Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/15854436 www.bgdnes.bg

ЧУДЕСА СЛЕД ПЕТКОВДЕН! Света Петка цери в скален параклис

Чудеса в Трън след Петковден 

Жени зачеват, други се избавят от тежки болести и травми, събират в шишенца сълзите й 

Жени зачеват след дълги години неуспешни опити, други се изцеряват от тежки болести и травми, за които и лекари вдигат ръце.

Реклама

Това са само малка част от чудодейните изцеления със силата на искрената вяра, които се случват както преди, така и след отминалия в четвъртък Петковден в скалния параклис в пограничното западно градче Трън. Именно в него убежище от своите преследвачи намира света Петка, а години по-късно безчет вярващи откриват спасение.

"Преди броени дни тук се върна една жена, за да благодари. След счупване на ръката и постепенното й зарастване тя свалила гипса. Но дълго време не успявала да я вдигне и раздвижи, просто стояла надолу. Дошла е тук и се е помолила на света Петка, а сега се върна да благодари, защото вече свободно движи ръката си. Това е най-пресният случай, но има още много чудеса", сподели пред "България Днес" Магдалена Георгиева, която се грижи за скалния параклис и посреща миряни не само от цяла България, но и от чужбина.

Маги още помни случай на друга жена, която ражда бебе след 15 години опити, три инвитро процедури и много хвърлени нерви, пари и отчаяние.

"Случайно минавали от тук и познат им казал да се отбият и да се помолят на света Петка. След това се върнаха да благодарят, щастливи и доволни, че чудото се е случило и след 15 години мъки те са се сдобили с отроче", разказва щастливата развръзка пред вестника Георгиева.

Тя отговаря за скалния параклис и за повече от шест години е насъбрала толкова много истории за чудодейни изцеления, че може спокойно да издаде книга на чудесата на света Петка. Важно е да се знае, казва на няколко пъти Магдалена, че в понеделник и вторник параклисът е затворен. Свещеното място вече е в зимно работно време - от 10,30 до 15 ч., и то със задължителна заявка на мобилния й телефон 0888 38 38 77. А когато студът връхлети с пълна сила, параклисът ще отваря само събота и неделя от 10,30 до 14,30 ч., отново само с предварителна заявка от предишния ден. Важно е да се знае още, че понеделник и вторник са неработни дни за Магдалена без значение от сезона.

Реклама

Много хора идват в параклиса с молби за детенце и света Петка чува молитвите им. След това идват да благодарят на светията и да разкажат с въодушевление за сполетялото ги чудо.

"Детенце не можеше да говори. Дадох му ключа да отвори параклиса. Сега вече е на 8 години, говори и е в отлично здраве. Изключително много чудеса се случват", разказва Магдалена.

При друг случай пристигнали майка и дъщеря. Молят се на света Петка да се случат на дъщерята хубави събития и да преодолее налегналите я трудности и перипетии. На другия ден заминава за Холандия. А само няколко дни по-късно щастлива се обажда на майка си, че всичко е наред и затрудненията са преминали. Майка й звъни в скалния параклис и благодари от сърце.

Най-силно въздействие и влияние имат сълзите на света Петка. Те извират и се стичат на определени места по самата скала. Вярващи посетители пълнят шишенца с чудотворната вода, която лекува почти всичко.

"Може и да се пие, но предимно е за компреси. Слага се по дрешката и се облича. Както един мъж дойде и каза, че е сложил водичка на потника, облякъл го е после се е чувствал много добре. Върши истински чудеса и вади хората от тежка и дълбока депресия. На една жена четири години лекарите не могли да й кажат какво й има. Идвайки тук, болежките й отминават", споделя още Магдалена.

Жената е затрупана с молби от хора от цяла България да събира сълзите на света Петка в шишета и да ги изпраща по спедиторска фирма за тяхна сметка. Много от тях са лежащо болни, за които лекарите вдигат ръце и казват, че не могат да се възстановят.

"Капките обаче се стичат значително по-бавно от минали години. Намаляват все повече и не мога да напълня тубите, които ми дават", казва стопанката на пещерния параклис.

С лековитата вода от скалата мнозина са изцерили зрението си. Мият очите и лицето си с нея и заредени със силна и почтена вяра, усещат благотворното й въздействие. По същия начин други жени, мъже и деца се излекували от кожни заболявания.

Благодарни хора затрупват скалния манастир с редки икони, дрехи, бебешки чорапи, храна, пари и какво ли още не. Магдалена едва успява да побере даровете в тясното помещение.

"Иконата на "Космическата Богородица" ни е дарение от признателни хора. Тя се среща само на още 1-2 места. Както и "Богородица Трилетница". Тя е специално за здраве, благополучие и изцеление на дечица. Както и при разпри и конфликти в семейството. Наречена е така, защото на три години света Анна я обрича на служба на Бога", разказва Магдалена.

Светицата оставя отпечатъци

И до днес могат да се видят отпечатъците от лявото й стъпало върху скалата до огнището, както и на ръката й заедно с комата хляб, който тя отчупила, преди преследвачите й да нахлуят в пещерата. Когато посетителите се доближат до скалата, могат да се докоснат до следите, да затворят очи и горещо да се помолят за изцеление и благополучие.

Жените свиват в юмруче лявата си ръка и я поставят на мястото на отпечатъка от ръката на света Петка, а мъжете полагат дясната си ръка върху следата от стъпалото на светицата. Колкото по-силна и истинска е вярата им, толкова изцеряването от различни и тежки болести може да се случи по-скоро.

По същия начин може да се помолите пред неръкотворния образ на Света Богородица, издълбан по дивен начин до входа на скалния параклис.

Четете още

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

Чудеса на света Петка в Трън: Момченце проговаря,незрящи проглеждат

Сълзите на света Петка лекуват болести

Сълзите на света Петка лекуват болести

Реклама
Реклама
Реклама