Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14137642 www.bgdnes.bg

Колитът има лек!

  • Смес от мед, зехтин и медицинска дъвка ликвидира болестта
  • Карфиол, целина и цвекло церят възпалението за 4 дни 

Колитът е възпаление на дебелото черво в резултат на: инфекциозни причинители - бактерии, вируси, паразити; хранителни грешки, променена имунна реактивност (хроничен улцерозен колит).

Основни симптоми са: присвиващи болки в корема и разстройство - изхождане на кашави, примесени със слуз изпражнения, а понякога и с кръв. Наличието на кръв в изпражненията е особено характерен симптом при улцерозния колит, както и при дизентерия. Колитът често се съчетава и с възпаление на тънките черва (ентероколит).

Реклама

При неправилен начин на хранене се получава киселинна реакция в храносмилателния тракт, което създава идеални условия за развитие на болестотворни микроорганизми. Храни, които създават киселинност, са месото, колбасите, тютюнът, захарта и захарните изделия, кафето, чаят, алкохолът и др. Алкализиращи храни, които неутрализират киселините, са плодовете, зеленчуците, картофите, ядковите плодове и др.

За да се неутрализира вредната киселинност в организма, най-малко 70% от храната на хората трябва да бъде плодово-зеленчукова.

1 рецепта - от Ив. Костадинова, Плевен

Смесват се 250 г мед, 250 мл зехтин и едно пакетче счукана медицинска дъвка. Сместа се приема 3 пъти дневно по 1 с.л. 30 мин. преди хранене. Така се забравя за колита.

2 рецепта: за хроничен колит - от Павлина Димитрова, Пловдив

Смесват се равни количества карфиол, целина и цвекло. Изстисква се сокът от тях и веднага се пие. Пие се всеки ден не по-малко от 50 мл вечер преди лягане и на четвъртия ден ефектът е налице.

3 рецепта - за хроничен спастичен колит

Смесват се 20 г мента, 18 г лайка, жълт кантарион 13 г, маточина 19 г, камшик 1 г, водно пипериче 20 г. Поставят се в 700 мл кипяща вода по 1 ч.л. от всяка дрога. Вари се 10 мин, кисне се 1 ден. Пие се 6 пъти дневно по 80 мл, 15 мин. преди хранене. За да се получи желаният противоспазмолитичен ефект, към отварата може да се добавят 15 - 20 капки тинктура от беладона.

Реклама

4 рецепта: за улцерозен колит - от Лиляна Иванова, Перник

Смесват се билките петопръстник и подъбиче и се смилат на прах. Сипват се в 200 мл вода, 1/2 ч.л. от сместа. Запарват се около 1 час и след това се взема по 1 с.л. 1 час преди хранене. Не се яде лютиви, солени и кисели храни.

5 рецепта - за киселини - от Дамяна Стоянова, Ловеч

a) 1 ч.л. с канела се разбърква със сухо мляко и захар и се изяжда;

б) в 500 мл ракия се поставят 150 г сухи боровинки, захар на вкус и престояват 10 дни на слънце. Пие се по 20 мл при нужда.

6 рецепта - за чревния колит - от Петър Димков

В 300 мл прясно мляко се вари семе от копър 10-15 мин. Изпива се наведнъж, докато е топло (но не горещо).

7 рецепта - за отстраняване на киселини

Сливовият сок от добре узрели сливи помага за отстраняване не само на киселините, но и подобрява храносмилането и отстранява запека.

8 рецепта - от Рая Гарджева, Сливен

Смес от по 100 г дилянка, мента, лайка, хмел, маточина и босилек. Към сместа се прибавя и 50 г анасон. В 600 мл кипяща вода се изсипват 2 с.л. Вари се 1 мин., кисне 1 час. Пие се 6 пъти на ден, 15 мин. преди хранене и 30 мин. след хранене.

9 рецепта

В 1 ч.л. вряла вода се запарва по 1 ч.л. червен кантарион, босилек и лайка. От прецедената запарка се пие по 1 с.л. на всеки 2 часа или 7-8 пъти дневно. Лечението продължава 1-3 месеца, като през това време се спазва строга диета.

