Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13762669 www.bgdnes.bg

Регулирайте успешно кръвното налягане

  • Взимайте вечер преди лягане от "еликсира на младостта" - настойка от чесън и лимон 
  • Забравете стреса и преяждането

Хипертоничната болест се характеризира с повишено кръвно налягане и промени в съдовия тонус, което се съпровожда с главоболие, обща слабост, намалена работоспособност, нарушение на съня, шум в ушите. Често пъти началната фаза на хипертонията протича без оплаквания, което създава трудности за нейното откриване в ранния стадий.

Основен фактор на хипертоничната болест е нервно-психичното напрежение, което в началото предизвиква временни повишения на кръвното налягане при стресови ситуации.

Реклама

В спокойно състояние обикновено кръвното налягане се нормализира. Важно значение за възникване на хипертонията играят следните фактори: генетично предразположение (наследственост), нерационален начин на живот, тютюнопушене, прехранване, поемане на големи количества готварска сол, намалена двигателна активност и др.

При хипертоничната болест се превъзбуждат мозънчите регулаторни центрове на вегетативната нервна система. Това предизвиква спазъм на периферните кръвоносни съдове, влошено кръвоснабдяване на бъбреците и оттук - включване на ендокринни фактори за повишаване на кръвното налягане (ренин, ангиотензин).

Докато в началната фаза спазъмът на кръвоносните съдове носи временен характер, при пио-нататъшно развитие на болестта кръвоносните съдове остават трайно свити. Нарушава се кръвоснабдяването на сърдечния мускул, бъбреците и другите органи. В резултат на тези изменения настъпват увреждания в мозъка, сърцето, бъбреците, ковто обуславя симптоматиката на напредналата хипертония.

Причините за високо кръвно налягане в 90% от случаите не са изяснени и на болните се казва, че имат есенциална хипертония. Независимо от това се смята, че 4 са основните фактори, спомагащи за високо кръвно налягане:

а) Първият фактор - солта. Тя задържа водата в тялото и кръвното се повишава.

б) Артериалните плаки са тези, които стесняват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане.

Реклама

в) Затлъстяването. Всеки килограм тлъстини изисква допълнително кръвоносни съдове, за да бъде хранен и съответно по-високо кръвно налягане, за да може кръвта да стигне до тях.

г) Чествъртият фактор се нарича естроген. Той засяга жените и е хормон, който задържа солта и се предписва на жените в менопаузата.

Основното, което трябва да знаят читателите е, че за пълното излекуване на хипертонията с анеобходими комплексни мерки:

а) лечебни рецепти (може по няколко едновременно или последователно);

б) движение и физически уппражнения;

в) избягване на стрес и нервно напрежение;

г) сън поне 7-8 часа и т.н.

Лечение на високо кръвно налягане с лечебни храни

1 рецепта: в стъклена бутилка (буркан) се поставят 80 г почистен, измит и ситно настърган лук и 3-4 г натрошени листа от индрише. Заливат се с 200 мл студена вода. Съдът се поставя на сухо, хладно, тъмно и проветриво място. След 6-8 часа настойката се прецежда през марля, като леко се притиска между дланите.

Прецедената настойка се изпива на гладно.

Необходимо е настойката да бъде винаги прясна.

2 рецепта - за високо кръвно, безсъние и против умора

Тази рецепта някои я наричат еликсир на младостта, тъй като тя е изключително полезна нза хората с наднормено тегло и е чудесно средство за укрепване на кръвоносните съдове, което е изключително важно при хипертонията. Рецептата се изпълнява бързо и лесно.

Правят се на каша 400 г почистен и счукан на много дребно чесън и сокът на един средно голям лимон. Сместа се пълни в тъмна бутилка с високо гърло, запушва се с алуминиево фолио и се слага на тъмно и хладно. Оставя се да престои така 24 дни. След това бутилката се отваря и от настойката се взема по една супена лъжица само вечерно време преди лягане. преди тоеа трябва да се разтвори в чаша вода, защото сместа е много силна.

