Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14053851 www.bgdnes.bg

Артритът има лечение!

Мажете със смес от мед и сяра

Сок от моркови и целина също помага

Артритът е възпалително заболяване на ставите. За артрита са характерни болки в ставите, особено при движение. Нередки са ограничената подвижност на ставата, подутината, промените на формата на контурите (деформация на ставата).

Срещат се заболявания на едната става (моноартрит) и на много стави. Причините за възникване на артрита може да бъдат инфекциозни заболявания. В някои случаи това е свързано с наличието в организма на огнищна инфекция (напр. при хронично възпаление на сливиците).

Реклама

Неинфекциозните артрити се срещат вследствие нарушена обмяна на веществата, вследствие на различни заболявания на нервната система, нарушена вьтрешна секреция, професионални заболявания. Такива артрити носят наименованието артроза.

Травматичен артрит се развива след увреждания, удари и наранявания на ставите. Понякога въз основа на повишена чувствителност на организма към някои вещества (напр. към суроватка, лекарства, някакви хранителни продукти и др.) може да възникне алергичен артрит.

За ревматоидния артрит е характерна симетричност на увреждане на ставите - двете китки на ръцете, двата лакътя, двете колена, двата глезена.
При това заболяване винаги се възпаляват много стави наведнъж. Наблюдават се сутрешна скованост, трудна подвижност на ставите, човек трудно може да се обърне дори.

Това състояние продължава не по-малко от един час, а не както е при артрозата - 10-15 минути.
Характерна проява на тази болест (ако тя е в напреднал стадий) е възникването на така наречените ревматоидни възелчета. Меки, еластични и безболезнени, те се появяват над лактите, на китките на ръцете, по коленете. Това вече е много тревожен сигнал и означава, че болестта е преминала границите на ставата повърхност и започва да уврежда вътрешните органи - сърцето, белите дробове, бъбреците.

Лечение чрез хранене

Реклама

1 рецепта - Маргарита Панайотова, народна лечителка, Варна

Тази рецепта съм изпробвала лично и съм много доволна от резултата. Десетина дни преди започване се преминава на вегетарианска храна. Добре е денят преди лечението да бьде разтоварващ - без храна, като се приема само вода, примесена с малко лимонов сок - около 2 л вода със сока на 1-2 лимона.
Период на лечение - 40 дни.

Един килограм картофи се нарязват на едри парчета, поставят се в емайлиран съд и се заливат с 2 л студена вода. Картофите не се белят, затова трябва да бъдат много добре измити и почистени. Варят се на умерен огн, докато в съда остане 1 л вода. След като поизстинат, течността се прецежда, а картофите могат да се изядат по желание. Картофената вода - 1 л, трябва да се изпие в продължение на целия ден, например до обяд 2-3 часа и след обяд останалото количество. Това се повтаря всеки ден в продължение на 40 дни, като през това време се спазва задължително определен хранителен режим.

Забранява се консумирането на яйца, месо, колбаси, месни консерви, пастети и др., мазни сирена.
Ограничава се консумирането на тестени и сладки храни, краве сирене (изкиснато), кашкавал, прясно мляко, бобови растения.

Позволява се консумиране на всякакви зеленчуци, коприва, спанак, плодове и плодови сокове, растителни масла и маргарин, ориз, кисело мляко, извара, ядки - бадеми, лешници, орехи, житни зародиши, овесени ядки, отвара от шипки и други вегетариански храни.

Лечението се повтаря всяка година, като най-удобното време е през лятото или началото на есента.

2 рецепта - Лиляна Франгова, София

Едно пакетче сяра за вътрешна употреба и едно бурканче мед се смесват и разбъркват добре. Болното място се маже чрез втриване и се увива. Ако артритьт е на ръцете се ползват ръкавици. Процедурата се прави вечер в продължение на 10 дни.