10 рецепта

Страдащите от колит е добре да консумират кисело мляко, овесени ядки, пектин и др. Трябва да избягват пърженото, пушените меса и риби, пикантните храни и силните подправки.

Млечнокиселите бактерии стимулират по естествен начин чревната перисталтика и спомагат за предотвратяване на евентуален запек. Едновременно с това се постига нормализиране на състава на чревната микрофлора и предотвратяване на гнилостните процеси в червата. По този начин се премахват оплакванията от дифузни болки в корема и подуването му от газове.

Подходяща за колитно болните е минералната вода от Хисаря, от Горна баня, от Велинград, от Кюстендил и др.

На хората с колит фитотерапевтите препорьчват за пиене чайове от листа от живовляк и на мента, от стръкове на мащерка, риган и жълт кантарион, от цветове на лайка и на невен.

11 рецепта: смесват се равни части от коприва и лютива мента, цветчета от лайка и плодчета от черна боровинка.

Една с.л. смес се залива в термос с чаша вряща вода, оставя се да кисне една нощ и се прецежда. Приема се по 1 чаша запарка 2 - 3 пьти дневно. Полезна е при хроничен колит.

12 рецепта: морков 10 части, цвекло - 3 части, краставица - 3 части.

13 рецепта: в края на м. май и в началото на м. юни се откъсва една сльнчогледова пита и се нарязва на ситно. Залива се с 9 с.л. 90-градусов спирт. Всичко това се пълни в бутилка и се оставя да кисне една седмица. След това се прецежда в няколко слоя марля. Възрастните могат да пият по 20-25 капки в 250 мл топла преварена вода. Децата до 14 години - от 5 до 10 капки в същото количество вода. Взема се три пъти дневно 20 минути преди хранене.

Пийте чай от ягодови листа

При колит чаят от ягодови листа може да се пие вместо обичайния, като лечебният курс продлжава 2 - 3 седмици: 2 с.л. листа от горски ягоди се заливат с 2 ч.ч. топла вода и се оставят да престоят 20 минути. Прецежда се и се пие по 2 - 3 лъжички преди ядене.

Още една рецепта. Сварете 2 с.л. ментови листа с 2 ч.ч. топла вода и оставете сместа да престои 20 минути. След това прецедете и пийте по половин чаша от настойката 15 - 20 минути преди хранене 2 - 3 пъти дневно. Ментата премахва възпалението и болката, възникваща при спазми в червата

Вие питате, проф. Мермерски отговаря

Ябълков оцет, глина и хвойна - еликсир за болни колене

Почитаеми проф. Мермерски. Благодаря за рецептата за коксартроза от предишното издание. Народът страда от болни колене и ще ви помоля за още рецепти за тях, дано ги опазим още някоя година с ваша помощ. Благодаря предварително!
Коста Георгиев, Дупница (68 г.)

1 рецепта - за коксартроза с оток на коляното - от Марко Стефанов, Русе

Към 1 глава счукан лук се добавя 1-2 л. сяра. След разбъркване се прави загряващ компрес. Държи се 2 часа и след това коляното се намазва с олио или зехтин. Компресът се прави до пълно изчезване на отока и болката.

2 рецепта - за болки в коленете

3 с.л. ситно счукани хвойнови плодчета врат в 500 мл ябълков оцет до омекване и се смесват с глина. С гъстата гореща каша се намазват болните участъци, покриват се с мокра кърпа, а отгоре със суха. На всеки 4 часа компресът се заменя. Ако няма на разположение ябълков оцет, може да се ползва и винен, макар че първият е за предпочитане.

3 рецепта - подувания на коленете

Два пъти дневно се правят компреси с пчелен восък - нагрява се и се оформя питка, която се налага върху засегнатото място. Ако има болки под коляното, там също може да се сложи восък.

Четете още

Подаграта удря болезнено нощем

Подаграта удря болезнено нощем

Сбогом на псориазиса!

Сбогом на псориазиса!

Щадете простатата!

Щадете простатата!

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Реклама
Реклама
Реклама