Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15117196 www.bgdnes.bg

Адвокатът на изтезаваното момиче от Стара Загора: Дебора не излиза, страх я е!

18-годишната жертва има и белези по лицето

Дебора не излиза навън, защото стресът все още е много голям! Момичето се бори! Това каза адвокат Димитър Киров - защитникът на 18-годишната Дебора, която бе изтезавана брутално. Девойката е с 400 шева, 21 порезни рани, счупен нос и обръсната глава. За тези жестоки деяния е обвинен 26-годишният Георги Георгиев.

"Дебора излиза само ако е наложително. Излиза навън само дотолкова, доколкото това е нужно за нуждите на разследването, иначе не", казва адв. Киров пред "България Днес".

Реклама

На въпрос дали Дебора се възстановява, защитникът на момичето каза, че шевовете зарастват лека-полека, но нещата не са добре.

"Няма да се учудя, ако за някои от шевовете се наложи повторно медицинска интервенция. Натам отиват нещата.

По време на разговора с адв. Киров стана ясно също, че за съжаление, 18-годишното момиче от Стара Загора има белези и по лицето.

"Тези белези по лицето, въпреки че не се виждат на снимки, се виждат при нормално контактуване. От строшаването на носа има белези. За съжаление, те й пречат в ежедневието, дори и при храненето. Нараняванията й по ръцете и краката също се виждат ясно при среща лице в лице", споделя защитникът на Дебора и добавя, че психическото нараняване е нещото, което е по-опасно в случая. 

"Истината е, че цялата травма, особено психическата, е изключително сериозна. Ако трябва да бъдем честни, нещата не са добре. Това се очаква да е така още дълго време, за съжаление. Доколкото знам, срещите с психолога са регулярни. Но за напредък смятам, че е твърде рано да се говори. Имайки предвид сериозността на преживяното, няма гаранция, че скоро няма да се отключи преживяното наново", споделя своите притеснения адвокат Киров, който ще защитава интересите на момичето по двете дела срещу Георги Георгиев.

Вчера заподозреният за зверството направи пореден опит да излезе на свобода, но отново не му се получи. Окръжният съд в Стара Загора го остави за постоянно в килия. По време на заседанието Петко Кънев - адвокат на обвиняемия, заяви, че "липсват данни за извършено престъпление". Юристът допълни, че се упражнява безпрецедентен обществен и медиен натиск за задържане на клиента му. Според защитника на Георгиев има недопустимо смесване на доказателства по водените едновременно две досъдебни производства. 

Реклама

Припомняме, че сигналът за нападението е получен около 23:30 часа на 26 юни. В края на юли срещу Георгиев бяха повдигнати обвинения и за закана за убийство. На 4 август районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова заяви пред медиите, че след активните разследвания по двете досъдебни производства има категорични доказателства, че обвиняемият е извършител на престъпленията, за които са му предявени двете обвинения.
Димитрова допълни, че Дебора е дала допълнителни показания, направен е повторен разпит и той е послужил като едно от основанията за допълване на обвинението с разширяване на времевия му период и с отправените заплахи, които се оказаха цели 6, като някои от тях са били лице в лице. Разпитът е направен при формата на щадящо изслушване на лицето в кризисен център в Стара Загора, с участието на психолог. От април до 25 юни шест пъти е имало "заканителни думи със заплашително, агресивно съдържание за саморазправа" от страна на обвиняемия към пострадалото лице. Районният прокурор каза, че се изследват всички версии и се събират доказателства по всички въпроси, но на този етап "няма събрани доказателства, които да сочат, че е налице втори извършител".

Срещу Георги има две дела. Едното е за заплахите за убийство, другото е за причиняването на средна телесна повреда на Дебора. Става въпрос за 21 прорезни рани, счупен нос и подстригване на косата й насила с машинка. Дебора получи 400 шева, за да закърпят раните й, някои от които бяха над 20 см дълги и по 2 см дълбоки.

Във вторник стана ясно, че вещи лица от друг съдебен район ще изготвят комплексната съдебномедицинска експертиза на пострадалата. За изготвянето й са включени вещи лица - съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург.

Протести и законови промени

В Стара Загора, София и няколко града в страната се проведоха протести срещу насилието над жени и в подкрепа на пострадалата Дебора. Хора от цяла България обикаляха градовете с плакати, на които пише "Нито една повече". Случаят "Дебора" доведе и до промени в закона. Народното събрание прие на второ четене поправките в Закона за защита от домашното насилие. Така "интимната връзка" вече се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите възможности за закрила. Интимна връзка ще се счита тази, чиято продължителност е поне 60 дни. Други законови промени също последваха. Става въпрос за размера на наказанието при побой в условията на домашно насилие. Народните представители приеха извършителят на средна телесна повреда да може да получи до 8 години затвор вместо досегашните 6, както и да отпадне възможността за пробация при лека телесна повреда. Минимумът за такова престъпление ще е 3 месеца затвор.

Четете още

Всички мълчат по случая "Дебора"!

Всички мълчат по случая "Дебора"!

Психиатърът д-р Веселин Герев: Нарязаната Дебора трудно ще има нова връзка

Психиатърът д-р Веселин Герев: Нарязаната Дебора трудно ще има нова връзка

Реклама
Реклама
Реклама