Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17407042 www.bgdnes.bg

РЕКОРД НА ГИНЕС! 17 хиляди календарчета събира Ирена

  • Достойно за рекорд на "Гинес" 
  • Най-старото е на век, а най-ценното с автограф от олимпийския шампион Йорданка Благоева

Колекция от 17 хил. джобни календарчета притежава Ирена Малева от Шумен.

Уникалното й притежание определено е достойно за рекорд на "Гинес", но въпреки това жената не смята да спира дотук, а напротив, мотивирана е да продължи да събира малките вещи, търсейки най-различни дизайни както от родния си град, така и от цял свят.

Реклама

"Джобното календарче може да си го сложиш в дланта, за да може да видиш цялата година. Когато са печатани джобни календарчета, телефони естествено не е имало. Даже не говорим преди 30-40 години, а говорим за по-по-миналия век. Има календарчета точно с такъв джобен формат", споделя Ирена, която събира своята колекция от 10-годишна възраст.

Вдъхновение за колекционерското си хоби Малева получава от учителката си по математика Бойка Йорданова, която и до днес също събира календари от цял свят.

"Започнах да редя колекцията си през далечната 1982 година, а най-старото ми календарче датира от 1931 г. То е от търговец от Пловдив и макар че на него пише "Църковен магазин", не е от стандартните календарчета, които издава Светият синод. Истината е, че го намерих в дома на художника Никола Михайлов в Шумен и веднага осъзнах колко е ценно и каква стойност има за мен", разказва колекционерката.

Въпреки че календарчето е почти 100-годишно, то далеч не е най-интересното в колекцията на Ирена.

"Едно от притежанията ми е с автограф от Йорданка Благоева, нашата олимпийска шампионка, което съвсем случайно намерих в един кашон с картички и отново запазих", с усмивка споделя Малева. По нейни думи често срещано при джобните календарчета е да имат грешка в печата. Освен това интересни са и тези на работника, тъй като на тях не са отбелязвали работните дни, а само почивните.

"Най-новите календарчета от колекцията ми са от Виена, с изображения на метрото. Хобито ми наистина ме зарежда с позитивна енергия и ме кара да пътувам все повече, за да намирам нови и нови картички", заключи колекционерката.

Четете още

4-километров плакат се бори за "Гинес"

4-километров плакат се бори за "Гинес"

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Най-възрастният човек на планетата чукна 117 г.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Най-възрастният човек на планетата чукна 117 г.

4 см е най-малката гайда

4 см е най-малката гайда

Обрат! "Гинес" присъжда рекорд след оплакване за кибритени клечки

Обрат! "Гинес" присъжда рекорд след оплакване за кибритени клечки

Реклама
Реклама
Реклама