоя къщи. Със сърце и душа мисля, че ще успеем заедно. Животът е за смелите и силните, най-лесно е да се пуснеш по течението, както казва Ивчо", споделя Милена.

За втори път тя става майка на годината. Първият е през 2020-а.

"Усетих истинска обич към нас. Имаше много сълзи, емоции и топлина. Плаках на всички хубави коментари и отзиви към нас. Има още много майки в цялата страна, които заслужават. Добрината ще спаси света", споделя още грижовната майка на Иво.

Четете още

Наши лекари излекуваха рядък вид тумор на мехура
Наши лекари излекуваха рядък вид тумор на мехура

Наши лекари излекуваха рядък вид тумор на мехура

Десницата на свети Георги цери от рак! Вижте вълнуващата изповед на една спасена българка (СНИМКИ)

Десницата на свети Георги цери от рак! Вижте вълнуващата изповед на една спасена българка (СНИМКИ)

Реклама
Реклама
Реклама