Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17375337 www.bgdnes.bg

КЮТЕК! Треньори млатят футболисти

*Уволниха наставника на "Лече", който удари глава на съперник

*Манол Манолов-Симолията шамари Стоичков, сър Алекс отваря аркада на Бекъм с обувка

Со кротце, со благо и со малце кютек! На този принцип действат някои футболни треньори в името на успеха. Най-често наставниците шамаросват собствените си играчи, но понякога налитат като бесни кучета и на съперниците си. Повечето подобни случаи остават скрити за широката публика и остават в съблекалнята, но не рядко екшънът се разиграва пред камерите и феновете на стадиона.

Реклама

Последният инцидент дойде в мач от италианската Серия "А", след който треньорът на "Лече" Роберто Д'Аверса изтича на терена и удари една глава на нападателя на "Верона" Тома Анри, спречкал се с футболист от неговия отбор. Всичко това се случи пред едно от официалните лица на мача, а съдията веднага показа червен картон на полуделия наставник. "Като треньор и баща на три деца искам да се извиня за случилото се", каза той след инцидента, но по-късно "Лече" уволни побойника. 

Подобен инцидент имаше наскоро и в германската Бундеслига, при който звездата на "Байерн" Лерой Сане отнесе няколко плесника в главата от хърватския наставник на "Унион" Ненад Биелица, който тотално изгуби контрол. "Не съм горд с това, което направих. Приемам червения картон. Ядосах се, защото три минути по-рано не ни дадоха дузпа", обясни хърватинът, който бе глобен с 25 000 евро и наказан за три мача.

Може би най-легендарното спречкване с футболист и треньор е това между сър Алекс Фъргюсън и Дейвид Бекъм през 2003 г. След загуба от "Арсенал" шотландецът е бесен и започва да крещи на Бекс, който не му остава длъжен.

"Вървяхме към съблекалнята и Фъргюсън беше бесен, виждах го по лицето му - разказва Бекъм. - И когато видите "шефа" такъв, не искате да сте близо до него, повярвайте ми, това е лице, което никой няма. Той се обърна към мен и започна да ми крещи, а аз му се съпротивих и започнах да ругая. Видях как лицето му се промени. Казах си: не трябваше да казвам такова нещо." В резултат полуделият Фърги хвърля обувка и уцелва звездата в лицето, като му отваря сериозна аркада. Няколко месеца по-късно звездата напуска "Манчестър Юнайтед", като една от причините е именно този случай.

В българския футбол също има немалко треньори, от които футболистите треперят. Един от тях е великият Манол Манолов-Симолията, който става 12 пъти шампион с ЦСКА. По времето на соца се смята, че боят възпитава, като Симолията действа на този принцип. Покойният треньор е признавал, че бъдещата звезда Христо Стоичков не рядко е ял от шамарите му. Манолов е бил изключително строг с Камата, който по това време е бил много буен и див. Въпреки това Стоичков винаги е говорил с възхищение за Бате Симо. Самият Манолов също е изпитвал върху себе си гнева на треньора. След създаването на ЦСКА през 1948 г. наставник на отбора става боксьорът Константин Николов-Замората, който е назначен по военна линия. "Когато не слушахме, ни биеше с боксови удари. Тази методика се оказа много добра", казва Симолията. Тогава никой дори не си е и помислял да се оплаква и боят е бил почти ежедневие. 

В по-нови времена треньорите у нас също не са от най-благите. Преди няколко години в "Левски" дойде италианецът Делио Роси, известен с авторитарните си методи. Като наставник на "Фиорентина" той обиколи световните медии, след като наби собствения си футболист Адем Ляич, когато сърбинът сядаше на резервната скамейка. Футболистът иронично вдигна палец при смяната си, което вбеси Делио Роси и той скочи върху футболиста, удряйки го няколко пъти.

Реклама

Един от най-куриозните случаи се разигра в пловдивския "Ботев" преди две години, когато на мач срещу "Арда" помощник-треньорите Артур Ованесян и Алекса Бошкович се сбиха помежду си на резервната скамейка. Мелето продължава и след мача, като наставниците едва са разтървани от полицията. Малко по-късно двамата са уволнени от клуба.

Фенове на ЦСКА бият Феро и Лаптопа

Понякога самите треньори също отнасят боя. Феновете на ЦСКА вероятно още се срамуват от случая, когато бившият наставник Ферарио Спасов бе набит на бензиностанция от подпийнали ултраси. Впоследствие от фенклуба на "червените" се извиниха на Феро, но горчилката остана за треньора, който загина при автомобилна катастрофа миналата година.

Бой от "червени" ултраси яде и Костадин Ангелов-Лаптопа, който понастоящем е шеф на школата на ЦСКА. Той отнесе няколко мощни тупалки от тартора в агитката Росен Петров-Животното, защото се бил зарадвал при гол на противниковия отбор на "Армията". Впоследствие разкървавеният Лаптоп предизвика Животното на бой един срещу един, но за щастие до нова битка не се стигна. 

Вили Вуцов дърпа ушите на съдия

Дивият Вили Вуцов се прочу с... издърпване на ушите на съдия. Трагикомичният епизод се разигра в уж приятелски мач на "Славия" през 2012 г. срещу сръбския ОФК "Белград". Тогава Вили претендираше за дузпа срещу свой играч, но чуждестранният рефер не я отсъди.

Тогава Вуцов полудя и нахлу на терена, псувайки грозно клетия съдия. Вили дори издърпа ухото на рефера и му се закани с думите: "Ако ти лепна един шамар, ще се ос*реш!". С малки изключения Вуцов предимно лае, но не хапе. Най-често от това си патят неговите футболисти, които редовно са овиквани. Една от любимите му надъхващи фрази е "Размърдай се бе, охлюв", която дори е превел на няколко езика. 

Четете още

Скандали брулят върха във футбола

Скандали брулят върха във футбола

Бившият треньор на "Левски" Делио Роси се завърна в България, вижте защо

Бившият треньор на "Левски" Делио Роси се завърна в България, вижте защо

Реклама
Реклама
Реклама