Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/17582806 www.bgdnes.bg

Киста на черния дроб? Трябват ви мед и орехи

За два месеца борят и атеросклерозата 

Пречиствайте го с овес 

ПРИЗНАЦИ НА ЗАБОЛЯВАНЕ

Симптомите за нарушения на функциите на черния дроб могат да бъдат следните: загуба на апетит, анемия, повръщане и отслабване, а също неприятни усещания.

Черният дроб е подложен на много рискове. А той е главната биохимична лаборатория на организма. Освен добре познатите цироза, вирусен хепатит и холецистит черният ни дроб е застрашен от още един опасен враг - мастна хепатоза.

Реклама

При това заболяване се получава натрупване на мазнина в клетките на дроба.

За последствията и за усложненията при затлъстяване на черния дроб е страшно дори да се говори. Той напълно се разрушава, престава да прочиства организма и настъпва общо отравяне.

ПРИЧИНИ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО:

- злоупотреба с алкохол;

- наднормено тегло;

- недостиг на белтъчини в менюто;

- продължително гладуване;

- строго вегетарианство;

- силно отравяне;

- прием на някои лекарства - кортикостероиди, естрогени, тетрациклини;

- вирусни и бактериални инфекции;

- ендокринни нарушения - синдром на Кушинг

- хронични заболявания на храносмилателната система със синдром на нарушение абсорбиране на веществата.

ПРАВИЛА НА ХРАНЕНЕ ПРИ ХЕПАТОЗА

Ако диагнозата се потвърди, болният трябва да се готви за продължително лечение. Един от най-важните елементи на лечението е диетата.

Разрешават се: вегетариански, плодови, млечни и булгурени супи; варено немазно месо, риба, яйца (по 1 на ден), кисело мляко, айрян, извара (до 200 г на ден), тестени изделия без козуначени; бял и черен хляб, горски плодове, с изключение на киселите; варени и сурови зеленчуци, вкл. и листни, моркови; сладка, мед и захар (до 70 г на ден); плодови сокове, не много силен чай, животинско масло (до 10 г на ден), растително масло (20-30 г на ден), готварска сол (до 10 г).

Човек трябва да яде по пет пъти на ден, а храната да бъде добре смляна.

Забраняват се: субпродукти (черен дроб, мозък, бъбреци), сланина, гъби, бобови продукти; спанак, киселец, козунак, мазно месо и риба; пържени, лютиви и пушени продукти; тлъсти бульони, подправки, оцет, консерви; сладолед, какао, газирани напитки, шоколад, кремове.

Реклама

И разбира се, алкохолът е абсолютно забранен.

Лекарите наричат черния дроб "лаборатория на здравето", тъй като при неговото заболяване се нарушава работата на целия организъм. Затова е необходимо неговото пречистване. Това с отнася за хора, прекалили с алкохола, пушенето и лекарствата. При правилно лечение черният дроб може да се възстанови.

1 рецепта - неизвестен автор:

а) за пречистване на черния дроб: в продължение на 2 месеца всеки ден за 2 часа в областта на подребрието се слага грейка. Заедно с това се провежда и медотерапията. За целта медът се поставя в топла вода и се разбърква до пълното му разтваряне. Тази смес трябва да се приеме четири пъти през деня. Провежда се 2 месеца. През това време не се консумира захар, бял хляб, макарони и картофи;

б) за пречистване с помощта на овеса: в 5 литра емайлирана тенджера се изсипват 3 части непочистен от люспите овес, 3 супени лъжици пъпки от бреза и се заливат със студена предварително преварена вода. Оставя се на хладно място 24 часа. В друга емайлирана тенджера се кипва 1 л вода. Една чаша плодове от шипка се слагат във вряща вода. Ври 10 мин. и се оставя 24 часа на хладно място. Двете настойки от овеса и от шипките се прецеждат и се сипват в тъмни бутилки и се пазят в хладилника 5 дни. Пие се 4 пъти на ден 150 г преди ядене;

в) нарича се "еликсир на черния дроб": на 3-4 лимона се махат семките и се прекарват през машинка за месо. Получената смес се излива в буркан и към нея се прибавя 1 ч.ч. мед. Кисне 24 часа на топло място. Разбърква се и се прибира в хладилника. Пие се сутрин по 1 ч.л. в чаша топла вода. Пие се, докато урината стане светла. С тази рецепта се пречистват и бъбреците, и жлъчният мехур. Тази напитка не е подходяща за хора, които имат киселини.

2 рецепта - за подут черен дроб, от Витка Пешкова, Перник

Счуква се на прах дрянова гъба и се смесва с 1 л чисто вино. Пие се по 30 мл всяка сутрин 1 месец.

