Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17994585 www.bgdnes.bg

ЕКСКЛУЗИВНО! Картината на Джаксън Полък е фалшива!

Специалисти и експертизи доказват, че шедьовърът е менте, но много добре направен

Картината на Джаксън Полък е менте! Това показват последните експертизи на уж оригиналния шедьовър, който бе открит при спецакция в столицата, скрит в гардероб. Това научи "България Днес" от свои източници, запознати с разследването, и от специалисти, които са работили с фалшификата.

Реклама

Източниците ни твърдят, че съмнение за оригиналността на картината е имало още от самото начало, но вече съмненията са факт! Картината е фалшификат, но много добре и професионално направено менте.

Доста неща не съвпадат според експертите - платното не отговаря по старост с другите на Полък, химичният състав на маслените бои също не е същият като този, който използва американският художник. Има много неща, които не съответстват с платното и то категорично не е оригинално. Остава да бъдат направени още няколко експертизи, преди официално да бъде обявено, че картината, около която се вдигна толкова шум преди време заради предполагаемата й стойност в милиони долари, всъщност е менте. Друг е въпросът кой може да направи толкова добър фалшификат и дали същият човек не пласира подобни "шедьоври" като оригинали.

От Софийската градска прокуратура казаха пред "България Днес", че на този етап не могат да коментират, защото все още тече разследването. Единственото, което загатнаха от СРП, е, че работят с други страни, които да помогнат в установяването на това дали картината е оригинал или фалшификат. От известно време има международно взаимодействие по делото и очакват становища на експерти от чужбина.

"България Днес" се свърза и с директора на Националната художествена галерия Яра Бубнова, която каза, че картината не им е върната все още.

"Откакто ГДБОП дойдоха и взеха картината по заповед на прокуратурата, не знаем къде е и как се съхранява. Оттогава не сме виждали картината на Полък и не знаем какво се случва с нея." Това каза Яра Бубнова пред "България Днес".

Към момента се смята, че картината е в трезорите на МВР и се съхранява там до изясняване на оригиналността й. Ако и последните експертизи покажат, че творбата на Полък е менте, то тогава работата на разследващите въобще няма да спре. Това ще означава, че някой изключително добър фалшификатор действа и може би продължава да прави ментета по цял свят. Не е ясно и колко фалшификата вече са плъзнали из пазара. Дали някога ще бъде заловен даденият художник копирач, не е ясно. 

Реклама

Творбата бе открита по време на координирана спецоперация между ГДБОП и гръцките ченгета на 18 февруари миналата година. Акцията е проведена под надзора на Европол и в нея се разследваше дейността на група, която се занимава с трафик на културни ценности.

По неофициални данни разследващите получават информация за картината от гръцките си колеги. Отиват в дома на мъжа, който я съхранява, и я откриват скрита зад гардероб. Произведението има и документи за произход. Оказва се, че е влязло у нас от Гърция с бус и е било декларирано. Самото платно има подпис от Полък в долния десен ъгъл. Стана ясно и че творбата е част от личната колекция на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. Това е подкрепено от печат на румънски език на гърба на картината.

Според експерти, ако беше истинска, творбата можеше да струва над сто милиона лева.

Четете още

Под строга охрана! МВР пази в трезор намерената картина на Полък

Под строга охрана! МВР пази в трезор намерената картина на Полък

Още нищят дали картината на Джаксън Полък е истинска

Още нищят дали картината на Джаксън Полък е истинска

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Мистерия за 50 милиона долара! На никого не му пука за картината на Полък

Крият къде и как пазят картината на Полък

Крият къде и как пазят картината на Полък

Реклама
Реклама
Реклама