Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13774955 www.bgdnes.bg

Сбогом на безсънието!

  • Рецепта 1 - Мелатонинът ускорява заспиването
  • Рецепта 2 - Медена вода регулира съня

Безсънието е характерно заболяване и за жените, и за мъжете. При дамите още с раждането на първото дете, на жената се налага да става нощем, за да го кърми или обслужва. Когато се разболее детето, тя е тази, която по цели нощи не спи.

Това води до нарушаване на съня, а оттам и до трайно безсъние. По данни на Световната здравна организация всеки пети жител на планетата страда от разстройство на съня. Болестта на бива да се игнорира, защото води до сериозни последици. Безсънието се дължи на различни заболявания, свързани с нервната система - задух, кашлица, преумора, психическа възбуда.

Реклама

За да се преодолее то, болният трябва да си изгради режим, да си ляга по едно и също време, да не консумира солена и люта храна, алкохол. Ще се радвате на добър сън, ако вечеряте с чесън или глава лук и пиете чай от валериана и глог.

Рецепта 1 за лечение с мелатонин

Мелатонинът е естествен хормон, произвеждан от епифизната жлеза. разшположена в основата на мозъка. Спомага за синхронизиране на биоритмите в човешкия организъм, а те се нарушават, когато организмът е под въздействие на стрес, при пресичане на часовите зони при пътуване - т.нар. "самолетна болест" и при работа на смени.

Прилагането на мелатонин в комбинация с витамин Вб скъсява времето на заспиване и удължава времетраенето на съня. Така вътрешният ни биологичен часовник успява да се "настрои" правилно, да се намалят чувството за умора, дезориентация и колебанията в настроението.

Произвеждането на хормона мелатонин е най-високо в ранно детство , забавя се след 20-ата година, намалява след 45-ата година и почти изчезва при хората в напреднала възраст. Мелатонинът не е "приспивателно средство", той предразполага организма към появата на сън. Появява се само нощем в кръвта, а денем изчезва. На здрачаване епифизната жлеза започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум към 2-3 ч. през нощта, спада до минимум сутринта и остава много ниска през целия ден.

Приемането на мелатонин може да гарантира добра почивка през нощта, тъй като регулира ритъма сън-бодърстване. предпазва от стрес и депресия. Самият мелатонин предпазва епифизната жлеза от стареене, тъй като има силно противостареещо действие върху самата нея.

Той намалява свободните радикали по-добре от други антиоксиданти. Тъй като е разтворим във вода и в мазнини, може да действа върху свободните радикали във всяка среда. Меляатонинът подобрява функциите на черния дроб и нервната система. Играе положителна роля при обмяната на веществата и при образуването на червените кръвни телца. Добрите свойства на мелатонина включват:

Реклама

- помага при безсъние;

- ускорява заспиването;

- предотвратява събуждането през нощта;

- регулира биологичния часовник на организма;

- притежава силен антиоксидантен ефект;

- подходящ за възрастни хора с нарушение на съня;

- подпомага регулирането на сърдечния ритъм.

Рецепта 2 от народната медицина:

Страдащите от безсъние трябва 30 мин. преди лягане да пият 1 ч.ч. хладка вода с разтворена в нея 1 с.л. мед. След седмица сънят се регулира.

Рецепта 3 от Диди Бонева, Вакарел:

В дървено хаванче се счукват 20 ситно нарязани листа от индрише и се смесват с 250 г мед. Взема се по 1 с.л. 2 пъти дневно. След седнмица сънят се възстановява.

Рецепта 4

Вечеряйте ориз! Той е богат на скорбяла, а тя повишава изработката на серотонин - хормонът на щастието. Въглехидратите помагат на човек по-бързо да заспи. Съдържат се най-много в хляба и в макароните. Не пренебрегвайте и зеленчуците, особено листните - съдържат магнезий, който отпуска нервната система.

Рецепта 5

Изпийте чаша червено вино (може и бяло) 30 мин. преди лягане, но внимавайте, защото ако прекалите с алкохола, сънят ви ще бжъде неспокоен и често ще се будите.

Рецепта 6

Недостигът на витамин В-комплекс, биотин, калий и калций също предизвиква безсъние. Хората с безсъние трябва да се погрижат в дневното им меню да присъстват зелени листни зеленчуци, цитрусови плодове, банани, слънчогледови семки, боб и стафиди.

Рецепта 7

Мляко, млечни продукти и риба за вечеря също помагат сънят да дойде по-бързо.

Рецепта 8

За нормализиране на съня всяка вечер преди сън се пие смес от 3 ч.л. ябълков оцет с 1 ч.л. мед.

Рецепта 9 от Латка Стоянова, Тополовград.

Смесват се 40 г комунига, пио 50 г дилянка, коприва и маточина, 60 г слез. 2 с.л. от сместа се варят в 500 мл вода около 5 мин. Пие се 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Рецепта 10

В чаша вряла вода се слагат 1-2 ч.л. маточина. Трябва да престои 30 мин. Пият се по 2-3 чаши дневно.

Рецепта 11 от народната медицина

В 300 мл вряла вода се слага 1 с.л. семена и листа от копър. Престоява 1 час и се пие по 100 мл 3 пъти днвно.

Рецепта 12

Преди лягане напръсквате възглавницата с валериан и канела.

Сок от живовляк при напукани зърна

Напукването на зърната обикновено се появява по време на кърмене. Препоръки:

- през бременността да се подготвят млечните жлези за кърменето;

- кърмачките всеки ден да изплакват млечните жлези с вода.

Рецепта 1: поразените места се мажат с пресен сок от моркови.

Рецепта 2: 2-3 пъти на ден пукнатините да се мажат с пресен сок от живовляк.

Рецепта 3: болните места да се пудрят със стрит на прах цвят от овча опашка.

Рецепта 4: Половин с.л. семена босилек се поставят в емайлиран съд и се заливат с 1 ч.ч. вряла вода. Вари се на тих огън под капак 15 минути. Маха се от котлона и се оставя да престои още 15 минути. Прецежда се. В отварата се намокря ленена кърпа, която се поставя върху гърдите.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Полски хвощ премахва обилното окосмяване

Привет, проф.Мермерски! От години имам прекомерно окосмяване по тялото и не мога да разбера откъде идва и как да го лекувам. Моля ви, ако знаете лек, споделете ми го. Вече не знам какво да правя.
И.Р., 47 г. от Благоевград

Рецепта 1 от лечителка, Луковит

Тя е открила рецептата случайно след като е правила вана с отвара от полски хвощ: 4-5 кг от билката се заливат с 10 л вода и се варят докато водата остане наполовина. Прецедената отвара се изсипва и размесва с водата във ваната. След 30 мин. престой във ваната установила с учудване, че окосмяването по тялото и краката й са изчезнали.

Рецепта 2 от Марийка Доджикова, Велинград

Изпържвате 200 г цвят от невен в 250 г мас. Оставяте така 10 часа. Приготвяте си и половин чаша сок от билката змийско мляко. Там където са космите мажете с памуче натопено в змийското мляко. Стои се с намазаното място 2 часа, след което лицето се измива и намазва със сместа. Процедурата продължава докато се изчистят космите.

Рецепта 3 против косми над горната устна

Разрязва се един незрял (зелен) орех и се втрива пресният сок от него на горната устна. Повтаря се докато опадат космите.

Четете още

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за COVID-19, дава го безплатно на България

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за COVID-19, дава го безплатно на България

Реклама
Реклама
Реклама