Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14645776 www.bgdnes.bg

И Украйна издирва Брендо

От прокуратурата отговарят на "България Днес" за съдбата на "кокаиновия крал"

Полицията в Киев има заповед за залавянето на Евелин Банев, местонахождението му е неизвестно

Реклама

И Украйна се нареди в списъка с държави, които издирват Евелин Банев - Брендо!

Това става ясно от отговор на Киевската прокуратура по запитване на "България Днес" за съдбата на "кокаиновия крал". Прокуратурата е издала заповед до полицейските служители за задържането на Банев. Предприемат се мерки по издирването му, пише в писмото Олександър Калашник, началник-отдел "Международноправно сътрудничество" към държавното обвинение.

Последно "кокаиновия крал" беше засечен в началото на септември 2021 г. в Киев и задържан във връзка с група за производство на канабис. Докато е около 6 г. в изгнание, се издирва с червени бюлетини на Интерпол по искане на България и Румъния. В България е осъден на 6 г. затвор за организирана група за пране на пари от дрога, а в Румъния - 10 г. и половина решетки за наркотрафик.

По необясними причини Италия не иска нашенеца, макар там да го чака най-голямата присъда - 20 г. по аферата "Кокаинови крале". Швейцария също поиска Банев заради разследването за пране на наркопари през банката "Креди Суис". По аферата вече има осъдени на първа инстанция. Главният прокурор на Украйна и Министерството на правосъдието продължават да проверяват обстоятелствата около предаването на нашенеца.

След като прекара 15 дни в киевската килия, Брендо мистериозно беше освободен от Апелативния съд. Магистратите откриха, че Евелин Банев притежава украински паспорт и като местен гражданин не подлежи на екстрадиция и задържане заради чуждо разследване. Така нашенецът беше пуснат на свобода, докато не се оказа, че паспортът му е незаконен.

Докато трае разследването кой му го е издал, службите твърдяха, че "кокаиновият крал" се подвизава на два адреса в околностите на Киев и се придвижва със сивата шкода, до която беше арестуван. Според координати, с които криминалистите разполагат, Брендо е бил засечен в град Буча, където стана зверско клане в хода на войната от страна на Русия.

Оттогава следите на нашенеца се губят. Междувременно мащабно разследване установява, че украинското тескере е издадено нередовно и затова подлежи на отнемане. Брендо заявил, че е роден в Донецк, но загубил паспорта си от времето, когато страната е част от СССР. Поискал нов украински документ, но служителите не откриват подобен акт за раждане. Не е намерено и заявление, каквото Банев би трябвало да е подал, ако си е загубил стария паспорт.

Реклама

Установява се още, че самоличността на Евелин Банев изобщо не е потвърдена, не са проучени и негови роднини, каквито са изискванията. Освен това заявлението за издаване на паспорта е подадено ден преди да приключи проверката на самоличността, която го предхожда. Служителят, подписал се под документа за издаване, бил в отпуск този ден. За капак паспортът на Брендо се оказал с фалшив сериен номер, защото в Донецка област не са разпространявани формуляри от серия "NN". 

Покрай цялата афера с паспорта разследващите подгонват "кокаиновия крал". За съзнателно фалшифициране на официални документи Криминалният кодекс на Украйна предвижда между 3 и 6 г. затвор. Засега няма данни сътрудници към миграционната служба, издала паспорта му, да са привлечени към наказателна отговорност, съобщават от прокуратурата. Това означава, че чиновниците ще се измъкнат, а Брендо едва ли ще си понесе отговорността, защото е в неизвестност.

Малко след украинската афера се разбра, че той е и с турско гражданство. През лятото на 2021 г. е поискал убежище в южната ни съседка. Паспортът му е издаден през януари 2018 г., а личната му карта е валидна до юни 2027 г. И двете са със собствените му имена - Евелин Николов Банев.

Местен бивш агент, който е и мастит петролен бос, проговаря, че "кокаиновият крал" не е успял да получи гражданство срещу инвестиции поради проблемите си с правосъдието. Затова му е била изфабрикувана фалшива история, която да му осигури турски паспорт. За целта са платени 305 хил. долара кеш през дубайска фирма, а преговорите за получаване на турско гражданство са водени с хора на висши позиции в републиката. Схемата е придвижвана от доведения брат на Брендо - Симо Карайчев, твърди разузнавачът на име Мустафа. Според него документите са истински, макар и издадени по нелегален начин. 

Австрия разкрива финансови тайни

В международната сага с Брендо се включи и Австрия. Държавата е свързана с авоарите на "кокаиновия крал", защото е запитана за финасовите му тайни по делото за конфискация, което е заведено срещу Банев и негови близки от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Четете още

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

БЕГЪЛЦИ ОТ ЗАКОНА: мафиоти, бизнесмени и олигарси се изплъзват под носа на ченгетата

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Бившата балдъза на Брендо съди прокуратурата за 500 бона

Брендо завършил помощно училище

Брендо завършил помощно училище

Върнаха на Брендо телефона с Путин

Върнаха на Брендо телефона с Путин

Реклама
Реклама
Реклама