Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14646046 www.bgdnes.bg

27 бона събрани за общия паметник на Парцалев, Цончев и Вачков

Събират пари за монумента, който ще бъде поставен в родния им град Левски

"Ще направим паметник на Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков" - споделя кметицата на град Левски, Любка Александрова, откъдето са и двамата актьори и писателят и допълва: "В момента има разработена идея за него, но проектът е в своя начален стадий. Досега за паметника са събрани около 27 хиляди лева от дарения. Сумата трябва да достигне 100 хиляди, за да може да бъде осъществен".

Статуята ще се казва "Земляците" и ще представя Парцалев, Вачков и Цончев заедно, по примера на известния паметник на баща и син Славейкови, който краси едноименния площад в София и е изключително популярен. На тройния паметник на пейката ще седи Парцалев, зад него ще се е облегнал Григор Вачков, а пред тях с пушка на рамо ще е Дончо Цончев, който разказва на двамата си авери ловджийски подвизи.

Реклама

За момента няма яснота кога и как ще бъде изработен паметникът, но в Левски се надяват това да стане максимално бързо.

В същото време в града продължават да текат поготовките за тазгодишния фестивал "Парцалеви празници". Той ще бъде открит с филма "Парцалев" на БНТ.

"Стана традиция всяка година да правим празници на изкуствата. Това не е само филмово или театрално изкуство, а просто изкуство. Всеки може да участва" - коментира Александрова.

В родния град на любимеца на поколения българи актьор обичта и признателността за него са превърнати в културно събитие в дните около рождения му ден - 16 юни.

Празниците на изкуствата "Парцалев-2023" ще бъдат открити на 14 юни в читалището, което носи името на актьора, в град Левски

"Всяка година се опитваме да правим различно изкуство. Каним актьори, които са познавали лично Парцалев и които могат да разкажат интересни случки с него" - казва кметицата Александрова.

Реклама

На 15 юни артистите Хилда Казасян, Васил Петров, Теодоси Спасов и Плевенската филхармония ще гостуват с програмата "Да послушаме кино" в летния театър на читалището. Те ще изпълнят песни от известни български филми.

На 16 юни, рождения ден на актьора, ще поднесат цветя.

През последния ден от фестивала театър "Искри и сезони" ще представи "Лудории в съботната вечер" от Марсел Митоа. В постановката участват Искра Радева, Веселин Ранков, Антон Радичев, Милена Атанасова.

"Ние в град Левски се чувстваме задължени да пазим паметта за известни творци като Георги Парцалев", казва кметицата Любка Александрова.

Четете още

Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

Парцалев, Григор Вачков и Дончо Цончев с общ паметник

Георги Парцалев се преражда в правнука си

Георги Парцалев се преражда в правнука си

Реклама
Реклама
Реклама