Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5034805 www.bgdnes.bg

Бялата мряна се активизира

Нужно е обилно захранване, за да привлечете пасажите

Добромир ДОБРЕВ

По утвърдена традиция всяка есен в средното течение на река Искър се събират множество въдичари от близо и далеч с единственото желание да изпитат невероятните емоции в улова на бяла мряна. Тази година не прави изключение - рибата вече се активизира и рибарското присъствие е факт по цялото протежение от Роман до Червен бряг, че и надолу.
У нас тази дънна и стадна риба се среща главно в Дунав, но често се лови и в неговите притоци. В миналото популацията й е била разпространена доста нагоре по течението на Искър, но сега намалява ареала си на обитание с всеки изминал сезон. Многобройните ВЕЦ-ове по река Искър също влияят негативно върху числеността й.
На дължина бялата мряна достига внушителните 100 сантиметра, а на тегло до 6-8 килограма. Главата е с конусовидна форма, с долна, отваряща се като рило напред уста, в ъглите на която има по едно дълго мустаче.
Веднага обаче трябва да отбележим, че не всички си тръгват във възторг от улова по Искър. Пасажите не са повсеместни и първо трябва да се открият, а след това да се предразположат. Има дни, в които показва присъствие, но не кълве, а в други се придържа към строг хранителен график. Въпрос и на шанс е да се улучи подходящото време за риболов. Захранването е задължителен елемент от тактиката на улова, като изхвърлените количества храна са правопропорционални на хванатата риба. Лови се предимно на бели червеи, а от тях се добавят и в захранката. Пасажите обикновено са със сходна големина, като може да се попадне на риби от половинка, от килограм или дори по-големи.
Масово се залага на риболов на плувка. Болонезите са най-удачните въдици специално за река Искър. На фидер също се постигат добри резултати, даже понякога по-добри, отколкото на плувка. Сега е времето на бялата мряна по реката. Рибата ще продължи да се храни и през ноември до настъпването на типично зимни студове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама