Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/14982724 www.bgdnes.bg

Идват градушки и мъртви вълнения!

Ледените късове удрят Северозапада, няма да са огромни като в Италия и Сърбия - подз.

Силен вятър, градушки, гръмотевични бури и мъртви вълнения по морето ни заливат! За това алармира пред "България Днес" синоптикът Петър Янков.

Леденият град ще се изсипва основно върху Северозапада. Мощните гръмотевични бури, които шокираха Италия, Хърватска и Сърбия с рекордно големи късове, изпочупили коли и прозорци, достигат България. Хубавата новина е, че ледените парчета няма да бъдат близо половин килограм и с големина от над 15 см.

Реклама

"Тези ледени късове, които се наблюдават по крайбрежието на Адриатическо море, ще отсъстват при градушките у нас. Стара планина възпира и отслабва влиянието на тези процеси. Но въпреки това има условия за градушка и унищожаване на селскостопанска продукция. Вятърът забавя развитието на мощните купесто-дъждовни облаци и те се проявяват с една-две степени по-малко, отколкото в Италия, Хърватия и Сърбия", каза пред вестника Янков, който подготвя стартирането от есента на първия роден метеорологичен телевизионен канал Метео ТВ.

Синоптикът е категоричен, че паралелното захлаждане с около 10 градуса ще бъде в рамките на четвъртък и няма да достигне Гърция.

"Още от петък започва постепенно повишение на температурите - тогава ще бъдат от 29 до 35 градуса, а в събота още повече. Задушно време ще бъде и на морето в сходен диапазон на живака. До следващата сряда градусите ще варират от 32 до 38", обясни синоптикът и акцентира върху мъртвите вълнения, които ще се появят на родното Черноморие този уикенд със съвет плажуващите да бъдат изключително внимателни.

От идния четвъртък се задава период от ново захлаждане от няколко дни с превалявания главно в петък. Очакваните гръмотевични бури ще бъдат отново най-вече в Северна България.

Опаковайте колите срещу ледения град

"По-заможните земеделски производители вече са разпънали специални противоградни мрежи върху по-големите площи. На колите да се слагат одеяла и всякакви покривала, които да се захванат по-здраво за вратите. Да се слушат последните прогнози."

Този съвет за предпазване от ледените късове от небето даде Петър Янков. Наред с познатите мрежи стопаните прибягват нерядко и до ламарини или картони, които нареждат върху предварително забити близо един до друг колове около насажденията.

Върху колите освен покривала се използват още якета, черги и други подръчни материали.

Четете още

Богдана Карадочева и Луна: Бог ни наказва с жегите!

Богдана Карадочева и Луна: Бог ни наказва с жегите!

Диана Димитрова спасява бездомни кучета в жегите

Диана Димитрова спасява бездомни кучета в жегите

Цветана Манева с капела и бели дрехи бори жегата

Цветана Манева с капела и бели дрехи бори жегата

ОПАСНО! Жегите у нас вече чупят рекорди

ОПАСНО! Жегите у нас вече чупят рекорди

Реклама
Реклама
Реклама