Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14513758 www.bgdnes.bg

Венеция - най-романтичният град в света

Спането в Падуа ви спестява пари

100 евро за разходка с гондола! 

Разположен в Североизточна Италия, Венеция често е определян за един от най-романтичните и зареждащи градове в света. Град на карнавали, безкрайни водни канали и красиви дворци. Родина на известния съблазнител и любовник Джакомо Казанова. Самият град включва 118 малки островчета, които образуват Венецианската лагуна в Адриатическо море. Гледките, които се откриват пред туристите във и около града, са толкова впечатляващи, че всеки, който ги види, ги помни за цял живот.

Планирането на това пътуване започна с купуването на самолетни билети от лоукост компания. Избрах да летя до Тревизо (летището се намира в близост до Венеция) и да направя обиколка на Източна Италия, като се върна от Болоня. Цената за билетите ми излезе общо 60 лв. в двете посоки.

Реклама

Тъй като опциите за спане във Венеция са доста ограничени, а цените са много високи, реших да отседна за 2 нощувки в Падуа, разположен на 40 км от Венеция. Цените на хотелите в Падуа са 2 пъти по-евтини, а качеството им е доста високо. Падуа със сигурност не е най-популярната дестинация в Италия, но градът е с автентична красива и пленяваща архитектура. Моята резервация беше за хотел Best Western Plus Galileo, който се намира на около 15 минути пеша от идеалния център на града, а запазването направих през приложението на Booking. Стаите в хотела бяха просторни и изключително добре климатизирани. За двете нощувки със закуска на бюфет маса заплатих 280 лв. за двама, което си е суперцена за условията, които хотелът предоставя. Ключовото нещо, което прави Падуа суператрактивна локация, е това, градът се намира на само 30 минути с влак от магнетичната Венеция. Това го превръща в отличен избор за всеки, който желае, от една страна, да бъде далеч от туристическите тълпи, а, от друга, суперблизо до една от топдестинациите в Италия.

След директен полет с продължителност 2 часа кацнах на летището в Тревизо и от там си взех автобус, който ме откара за около 1 час директно до Падуа. Автобусният билет ми струва скромните 10 лв., а самото пътуване беше приятно и емоционално, тъй като по пътя успях да разгледам множество по-малки и симпатични градчета в Североизточна Италия. През първия ден от своя престой реших да се разходя из Падуа и останах впечатлена. Масивни сгради в типичен италиански стил, по които се захласваш почти на всяка пресечка. Множество малки, но уютни кафетерии, китни ресторантчета с любезно обслужване, красиви фонтани, безброй грабващи дъха статуи на светци и исторически личности. Все неща, за които си струва да посетиш града и да го оставиш да те очарова.

На следващата сутрин хванах влака за Венеция от централната жп гара в центъра на града. Цените на билетите варират от 5 до 15 евро на човек в посока в зависимост дали ще вземете по-бавния или по-бързия влак. Аз се возих и на двата и често да ви кажа, не намерих кой знае каква разлика, освен това, че с бързия пристигаш за 20 минути, а с бавния за 30. Вече дали си струва да дадеш тройно повече пари за тази разлика, всеки може сам да си прецени.

Още със слизането на централна гара "Санта Лучия" в островната част на Венеция човек остава омагьосан от красотата на това уникално кътче. Искам на мига да развенчая мита, че във Венеция се носят неприятни миризми от каналите наоколо - напротив, дори и в най-горещото време от годината единственият аромат, който може да усетите, е от вкусната и прясна храна, носещ се от местните ресторантчета. Останах впечатлена от невероятно красивите канали, през които безгрижно плават гондоли. Несъмнено обиколката с гондола е уникално преживяване! Цените за романтичен тур с гондола във Венеция са фиксирани от местното законодателство и не подлежат на коментар или пазарлък. Аз избрах да се разходя из старинната част на града, което ми струва 200 лв., и мога да кажа, че съм доволна от избора, който направих. Ако сте по-голяма група, цената става съвсем достъпна, тъй като една гондола може да качи до шестима души. Пристигайки във Венеция, много лесно ще се ориентирате откъде можете да се възползвате от тази атракция, тъй като самите гондолиери са облечени отличително - в раирани тениски и с кокетни шапки, типични за областта. Да си гондолиер във Венеция се смята за изключително престижна професия, която трупа историята си още от далечния XVIII век. В момента във венецианските канали плават около 400 гондоли, като броят им остава ограничен, а за да стане един човек гондолиер, той трябва да премине през редица изпити, сред които 400-часово обучение, кормуване на гондола пред комисия, тест по венецианска история, архитектура и пеене.

Венеция е град, в който всичко е неописуемо красиво! Просто вървете където ви виждат очите и се наслаждавайте. Не забравяйте да изпиете едно белини - то е суперхарактерно за местността.

Повече за Венеция четете в  инстаграм ivanova.emy

Реклама

Как да се придвижим във Венеция

В града няма да видите автомобилен трафик. Всичко на всичко има четири вида транспорт, които са достъпни за туристите, и това са:

1. Легендарните венециански гондоли. Струват между 160 и 200 лв. за 30-45 мин. разходка, която определено си заслужава!

2. Водно такси - малка луксозна лодка, която ще ви закара до всяка точка във Венеция, струва между 110 и 200 лв.

3. Воден трамвай - идеално за хората, за които първите 2 опции не са им по джоба. Само срещу 40 лв. може да пътувате цял ден във Венеция! Негативът в случая е, че обикновено водните трамваи се пълнят с голям брой туристи и пътуването не е много комфортно.

4. Трагето - още една възможност за плаване през каналите на символична цена. Това е малка гондола, създадена с цел транспортиране на хора от единия бряг на венецианския канал до другия. За едно кръгче тябва да платите само 1 лв.

Какво да видим

1. Разходка до площада "Сан Марко". Площад, който самият Наполеон нарича най-аристократичния в Европа. Там се намират музеят "Корер", библиотеката "Маркиан", часовниковата кула и най-старото кафене "Флориан", известно с дългата си история и ексклузивния списък с известни гости.

2. Посещение на базиликата "Сан Марко". Катедралата, уникална със своята величествена архитектура, е построена още през IX век и е украсявана в продължение на няколко столетия.

3. Разходка из залите на Двореца на дожите

Луксозен готически замък, дългогодишна резиденция на кралския род на Венеция, а днес музей с отлични находки, сред които колекцията от картини и артефакти, златното стълбище и гледките към лагуната от прозорците на голямата зала.

Четете още

В Ниш порциите са за трима!

В Ниш порциите са за трима!

Санторини - островът от картичките

Санторини - островът от картичките

Малдиви - другото име на рая

Малдиви - другото име на рая

47 достъпни неща,които трябва да направим преди да умрем
47 достъпни неща,които трябва да направим преди да умрем

47 достъпни неща,които трябва да направим преди да умрем

Реклама
Реклама
Реклама