Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14028823 www.bgdnes.bg

Най-свирепите самоубийствени култове

Никоя религия или религиозно движение не започват с призив за самоубийство, но при някои култове в последствие се стига до такива и историята познава не един или два особено брутални случаи на религиозни масови самоубийства.

През 1955. г Джим Джоунс основава ново религиозно движение в Индианаполис, Индиана. Той използва Народният храм, за да разпространява своето послание, смесица от християнство със социални елементи и расово равенство. Групата се мести в Калифорния през 70-те и се разраства значително, като в пика си има повече от 20 000 члена и връзки на високи нива в политиката.

Реклама

.През 1974 г Народният храм наема земя в Гвиана, където основава проекта Джоунстаун. В началото там живеят около 50 души. Джоунс вижда Джоунстаун като „социалистки рай“, място където медиите не могат да го достигнат. След като непрестанното медийно внимание става непоносимо за него, Джоунс се мести в Джоунстаун и призовава всички да го последват. Така през 1978г популацията на градчета нараства до 900 души.

На 17 ноември 1978 г. Лео Раян, конгресмен от Сан Франциско, разследващ твърдения за злоупотреби сред членовете на Народния храм, посещава Джоунстаун. По време на визитата му, мнозина от членовете на култа изявяват желание да си тръгнат с конгресмена. На следващия ден те тръгват с Раян към летището в Порт Кайтума. Пресрещат ги обаче охранители от Народния храм, които откриват огън по групата и убиват конгресмена, трима журналисти и един от дезертьорите.

Същата вечер в Джоунстаун, Джоунс нарежда на хората си да изпият безалкохолно с цианид. Умират 918 души, включително 276 деца. Това е най-голямата масова загуба на живот в САЩ преди събитията от 11 септември 2001г.

Орден на слънчевия храм 

Орден на слънчевия храм е тайно общество, което твърди, че е базирано на идеалите на рицарите тамплиери. През 1994г синът на Тони Дютоа (бебе на 3 месеца), е убит от групата в Морин Хейтс, Квебек. Бебето е наръгано многократно с дървен кол. Смята се, че Ди Мамбро, основателят на култа, е наредил убийството, защото разпознал в бебето Антихриста, описан в Библията.

Няколко дни по-късно Ди Мамбро и 12 от последователите изпълняват ритуал Последната вечеря. Няколко дни по-късно са извършени масови самоубийства и убийства в Цери и Салван, две села в западна Швейцария, и в Морин Хейтс. 13 от последователите на култа се самоубиват с отрова, 30 са застреляни, а 8 умират по други причини.

В Швейцария много от жертвите са открити в таен подземен параклис, облицован с огледала и символи на тамплиерите. Били са облечени с церемониални одежди и подреден в кръг, повечето с найлонови торби около главите; всички застреляни в главата. Още трупове са открити в три ски бунгала, включително и на няколко деца.

Реклама

За трагедията става ясно, след като пожарникари са извикани да гасят пожари, подпалени от възпламенителни устройства. В предсмъртните писма, оставени от самоубилите се, пише че са вярвали, че напускат, за да избягат от „лицемерието и потисничеството на този свят“. На 23 декември 1995г са открити още 16 тела, подредени в звезда в планините Веркор, Франция.

На 23 март 1997г петима от последователите на Ордена на слънчевия храм се самоубиват в малко градче в Квебек. Телата им са извадени от изгоряла до основи къща. Трима тийнейджъри са открити дрогирани зад къщата. Международно признатият швейцарски диригент Мишел Табачник е арестуван в края на 90-те по подозрение, че оглавява култа. Той е съден за участие в престъпна организация и убийство. Френският съд обаче го оправдава на два пъти.

Райска порта

Райска порта е бивша миленаристична НЛО секта, базирана в Сан Диего. На 26 март 1997 г. полицията открива 39 члена на групата, извършили масово самоубийство, за да ги прибере извънземен космически кораб, който според тях следвал кометата Хейл-Боп.

Седмица по-рано Маршал Епълуайт се записва как говори за масово самоубийство и твърди, че това е единственият начин да се евакуират от Земята. След като убеждава 38 от последователите, че космически кораб лети след кометата Хейл-Боп и ще прибере душите им, самоубийците изпиват отрова, примесена с ябълков сос и водка. За по-сигурно увиват и найлонови торби около главите си.

Движение за възстановяване на 10-те божи заповеди

Движение за възстановяване на 10-те божи заповеди е бивше религиозно движение, отцепило се от Католическата църква в Уганда. Основано е в края на 80-те, след като Мверинде, производител на бананова бира, и Кибветеере, политик, твърдят, че са получили видения на Дева Мария. Членовете на сектата вярват, че 2000 г. е годината на апокалипсиса.

С наближаване на новото хилядолетие, те започват подготовка за края на света и изповядват греховете си. Настъпва обаче 1 януари и нищо не се случва. В сектата започват да изникват съмнения, а плащанията намаляват драстично. Онези, които продали имуществото си и дарили парите на движението, настояват да си ги получат обратно.

Веднага е предсказана нова дата - 17 март 2000г. Движението организира огромно празненство в Канунгу. На съдбовния ден последователите пристигат в своята църква, за да се молят и пеят, но минути по-късно местните селяни чуват експлозия. Сградата е разрушена, а в огъня загиват всички 530 души, сред които и десетки деца. Вратите и прозорците на църквата са били заковани.

Четири дни след експлозията полицията, разследваща имотите на движението, открива още стотици тела в южна Уганда - повечето отровени или намушкани. След мащабно разследване, полицията заключава, че става въпрос за масово убийство, извършено от водачите на движението.

Според тях, след като пророчеството им не се сбъдва, в редиците на сектата избухва бунт и водачите измислят нова дата, за да елиминират последователите си. Макар първоначално да се смята, че петимата лидери на движението са загинали в експлозията, полицията все още издирва двама от тях, които може би са още живи, обобщава Ивайло Иванов от "Искам да знам". 

Четете още

Неуспешен опит за заблуда: Адвокат детеубиец чезне в карцер

Неуспешен опит за заблуда: Адвокат детеубиец чезне в карцер

Ченге с фелацио спасява шефа си от самоубийство

Ченге с фелацио спасява шефа си от самоубийство

Руски генерал се самоуби
Руски генерал се самоуби

Руски генерал се самоуби

Самоубиец се взриви и уби петима души в Пакистан
Самоубиец се взриви и уби петима души в Пакистан

Самоубиец се взриви и уби петима души в Пакистан

Реклама
Реклама
Реклама