Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16456751 www.bgdnes.bg

Уловиха бабата на щуките (ВИДЕО)

Хищникът не се побира на кантар до 18 кг, подаряват живота му

Щука, която сякаш не е от този свят! Такъв воден звяр измъква с въдица от езеро малко преди Никулден Тано Петров от София. Хищната риба е дълга почти метър и половина, а кантарът не я лови. Вероятно тежи около 20 кг. Вместо да бъде сготвена на никулденската трапеза обаче, щуката отплува жива и здрава, тъй като рибарят подарява живота й. Това вероятно е бабата на щуките, тъй като, за да достигне до тези чудовищни размери, е живяла най-малко 20-25 години. 

Тано заедно със своя приятел Здравко Стайков, популярен в риболовните среди като Заки, решават да тестват за последно щуките и да закрият риболова за тази година. Приготвят спининг въдици и се отправят към любим свой водоем, където пристигат рано сутринта на разсъмване. Времето е мъгливо и студено, типично щукарско. Двамата майстори започват риболова като за примамки използват въртящи блесни №5. Нищо не се случва до 10 часа, когато слънцето се показа и това вероятно раздвижва рибите. 

Реклама

Последва лек удар на въдицата на Тано. първоначално той даже мисли, че е подводна закачка. Изведнъж обаче рибата усеща куката в устата си и започва да се дърпа. 

"Отначало нищо не подсказваше, че е голяма, но след това започна да развива аванса. Четири пъти я докарвахме до брега, но тя се бореше и отново влизаше навътре. По едно време се поумори и успях да я загреба с големия кеп, в който се побра с мъка. Когато я видяхме в цялата й големината, изпаднахме в еуфория", разказа пред "България Днес" Здравко, който асистира на Тано за трофейния улов. 

Кантарът, който рибарите носят със себе си, измерва само до 18 кг и не успява да побере цялото тегло на грамадната щука. Определят, че е дълга почти метър и половина, тъй като спининг пръчката е с дължина 260 см, а рибата е над поливината от нея. Щастливите въдичари нямат много време за фотосесия, тъй като рибата е уморена, а те решават да подарят живота й. Виждат, че вероятно е женска, а коремът й е пълен с няколко килограма хайвер. 

"Предишният ни рекорд беше 11 кг, но той малее пред тази, която беше и много дебела. Пуснахме я във водата и изчакахме да се съвземе. Щуката се окопити, завъртя се и сякаш ни благодари за жеста и отплува величествено", удовлетворени са двамата рибари. 

Риболовът им продължава ударно, като до края на излета хващат още 7 риби с тегло между 2 и 4 кг. Не съжаляват, че за Никулден не са яли филе от щука. Казват, че истинското удовлетворение идва именно, когато пуснеш рибата на свобода. 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

На Панчаревското езеро: Щуката пощуря, удря на воблери и блесни!

На Панчаревското езеро: Щуката пощуря, удря на воблери и блесни!

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Дърпат яка ЩУКА край Огоста

Реклама
Реклама
Реклама