3 рецепта: отвара от зелена кора на орехите се прилага външно за лечение на артрит. 2 с.л. от кората на зелени орехи се залива с 1 ч.ч. гореща вода и се оставя за 20 мин., след което се намазват болните стави.

4 рецепта - от Сиво Янчев, гр. Елхово

Ябълков оцет, сол и етилов алкохол се смесват и се омесват с брашно, за да станат като тесто. След това се разстила като мекица и с него се превързва възпалената става. Постепенно ставата престава да боли, а след 10 процедури болките отшумяват напълно.

5 рецепта - от Рая Гарджева, Сливен

Три пъти на ден преди хранене да се пие по 100 мл сок от моркови и целина.

6 рецепта - от Василка Стоева, с. Ябълково
Изпива се по 1 ч.л. чист медицински тамян и болките спират. Госпожа Стоева смята, че тамяньт е отлично средство при всички ставни болки, а също така и срещу остеопороза.

7 рецепта - от народната медицина

Поставят се на ставите затоплени дъбови листа - болката бързо отминава. Заедно с това се пие отвара от коприва, брезови листа и плодове от шипка. Смесват се в еднакви пропорции. Освен дьбови листа може да се използват и върбови кори.

8 рецепта: сок от: лимони - 4 части, морков - 10 части, спанак - 6 части.

Лекувайте с вино незарстваща фистула

Рецепта за незарастваща фиструла от ганка Василева, Пловдив

"Имах фистула на дебелото черво повече от три години. Три пъти ходих на хирург да я оперира и тя пак се появяваше по-болезнена. Мазах я с крем, продаден ми от един народен лечител. Затвори се за около месец и накрая пак се отвори. Позната лекарка ми каза нещо, над което първоначално се смях много - лекуване на фистула с вино. Но после реших да опитам - натопих половин филия бял хляб във вино. След това я оставих на решетъчна лъжица, за да се оттече виното, и я сложих на фистулата.

Първоначално щипеше, но скоро разраненото място започна да се отпуска. Филията стоя на траната, докато изсъхне. Повторих процедурата десетина пъти и раната зарасна. не се прави повече.

Вие питате, проф.Мермерски отговаря:

Липов цвят и върбова кора срещу артроза

Драги проф.Мермерски, препоръчайте ми, моле, рецепти срещу артроза. С уважение: Светослава Стойкова, Видин

За лечение на артроза може да се използват следите рецепти:

1 рецепта: прави се компрес от запарена лайка, хмел, ленено семе, бъз. Използва се марля, за да не се изгори кожата.

През есента използвайте листа от маточина за приготвянето на компрес.

2 рецепта: за нормалното движение на течностите около ставите е полезно да се пие настойка, приготвена от следната смес: коприва, брезови листа, хвойна, имел, розмарин и полски хвощ. Всички билки се смесват в равни пропорции. 3 ч.л. от тази смес се заливат с 1 л гореща вода.

Оставя се да престои 10 мин., след което готовата настойка се прелива в термос и се пие на равни дози през деня. Това средство помага при отичане и при възпаление около ставите.

3 рецепта: подобно действие има сместа от липов цвят и върбова кора. Тя се залива с чаша вода, оставя се да ври 5 мин. и престоява 20 мин. Приема се 2-3 пти на ден, половин час след ядене.

4 рецепта: за намаляване на възпалението около ставите помага и трилистната детелина. Това растение при-тежава диуретичен ефект и затова помага за извърлянето на излишната течност от околоставните торбички.

Приема се по 150 мл настойка 3 пьти на ден.

5 рецепта - от Рая Гарджева,  Сливен

1 с.л. плодове от глог се заливат с 400 мл кипяща вода.

Ври една минута, след което се оставя да изстине. Пие се 3 пьти на ден по една чаша, като може да се добави и мед.

Четете още

Щадете очите!

Щадете очите!

Отслабвайте лесно и разумно!

Отслабвайте лесно и разумно!

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Сокът от мандарина - цяр за кожата

Реклама
Реклама
Реклама