Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14952163 www.bgdnes.bg

Здравното министерство изненадващо РАЗКРИ как да преборим жегите

Доли ЛУКАНОВА

Отидете на обучение! Запишете се на курс по оказване на първа помощ за справяне с жегите и други извънредни ситуации. Това е един от основните съвети на здравното министерство, видя "България Днес". Повод за инструкциите са екстремно високите температури, които са обхванали страната последните седмици.

Когато сте си у дома, трябва да изберете най-хладната стая и да стоите главно в нея. Намалете топлината, като затворите прозорците, и особено онези, които са директно изложени на слънчева светлина през деня. Изключете изкуственото осветление и толкова електрически уреда, колкото е възможно. Сложете мокри кърпи в жилището си, за да го охладят, съветват още здравни експерти.

Реклама

"Ако не е възможно да поддържате ниска температура в дома си, прекарвайте 2-3 часа от деня на хладно, например в обществена климатизирана сграда", инструктират от Министерството на здравеопазването.

Институцията напомня, че в този период на годината, освен да поддържате тялото си хладно, е много важно и да помагате на околните.

"Планувайте да проверявате семейството, приятели и съседи, които прекарват дълго време сами вкъщи. Уязвимите хора може да имат нужда от помощ", съветват експерти.

Друго наставление е да обсъждате екстремните топлинни вълни със семейството си.

"Всеки трябва да знае какво да прави, за да се справи с тях", аргументират се от институцията.

Здравните експерти напомнят и че някои лекарства могат да повлияят върху терморегулацията, затова всеки човек трябва да се консултира с личния си лекар. Ако член на семейството е с гореща кожа и делириум, конвулсии и/или безсъзнание, незабавно извикайте линейка. Докато чакате, преместете пострадалия на хладно място и го сложете да легне с повдигнати крака и бедра, свалете дрехите и започнете външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините.

Оранжев код в седем области

Синоптиците отново алармират за опасни жеги. От днес влиза в сила предупреждение от втора степен - оранжев код, за високи температури от 39-40 градуса в седем области на страната. Това са Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Плевен и Русе. Във всички останали райони на страната е обявен жълт код и очакваните стойности на термометъра са между 35 и 38 градуса.

Четете още

Адска жега стряска Ивет Лалова

Адска жега стряска Ивет Лалова

Цветана Манева с капела и бели дрехи бори жегата

Цветана Манева с капела и бели дрехи бори жегата

Реклама
Реклама
Реклама