Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14774737 www.bgdnes.bg

Брендо съди Украйна

Докато е издирван от 5 държави, завежда дело срещу конфискацията

Настоява полицията в Буча да му върнат иззети при акцията телефони и лаптоп

На война с полицията в украинския град Буча е тръгнал Евелин Банев-Брендо! Докато се издирва в поне 5 държави, Кокаиновия крал завежда дело срещу Бучанския районен полицейски отдел на Държавната полиция в Киевска област, който отказва да му върне конфискувани при ареста му вещи. Това научи "България Днес" от решение на Ирпинския градски съд в Украйна.

Реклама

Нашенецът настоява да му бъдат върнати незабавно мобилен черен телефон айфон 11 Pro, бял мобилен телефон айфон 12 мини, черен мобилен телефон айфон 7, мобилен телефон айфон 12 Pro Max черен цвят, а също и сребрист лаптоп Macbook Pro. Проверка по серийния номер на компютъра показва, че той е закупен през юли 2017 г. По пазарни цени цялата невърната техника на тополовградчанина се изчислява на около 12 бона.

Украинската Темида отказва да разгледа молбата на Банев да получи отново техниката си. Според магистратите молбата е подадена в нарушение на правилата за компетентност и не подлежи на разглеждане от Ирпинския съд. От съдържанието на подадената жалба се вижда, че тя е насочена срещу полицията на област Буча, която се намира на ул. "Хрещатик" 88, адрес в град Боярка.

Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна жалбите срещу решението, действията или бездействието на следователя или прокурора се разглеждат от съдия-следователя на местния съд. Според разпоредбите жалба срещу бездействието на разследващите в досъдебното производство се подава до местния съд, чийто териториален район е органът на досъдебното разследване.

Понеже районното на Службата за национална сигурност на Украйна се намира на посочения адрес в Боярка, то делото е подсъдно на Киево-Святошински районен съд, посочват магистратите. Така Банев ще трябва да се обърне към тамошните съдии и да се надява на снизхождението им.

Не е ясно защо укриващият се Банев толкова държи на техниката. Едва ли проблемът му е, че не може да си купи нови телефони и лаптоп, вероятно на тях има ценна информация, която му е нужна, коментират запознати.

Кокаиновия крал е закопчан през септември 2021 г. по разследване от април с.г. за злоупотреба със служебно положение, подправяне на официални документи, отглеждане на конопени растения и незаконното им производство от престъпна група. За най-тежкото от тези престъпления криминалният кодекс на страната предвижда до 9 г. затвор.

Реклама

След 15 дни в килията наркотрафикантът е освободен, тъй като притежавал паспорт на украински гражданин, а като такъв според местните закони не може да бъде екстрадиран или задържан по чуждо разследване. По-късно става ясно, че документът е издаден в разрез с процедурите и подлежи на отнемане. Докато се точи проверката, Евелин Банев духва и вече се издирва и от украинската полиция.

След ареста му криминалистите показват един от телефоните, иззети при акцията. Това е уникален колекционерски айфон с позлатена гравюра нa руския президент Владимир Путин, произведен от руското ателие Caviar. С апарата разполагат само стотина привилегировани, а притежанието му е признак за власт и авторитет. Гърбът на телефона е с титаниев капак с позлата. На него има барелеф на Путин с гравюра на руския герб и силует на църквата "Василий Блажени" в Москва. В долната част е поставен подписът на Путин и надпис Supremo tre volte ("Три пъти велик", във връзка с третия му президентски мандат Ц б.а.). Към 2015 г. телефонът струва към 3 хил. евро.

С решение на Шевченковския районен съд част от иззетите вещи на Кокаиновия крал са върнати. При спецакцията от него прибират общо 4 айфона, лаптопи Samsung и Macbook PRO, 3 джиесема Samsung, мобилен телефон Xiaomi и мобилен телефон Jinga. Криминалистите изземат още флашки, харддискове, сървърен модул, видеорекордер и осветителни лампи.

Техниката е конфискувана с цел запазване на веществени доказателства. Близо 9 месеца по-късно Банев иска частична отмяна на запора. През посочения период разследващите са успели да извършат всички необходими процесуални действия и съответно да съставят нужните документи, като например протокол за оглед, изтъква адвокатът на Брендо. Той смята, че информацията от флашки, дискове и лаптопи може да бъде използвана, а не е нужно задържането на самите вещи.

Съдът се съгласява, че не е необходимо конфискацията на някои от предметите да продължава. От прокуратурата вече са свалили информацията и не представят доказателства, че техниката още им трябва. По този начин Брендо получава половината от вещите си, но ще продължава да настоява да му бъде върнато всичко.

 36 г. и половина на топло

Присъди от 36 г. и половина чакат Брендо в България, Румъния и Италия. У нас трябва да лежи 6 г. за организирана група за пране на пари от дрога, както и по 10 г. и половина в Румъния и 20 г. в Италия за наркотрафик. По разследването за фалшивия паспорт Евелин Банев се търси от Украйна. Швейцария също чака ред за екстрадицията на Брендо поради разследването за пране на пари от дрога. За непредотвратяване на перачницата са осъдени служители на банката "Креди суис".

Четете още

И Украйна издирва Брендо

И Украйна издирва Брендо

Брендо завършил помощно училище

Брендо завършил помощно училище

Реклама
Реклама
Реклама