Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14975538 www.bgdnes.bg

Слънчасали мечки ядат храна за глигани

Цяло семейство шашна ловците в Кобиляне, захранващи глиганите в гората 

Невиждана случка се разиграва преди броени дни в китното родопско село Кобиляне!

Четири изгладнели и изтормозени от жегата мечки слизат недалеч от населеното място и буквално оглозгват хранилката с царевица, заложена от местните ловци за дивите прасета. Посред нощ мецаните се натъкват на "трапезата" и започва люта битка със специалния бойлер хранилка, натъпкан със земеделската култура. Късната и неочаквана вечеря е заснета от фотокапан, поставен на близко дърво.

"Такова нещо не съм виждал никога! Нито ловците от наше село. Мечки да ядат царевицата за глиганите... Откакто това се случи, мечките не са засичани на фотокапана вече", сподели пред "България Днес" кметът на с. Кобиляне Ерхан Изет.

Реклама

Според местните авджии четири малки и големи мечки бродят из горите в района на Кобиляне. Хищниците нападнали и унищожили четири кошери на 200 метра от селото. Това било 4-членно семейство от женска мецана, мъжки мечок и две малки мечета, твърдят местните.

Преди броени дни друг фотокапан на ловци в Чепеларе засне необичаен феномен - мечка ражда и отглежда четири мечета. Това е първият документиран случай у нас на толкова огромно семейство при най-едрите хищници, които населяват страната ни. Оказва се, че... това е същото мечо семейство, само че вече в пълен комплект - появили са се и останалите две мечета от отрочетата на родителите.

Когато по-рано фотокапанът на ловната дружинка в Чепеларе заснел мечката до хранилка с царевица още през пролетта, никой не подозирал, че тя е многодетна майка.

"За първи път през април се появи, но първо излизаха по две, защото не ги хващаше камерата, и след това забелязахме, че са четири мечета", обясни Малин Кадиев от ловното сдружение в Чепеларе.

Според специалистите това е рядък феномен, защото кафявата мечка обичайно ражда едно или две бебета. Най-вероятно мечетата са родени през януари. Те ще останат с майка си още поне година и половина.

"Ще бъде изключително трудно да ги отгледа тези хлапета. Още през първата година тя ги обучава в кой район има храна, къде да обикалят, къде да намират спокойствие. Презимуват първата си зима заедно и на втората година, когато дойде татко мечок, ги разгонва и започват вече да водят самостоятелен начин на живот", обяснява биологът Стефан Кюркчиев от Природонаучния музей в Пловдив.

Четете още

Плачещото мече отива на "Сървайвър" в Гърция

Плачещото мече отива на "Сървайвър" в Гърция

НА ЖИВОТ И СМЪРТ! Мечка напада бай Иван, смелият дядо я трепе с коса

НА ЖИВОТ И СМЪРТ! Мечка напада бай Иван, смелият дядо я трепе с коса

Баба Меца тръгна по градовете

Баба Меца тръгна по градовете

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Мечка дебне край село Мечковица, срещна човек и стана нещо неочаквано

Реклама
Реклама
Реклама