Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16826010 www.bgdnes.bg

Братът на Ружа излезе от затвора, започна да работи в кухня за супа

Фитнес маниак плаща гаранцията на Константин Игнатов

В момента се разглежда искането на криптоизмамника да бачка от 10 до 18 часа

Братът на Ружа Игнатова Константин работи в кухня, където готвят супи, след като излезе под гаранция от 500 хиляди долара. Това разбра "България Днес" от справка в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Реклама

Константин Игнатов, който бе погнат редом със сестра си Ружа за най-грандиозната криптоизмама на всички времена OneCoin, се жалва пред съдия Едгардо Рамос, който е начело на мегаделото и иска да му бъде разрешено да работи повече.

В момента Игнатов бачка в кухнята, което се води общественополезен труд. Това е и едно от условията на гаранцията, под която е освободен от кауша. Оказа се, че криптоизмамникът е освободен срещу 500 хиляди долара гаранция, която е платена от Иван Йочколовски и Драга Ламбрева. Йочколовски се запознава с брата на Ружа във фитнеса две години преди Константин да бъде погнат за схемата OneCoin.

Условията, под които братът на Ружа е пуснат, са следните: Игнатов е длъжен да се явява на всички съдебни заседания, да изпълнява общественополезния труд, който му е наложен от съда, да се предаде сам за произнасяне на присъдата и да предаде паспорта си.

"България Днес" разбра, че Константин работи в кухнята вече от няколко месеца, но иска да бачка повече. Адвокатът му в официално заседание представи писмо, в което моли съдия Рамос да удължи вечерния час на подсъдимия.

"Константин Игнатов продължава да участва в общественополезен труд в кухнята. Клиентът ми иска да работи на смяна от 10:00 часа до 18:00 часа, за да може да полага повече общественополезен труд, който му е наложен от съда. Молим условията за освобождаване под гаранция на г-н Игнатов да бъдат променени, така че той да има вечерен час, който да не му пречи да работи до по-късно." Това пише в искането на защитата на Игнатов. На заседанието обвинението не възрази, а в момента се очаква съдия Рамос да се произнесе. Решението вероятно ще е положително за криптоизмамника заради съдействието му през всички тези години, смята адвокатът на Игнатов. След като искането бе изслушано, съдия Едгардо Рамос отложи процеса и присъдата на Игнатов за след няколко месеца.

Припомняме, че братът на Ружа беше арестуван на 6 март 2019 г. на международното летище в Лос Анджелис. Родственикът на криптокралицата е обвинен в заговор за измама, произтичащ от ролята му на един от тарторите на международната пирамидална схема OneCoin, включваща маркетинга на несъществуващата криптовалута. Константин е обвинен в електронни измами, измами с ценни книжа и престъпления за пране на пари. В резултат най-голямата схема и машинация в света, както смятат някои експерти, OneCoin завлича стотици хиляди жертви с милиарди по целия свят. Впоследствие мошеникът се пречупи и започна да издава подробности за цялата схема, включително й сестра си Ружа. Показанията на Константин помогнаха в залавянето на други членове на международната престъпна мрежа. Това от своя страна изигра голяма роля в това братът на Ружа да избегне 90-годишната присъда, която щеше да получи.

Реклама

Доказателства от транзакции и други документи, получени в хода на разследването и по време на делото срещу Константин, показват, че само между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото тримесечие на 2016 г. OneCoin е генерирала 3,353 милиарда евро приходи от продажби и е спечелила "печалби" от 2,232 милиарда евро. OneCoin твърдеше, че ще превзема пазара на криптовалутите и ще убие BitCoin. В крайна сметка се оказа, че криптовалутата е куха и няма никаква стойност.

Преди по-малко от месец, на 22 декември, присъдата на брата на Ружа отново беше отложена. Заповедта беше издадена малко след като Министерството на правосъдието в САЩ поиска от съда да отложи датата на произнасяне на присъдата, тъй като сътрудничеството на обвиняемия все още не е приключило.

Към момента Константин няма присъда, а самата криптокралица е в неизвестност от 2017 г. Заради сътрудничеството на Игнатов се предполага, че присъдата му ще бъде доста оскъдна.

 Може да лежи у нас

Братът на Ружа може да се завърне съвсем скоро в България, за да изтърпи наказанието си тук, а не в Съединените щати. Това каза ексклузивно пред "България Днес" адвокат, който движи случая на брата на криптофараонката в САЩ, но поиска името му засега да остане в анонимност.

"В момента се работи по въпроса за връщането на Константин Игнатов в България, за да си излежи присъдата у нас. Остава само американците да разрешат това, но се очаква отговорът им да е положителен. Това ще стане, след като съдия Едгардо Рамос от Южния окръжен съд на Ню Йорк прочете окончателната присъда на Константин", пояснява източникът на "България Днес". Това се очаква да се случи до месеци заради постоянните отлагания на процеса.

Четете още

Свалят Ружа Игнатова от Интерпол

Свалят Ружа Игнатова от Интерпол

Братът на Ружа се връща да лежи в България

Братът на Ружа се връща да лежи в България

Реклама
Реклама
Реклама