Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14824813 www.bgdnes.bg

Живко Чакракчиев, дясна ръка на пребития в Струга председател на "Шемето": Разпитвах бияча на Бекир, докато РСМ се хвалеше, че го е задържала

Това е албански изпълнител на поръчкови политически сплашвания

КОЙ Е ТОЙ

Живко Чакракчиев е съучредител и съпредседател на Сдружение на българите в Струга "Шемето". Той е дясната ръка на Бекир Кадриески, който посред бял ден беше нападнат и бит на публично място в града на 13 юни.

Чакракчиев е роден на 7 февруари 1959 г. в Хасково. Завършил е "Защита на националната сигурност" във Варненския свободен университет и Английския колеж за местна и международна сигурност в Лондон. Има богат практически опит в областта на корпоративната сигурност, като е охранявал обекти от национално значение. Продължава да работи като консултант по корпоративна сигурност и като преподавател по бойните изкуства джиу джицу и карате вадо-рю. Притежава черен колан - втори дан. Председател на Българска национална браншова камара "Охранители и детективи" и на Международна антитерористична асоциация - България.

Реклама

Чакракчиев е и бивш съпруг на тв водещата Миглена Ангелова.

- Какво се случва три седмици след побоя над Бекир Кадриески в Струга, г-н Чакракчиев?

- Подкрепа извън нашата организация нямаме никаква. Проведохме срещи с различни представители на институции у нас, главно депутати. И нищо. Всички казват едно и също: "Трябва време", "Необходимо е да изчакате", "Не става бързо". Явно трябва да си припомним думите на Буда, че времето е най-ценното и достъпно, но и най-невъзвръщаемото нещо.

- Какъв е развоят на събитията в РС Македония и какъв е генезисът на омразата към България?

- Всичко произлиза от високо ниво на институциите в РС Македония. Оттам се казва, че Бекир е получил този побой вследствие на големи дългове, които имал. Което е пълна лъжа. Това е абсолютно целенасочено отбиване на номера и покриване на нещата. Изработва се лъжлива теза, която е с една-единствена цел - да не се види истинската причина. За да може битият да получи точното и ясното послание, а всички останали да бъдем пратени в трета глуха, за да нямаме никакви претенции към РС Македония.

- Какво ви разказа Бекир?

- Часове след побоя вече бях там. Той не беше издържал в болницата и беше излязъл. Каза, че никой не му обръща внимание за нищо. Казали му, че ще си чака реда за скенера и снимки.

Реклама

- Какво се случи с извършителя?

- Той търсеше контакт с Бекир с цел пострадалият да си изтегли жалбата. Казах на Бекир да предаде на човека да дойде в хотела и да се видим. Така и стана. Един час разговор имахме с момчето, извършило побоя. Той е използван за вършене на такива поръчки и преди.

Задавах му въпроси по най-различни тези на евентуална причина за нанасяне на този побой. Той отрече всички възможни мотиви - обида, дълг на пари, нещо откраднато или счупено, каквото и да било друго. Няколко пъти той повтори, че не познава Бекир. Питах го защо тогава му е посегнал. "Ами, причерня ми. Не бях си пил хапчетата", отговаря той. Разбирате ли за какво детско обяснение става дума?!

Абсолютно с бели конци е съшита тази теза, че не си бил пил хапчетата, за да го изкарат невменяем. Ние това трябва да си мислим - че един болен човек, забравил да си пие хапчетата, виждайки Бекир, му е причерняло изведнъж и го е набил.

Беше ми много смешно, когато техният министър на вътрешните работи (Оливер Спаковски - б.а.) обяви още на следващия ден, че извършителят е арестуван, а в същото време си пиех кафето с... извършителя и го разпитвах. Той каза, че отишъл в полицията да каже, че той е нападнал Бекир,у и си излязъл, след като полицаите му казали "да, добре" и нищо друго не направили.

"Ако искаш да нямаш проблеми, иди да кажеш на тоя, дето си трепал, да си оттегли жалбата, иначе трябва да те разкарваме после". Това е моят прочит на ситуацията след всички разговори и срещи. 

- Какво още разбрахте за този поръчков бияч?

- Лицето е от албански произход, приятелите му също, които са били с него. Техниката на самото деяние говори за абсолютно отработена техника за подобно сплашване.

