Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/16649102 www.bgdnes.bg

Отървете се от радикулита

Зелени орехчета и пречистена газ доказано помагат 

Канап около кръста също има лечебен ефект 

Най-често срещаното заболяване на периферната нервна система, което възниква вследствие поразяване обвивката на гръбначномозъчните нерви е радикулитът.

Причините за радикулита са:

а) травми;

б) нарушения на обмяната на веществата;

в) натравяния;

г) инфекции.

В зависимост от мястото на поразяване се различава:

а) горен шиен;

б) шийно-раменен;

в) засягащ кръста радикулит.

Всички те могат да бъдат остри или хронични.

Най-често срещаният радикулит засяга кръста. Заболяването се появява въз основа на дегенеративни процеси между дисковете на гръбнака, връзките, прешлените на гръбначния стълб. Има тенденция към рецидиви.

Реклама

Характеризира се със силна болка, съсредоточена в кръста, но засягаща също така задната част на бедрата, коленете, стъпалата. Засилва се при движение, кашлица, кихане, ходене.

Препоръки:

а) Да се спи на твърда повърхност.

6) Болката намалява при втриването на специални мехлеми, масажен балсам от проф. Мермерски - баща и син, и при взимане на болкоуспокояващи средства.

в) Билките също имат своето място при лечението на радикулит.

Цветанка Величкова е наша редовна читателка. Тя ни разказа как е облекчила страданията си от радикулит, като е приложила рецепта от природната медицина:

Смесват се по 100 грама котешка стъпка, овчарска торбичка, хвощ, корени гръмотрън, плод шипка, цвят и плод глог, бял равнец, лопен.

Две супени лъжици от билковата смес се заливат с 600 мл вряла вода. Кисне 1 час. Пие се за 1 ден на глътки със сока от 1 лимон и мед.

Тази рецепта помага при всички ставни заболявания.

Реклама

Стоянка Стоименова ни се обади, за да разкаже как се е спасила от силни болки в кръста. Страдала е от радикулит. Не са й помогнали мехлемите, с които се е мазала. Намира едно просто решение. Взема канап и го връзва на кръста си. Не го сваля, освен когато се къпе.

До 3 седмици спират изтръпванията и болките. Тази рецепта се използва и против крампи.

От 10 години Мария Григорова има болки под крьста - между четвъртия и петия прешлен.

Попада на една руска рецепта, търсейки лек за болките си, и започва да я прилага. Ето я и самата рецепта: 15 зелени орехчета се смилат в месомелачка, заливат се с три чаши пречистена газ и се затварят в буркан с капачка. Бурканът се слага на хладно (в мазе) и стои 40 дни.

Филтрира се течността през марля и се слага в буркан. Преди употреба мястото се намазва сьс свинска мас.

Парче марля се напоява с газта и се слага там, където е болката. Върху марлята се слага вестник. Държи се до поносимост - до 3 часа. След сваляне на компреса отново мястото се намазва с мас.

Тази рецепта се използва навсякъде, където има болка - на врата, на плешката. Прави се до отшумяване на болката.

Зорница Пеева сподели с нас: Имах силни болки в кръста. Лекарят каза, че това е радикулит. В една от книгите на Мермерски намерих рецепти от природата.

Приложих една от тях и болката изчезна. Рецептата е следната:

В 500 мл силна ракия надробих 5 ситно нарязани люти чушлета. Престояха 5 дни и с тази смес мажех болните места, като едновременно ги масажирах.

Гинка Йовчева ни се обади, за да благодари: От години страдах от радикулит. Лекувах се с лекарства и природна медицина. Откакто научих за лечебния балсам на проф. Мермерски, го закупих и при всяка болка в кръста, а и не само там, аз го използвам, като намазвам два пъти на ден болните места. Този балсам ме спаси и съм много доволна.

И още няколко изпитани рецепти.

1. Взема се ряпа, измива се и се настъргва. Върху парче плат се слага тънък слой от настърганата ряпа и се покрива с друго парче плат. Така приготвеният компрес се поставя върху засегнатото място и се увива. Създава чувство на приятна топлина. Компресът се държи колкото може по-дълго. Компреси от настъргана ряпа се изпозлват също при ревматизъм, подагра.

