Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/15437817 www.bgdnes.bg

Гладна Баба Меца 10 пъти разбива кошери, хора вдигнаха ръце от атаките

10 пчелина руши Баба Меца от пролетта в троянското село

Кметът не иска разстрел, търси помощ от държавата 

Мечка "дефилира" по централната улица в живописното село Черни Осъм. Наред с разходката до домовете на местните жители хищникът се отбива до пчелин, който разбива. И така десет пъти от пролетта насам.

Това е равносметката на кмета на населеното място в Троянския Балкан Марин Сираков пред "България Днес". По думите на управника на Черни Осъм мецаната дотолкова не се притеснява от хората, че дори се връща в пчелините и отново ги разбутва.

Реклама

Разкритието на Сираков идва на фона на последната информация, че 28 щети от мечки са нанесени в Родопите през август. Най-потърпевшото село е Арда. Шест от проверките по сигнали от страна на екоинспекцията са извършени именно там.

От РИОСВ са констатирали поражения след атаки на мечки и в населени места извън област Смолян. Щети са установени в ардинските села Паспал и Гърбище, като в последното нападенията са две.

В Троянско ситуацията също е тревожна. На ход е местната власт и държавата.

"В четвъртък е минала комисия и вероятно ще обезщетят собственика на последния нападнат пчелин. Не съм за крайни мерки, но би трябвало да има алгоритъм какво и как да се прави. Не можем безразборно да трепем дивите животни, но и не можем да позволим да нападат стопанствата", коментира пред вестника Марин Сираков.

Кметът на Черни Осъм прогнозира, че проблемът ще ескалира и опитва да сигнализира екоминистерството и други институции, които разполагат със специалисти.

"Това не е човек да му напишеш предписание, а е диво животно. Опасенията ми са, че този проблем ще се задълбочава занапред. Опустошени овощни дръвчета сме свикнали да виждаме, но пчелинът е на 200 метра от селото. Мечката не се притеснява от хората", казва още Сираков.

И добавя: "Ако е засегнато по-голямо населено място, институциите няма да неглижират казуса, но понеже сме планинско село, където е естественото местообитание на мечките, може и да се случва".

Четете още

РЕКОРД! Ето я най-възрастната мечка у нас

РЕКОРД! Ето я най-възрастната мечка у нас

Слънчасали мечки ядат храна за глигани

Слънчасали мечки ядат храна за глигани

Реклама
Реклама
Реклама