Тези хора са много добре известни там, където трябва, с тези си способности. По този начин си изкарват хляба, като сплашват определени хора и ги насочват в "правилната" посока. Когато трябва да се извърша такава наказателна акция по политическа причина, те са хората.

- Каква е дейността на сдружението на българите "Шемето"? Защо е било нужно такова сплашване?

- Нашето сдружение се занимава само с културна дейност. Откакто е създадено в края на 2021 г., организирахме протести в Берлин, Париж и Брюксел. Те генерираха петиция, официално внесена в Европейската комисия. Главната теза в нея е, че ние желаем, когато става въпрос за влизане на РС Македония в ЕС, да се наложи строг мониторинг относно въпроса за дискриминацията на българите в РСМ. След това се организира сдружението и започнахме да се занимаваме с културна дейност.

Събирахме помощи за Турция и Сирия след земетресенията, присъствие на мероприятия в наши консулства и много други мероприятия.

От момента, в който се заговори за промяна на конституцията в РС Македония и вписване на българите в нея, нашите сънародници заговориха за създаване на своя партия в там.

- Последното преброяване в западната съседка беше белязано от скандали...

- Бекир беше вписан българин, а семейството му от 9 души - македонци. Ето така се получи тази официална бройка само от около 3500 българи в РСМ.

Аз ще ви кажа друго. Има около 250 000 души в РСМ, които са мохамедани с български корени. Сега ги водят, че са албанци. Разбрахте ли сега връзката между албанския извършител и побоя над Бекир?

Кадриески има лоша черта за извършителите - на него му вярват още 150 000 българи, които са християни. Може да направите простата аритметика за общия брой хора с българско самосъзнание на територията на РСМ.

- Президентът Румен Радев остро критикува отношението на северномакедонската държава неведнъж. Не получавате ли подкрепа от него?

- Нямам никакъв отговор от Румен Радев. Ще внеса второ искане за среща с държавния глава, за да консултирам цялата информация и да потърсим подкрепа. Тук сами не можем да се справим. Затова си позволихме да се обърнем към президента и депутати.

Първото писмо до Радев е от 22 май и предшества побоя на 13 юни. Поводът да поискам среща беше, че на 25 май документите за български паспорт на Бекир Кадриески за трети път ще бъдат върнати от Министерство на правосъдието. Но дотук няма отговор от г-н президента. Ще изпратя нова молба. Смятам, че президентът би трябвало да приеме за среща и съдействие един български офицер, макар и от резерва, какъвто съм аз.

Не знам как и кога нашите власти и институции ще се събудят и ще погледнат реално на ситуацията. Но Бекир продължава да получава заплахи за убийство чрез разстрел. Както и негови близки. 

- Подкрепа откъде получавате?

- Бекир получава постоянно подкрепа от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която има офис в Скопие, и посолството на САЩ. Двете организации видяха къде е заровено кучето.

Проводник на тази македонска политика, за която говорех в началото, е кметът на Струга Рамиз Мерко. Нещото, което предприеха, е да го обявят за персона нон грата и да го сложат в черния списък на САЩ.

- Какво предстои пред сдружението оттук нататък?

- В селото на Бекир Лабунища (на 5 км от Струга - б.а.), което е с население от 13 000 души, е имало българска войска, пазела границата. Има място с имената на 7 български офицери и 15 наши войници, избити заедно с няколко десетки души от групировка на балистите, била се заедно с българската армия, за което цялото село знае. Искаме с Бекир да съберем данни за всички имена на тези хора и да направим възпоменателна плоча, която да положим на мястото.

По наше искане получих официален отговор на Дирекция "Държавен военноисторически архив", че в архива нямаме абсолютно нищо, защото всички архиви от този регион са или пленени, или изгорени. Това е причина торбешите, населяващи пограничните райони с Косово и Албания, да не могат да изкарат такива документи като кръщелно на баба и дядо, акт за раждане или акт за бракосъчетание. Няма как, защото сръбската армия е унищожила всичко.

Четете още

Рапърът Устата прям до болка: Явно македонците имат комплекс за малоценност

Рапърът Устата прям до болка: Явно македонците имат комплекс за малоценност

Володя Стоянов-Войводата има една мечта. Вижте каква е

Володя Стоянов-Войводата има една мечта. Вижте каква е

Реклама
Реклама
Реклама