За хематом на черния дроб: пие се всяка сутрин на гладно чаша пресен ябълков сок с разтворена в него 1 с.л. мед.

3 рецепта - за киста и подуване на черния дроб - от Дарина Пенкова, Ямбол

В стъклен съд се поставят зелени орехчета с големината на лешник, като се подреждат ред орехи, пласт мед. След 1 седмица орехчетата си пускат сока и се приемат 3 пъти дневно по 1 с.л. преди хранене. Ефектът след 2 месеца е много добър - не само че е премахната кистата, но е излекувана и атеросклерозата.

4 рецепта - за каверозна киста на черния дроб - от Вакриана Попова, Бургас

Г-жа Попова се е излекувала чрез смес от 500 г мед, 250 мл зехтин и 250 мл прясно изцеден сок от лимон. Тази смес се пие 3 пъти дневно по 1 с.л. 2 часа преди хранене. След два месеца ефектът беше невероятен. Нямах вече киста.

Пийте по много сок от моркови

При обострени хронични чернодробни заболявания диетата трябва да бъде много строга. Допуска се до 300 мл мляко, 20 г сметана, до 30 г масло, яйца и 100 г захар.

При болестта на Боткин - остър инфекциозен хепатит, белтъците в диетата (не повече от 100 г дневно) са главно от млечен и растителен произход.

Особено ценна е млечната извара в количество 300-400 г дневно. Заедно с храната масло се дава до 40 г на ден, главно заради съдържащия се в него витамин А.

Морковите действат много добре при чернодробни и жлъчни нарушения. Свежият морковен сок е много подходящ и за съвсем малки деца при възпаление на устната кухина. Довежда и до значителна бодрост при възрастни. В неголеми количества могат да го консумират и затлъстели и диабетици.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Здравейте, проф. Мермерски! Казвам се Андон Димитров, живея в Приморско и съм на 54 г. Имам проблем с хернията и ми предлагат операция. Има ли възможност да я избегна с природна медицина?

1 рецепта - Борис Яков, Лом

Уважаеми проф. Мермерски, искам да Ви опиша как се отървах от операция на херния, която притисках с медицински колан 12 години, а сега и помен няма от нея. Като видях, че тя напредва с всеки изминал ден, аз потърсих спасение в каране на велосипед, започнах да правя физически упражнения, като качване на стълбица, клякане, но въпреки всичко болестта надви волята ми. Единствената възможност за някакви физически упражнения е леглото ми. Като легна по гръб свивам всяко едно коляно по 150 пъти сутрин и вечер. След това двата крака както съм легнал по гръб ги изправям във вертикално положение, чупейки кръста. От това упражнение ми заякнаха коремните мускули и от тези упражнения, без да съм искал, се справих с хернията. Сега съм захвърлил колана вече една година. По-рано го свалях само в банята и докато се измия, започвах да чувствам болки. Хернията ми беше от дясната страна, долу, дето се свива бедрото, но я бях опазил да не отидат червата при тестисите. Без колан подуването беше колкото големината на една средна ябълка, а сега няма и помен от нея.

Г-жа Дерменджиева дава надежда за лечение със следната рецепта:

а) с 1 л водка се заливат 200 г детелина, кисне на тъмно и топло 14 дни, често се разклаща. Прецежда се, пие се по 3 пъти на ден по 1 ч.л. в чай преди ядене. С настойката се втрива в областта на хернията и компреси;

б) всеки ден се взима по 1 парче борова или брезова смола, голямо колкото лещено зърно;

в) смесват се добре по 100 г пелин и по 200 г луличка: 2 с.л. смес се заливат с 600 мл вряла вода, кисне 1 час, пие се по 4 пъти на ден по 150 мл преди ядене с мед;

г) с 1 л водка или ракия се заливат 200 г момкова сълза, кисне 14 дни на тъмно и топло, често се разклаща, прецежда се, настойката се втрива в хернията и се правят вечер компреси.

д) с 1 л водка или ракия се заливат 100 г бяло лютиче, кисне 14 дни, пие се по 3 пъти на ден по 1 с.л. преди ядене;

е) за пъпна херния вечер се слага на пъпа 1 железен лев и се залепя с лейкопласт или цитопласт.

Четете още

Шипове? Има цяр - отговаря проф. Мермерски

Шипове? Има цяр - отговаря проф. Мермерски

Проф.Мермерски съветва: Мента бори безсънието!

Проф.Мермерски съветва: Мента бори безсънието!

Реклама
Реклама
Реклама