Тази смес не само нормализира кръвното налягане, но и премахва умората, ускорява заспиването и подобрява качеството на съня. освен това възстановява слабото зрение.

3 рецепта - от Петър Димков

Според него трябва да се избягва алкохолът, преяждането, тютюна, животинските мазнини и умствената и физическа преумора.

Сутрин, обед и вечер болният трябва да взема по 1 с.л. от следната смес: 500 г чист пчелен мед, 100 ядки от орехи, 20 зелени листа от индрише, 20 зелени листа от обикновен здравец, 20 ядки от бадеми (счукани), 4 месести лимона смлени заедно с корите. Към сместа се добавят 12 г валерианова тинктура, 12 г глогова тинктура и 1 с.л. канела на прах. След 10 мин. се сипва и запарка от агримония, акация, босилек, лавандула, емнта, риган, хмел и жълта комунига (по 50 г от всяка билка). Пие се по 1 с.л. 3 пъти 30 минути преди хранене.

4 рецепта - от проф.Мермерски - баща и син

В половин кофичка българско кисело мляко се слагат 30-35 г настъргано от главата на целината и 2 с.л. смлени тиквени (сурови) семки. Разбъркват се и към тях се добавя 1 с.л. чист мед (ако болният няма повишена кръвна захар). Сместа се приема 30 минути преди закуска и обяд. За вечеря се приготвя 50% от горната рецепта.

Тази рецепта е полезна не само при повишено кръвно налягане, но и срещу увеличена простата, затруднение при уриниране, при шипове и при шум в ушите.


Приготвяйте си супа от шипки и пълнени ябълки

Супа от Шипки

Залейте шипките с вряла вода, кипнете ги за 5 минути, след това ги оставете да престоят 2 часа. прецедете отварата с добавете захар и канела. Кипнете още веднъж, наръсете със ситно нарязани ябълки и подръжте на огъня още няколко минути. Сервирайте супата охладена. За една порция са необходими 1 ябълка, 2-3 с.л. сушени шипки, 2 ч.ч. вода, захар, канела на вкус.

Пълнени ябълки

За приготвяне на плънката разбъркайте извара с грис, стафиди, захар, жълтък и разтопено масло. Отрежете горната част на ябълките, извадете сърцевината, след което ги напълнете с плънката и ги сложете във фурничката. Сервирайте ги със сметана и пудра захар.

Проф.Мермерски отговаря на писмата ви:

Пийте настойка от бял имел

Уважаеми проф.Мермерски, моля за различни рецепти за лечение на кръвното налягане, за да може хората по места да си изберат според наличието на билки по райони, ако е възможно. Благодаря предварително!
С почит: Станка Кожухарова, Рудозем

Рецепта 1 - от Ванга:

Взема се 1 с.л. изсушен бял имел и се залива с 1 ч.ч. студена вода. Престоява 1 нощ и на сутринта се изпива на гладно.

Рецепта 2 - от Пенка Стоянова, гр.Килифарево
Две шепи плодчета от червен глог се кипват в 500 мл 10 мин, като преди това се добавят и 3 лозови листа. След като изстине отварата към нея се добавя сока на 1 лимон. Пие се по 50 мл на гладно, три пъти на ден.

Рецепта 3

Кръвното налягане се понижава при редовно приемане на спиртна настойка от невен, която се приготвя от 20 части цветове и 100 части 40% спирт. приема се по 20-30 капки 3 пъти дневно. Средството подобрява съня, отстранява главоболието.

Рецепта 4

Сок от червено цвеикло се смесва с равни количества мед. Приема се по 1 с.л. 3-4 пъти дневно.

Четете още

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за COVID-19, дава го безплатно на България

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за COVID-19, дава го безплатно на България

Реклама
Реклама
Реклама