2. 100 г корен от пищялка се залива с 500 мл водка. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място, като периодично се разклаща. прецежда се. Вечер се втрива в поразените места, като след това се увива задължително добре.

3. От пшенично брашно се замесва тесто (без да се използва мая). След като тестото втаса, върху пояс от плат се слага марля и върху нея слой тесто, дебел около 1-2 см. С него се увива кръстът. Процедурата се прави всяка вечер в продължение на 10 дни.

4. Ушива се пояс с джобчета и в тях се слагат конски кестени. Поясът се слага при наличие на радикулитни болки.

5. Плодове от конски кестени се смилат на брашно. Черен хляб се нарязва на тънки филии, намазва се с краве масло и се поръсва с брашното. Слага се върху засегнатото място и се увива.

Снимки:

Радикулитът връхлетява с остри болки най-вече в кръста

Зелени орехчета помагат за ликвидиране на болестта

Компреси с ленено брашно

ликвидират циреите

Методи Спасов сподели с нас как от години лекува циреи. Смесва ленено брашно с гореща вода на гъста каша, нанася го върху марля и го залепва върху цирея. Марлята стои 20 минути и се сменя с нова превръзка. Ако има нужда, се прави по няколко пъти на ден. За 2-3 дни напълно изчезва циреят.

Гергана Петрова от Трявна разказа в едно наше предаване как е излекувала съпруга си от циреи. Излизали са му по главата и по гърба. Отстранявали са ги хирургически в болница, но пак са се появявали.

Гергана е правила компреси от топли трици и така циреят омеква, гнойта изтича и циреят изчезва.

Цветанка ни писа писмо, в което разказва как е излекувала циреи. Взела е смокиня (суха, която се накисва във вода, докато омекне), разцепила я на две, поръсила е с нишадъри ракия и я сложила върху цирея, като е закрепила с лейкопласт. Така е пренощувала. За 2 дни циреят е изчезнал.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря: 

Чaй от цикория гони разстройството 

Уважаеми проф. Мермерски, моля за по-различни от познатите методи за справяне с разстройството. Благодаря! И. Й.

Гинка Саздова от с. Богданов дол е давала много рецепти от природата. При едно посещение при мен разказа как в нейния дом се лекуват, когато някой получи разстройство.

Взема се 1 чаена льжичка бяло брашно и се преглъща с малко вода. До половин час разстройството спира.

Недялка Чимширова е израснала в китно балканско село. От дете познава билките и тяхното предназначение. В двора на къщата си отглежда немалко билки. Затова ми изпрати писмо, в което препоръчва, а сега ги прилага и на правнуците си, рецепти с билки. Прилагала ги е на три поколения.

За разстройство при възрастни и деца (може и съвсем малки) се използва билката камшик. Накълцва се на ситно стьбло с листа и цвят. Една супена лъжица се слага в 400 мл гореща вода и ври 5 минути. Като изстине, се прецежда. Пие се 3 пъти на ден на гладно по 60 мл. Поразителен е ефектьт още с изпиване на първото количество.

Тази рецепта помага и при нощно напикаване.

Флора Катранджиева от Разлог разказа: Преди няколко години в нашия град дойде цирк. Продаваха крем във фунийка. Много хора си хапнаха от този крем. Тогава целият град пламна от епидемия - разстройство и поврьщане. Болницата се напълни с хора, засегнати от разстройството. На моето внуче също не му се размина.

Тогава сварих в голям чайник (3-4 литра) чай с билката цикория (синя жлъчка). Раздавах на децата от махалата.

Изпиха по една чашка и разстройството им мина. Цикорията действа противомикробно.

Четете още

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Проф.Мермерски СЪВЕТВА: Щадете жлъчката!

Професор Мермерски: Бронхитът удря най-често заклетите пушачи

Професор Мермерски: Бронхитът удря най-често заклетите пушачи

Реклама
Реклама
Реклама