Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6271214 www.bgdnes.bg

Морски кефали вдигат адреналина

Добромир ДОБРЕВ

Морският кефал в Гърция е хит сред българските въдичари това лято. Огромни и борбени риби се ловят от брега на плувка, убеди се на място екип на "България Днес". Масово наши сънародници атакуват крайбрежието на Бяло море между град Кавала и полуостров Халкидики.
Докато за повечето ценни морски видове е задължително навлизането с лодка навътре, то морският кефал се навърта в непосредствена близост до брега и дори навлиза във вливащите се реки. Заради вретеновидната си форма на тялото, подобна на торпедо, тази риба е една от най-мощните. Закачи ли се на кукичката, започва страхотна битка, което е гаранция за силен адреналин.
Морският кефал е топлолюбив вид. Понася големи колебания в солеността на водата, поради което може да живее и в реките, вливащи се в морето. Размножава се през юни - септември. Кефалът обикновено достига до 65 см дължина и тегло 4-5 кг, като в редки случаи тези размери могат да бъдат и по-големи. Люспите са сребристи, като покриват главата и хрилните капаци. Очите са големи. Морският кефал се движи на пасажи и може да мигрира на големи пространства.
Местните гърци го наричат бафа или мугилос. Може да се лови от всички крайбрежни пристанища, кейове и буни. Популярно място за улова му е около естуара на река Струма под село Неа Амфиполи. На пристанището, разположено там, винаги могат да се видят мераклии, решили да опитат късмета си. Около Паралия Орфину или Неа Перамос също се навъртат големи пасажи от морски кефали.


Лови се най-вече на плувка или с бомбарда. Използва се въдица тип болонезе. Заложете на по-здрави влакна и повод с дебелина поне 0,18 мм. Плувката трябва да е 2-3 грама. Куките са с големина от 8-и до 12-и номер. Замята се в междинните водни слоеве на дълбочина 2-3 метра.
Хранителното меню на морския кефал е най-разнообразно. Тази риба обожава аромата на хляб, но не отказва и мръвки. Приучена е от рибарите да налита на парченце сурово свинско или пилешко месо. На парченце маринована консервирана риба също дава добре. В определени дни работа ще ни свършат и обикновените бели червеи, като на куката се нанизва грозд от тях. Особено ефикасна примамка е морският червей, познат още като четинест. Той може да се изкопае от пясъка, където се разбиват морските вълни. Месото от големите черни миди е неустоим деликатес за кефалите.
На морето се ползва и захранка. Тя се прави от разкиснат хляб, омесен с накълцана цаца. Може да се добавят счукани с черупките миди. Не забравяйте да вземете със себе си хладилна чанта, в която да прибирате уловената риба. Малка термочантичка е полезна за съхраняване на стръвта. Слънцето в Гърция вече е много силно, затова се подгответе с плажно масло с висок фактор, шапка, слънчеви очила, чадър и студени напитки. Наслука!


Хайверът е скъпоценен

Авготарахото се счита за деликатесен продукт още от ерата на фараоните и е бил важен елемент от древногръцкия начин на хранене. Това е хайвер, който се приготвя от яйцата на женската риба, наречена бафа.
Когато се уловят женските кефали, зрелите яйца се премахват от рибата внимателно. Изплакват се с морска вода, осоляват се с морска сол, изсушават се на слънце и се запечатват в разтопен восък. Пресният и хубав хайвер авготарахо има портокалово-червеникав цвят, а на вкус е солен и пикантен, малко е мазен и оставя следвкус, който се топи изтънчено.
С времето хайверът изсъхва и става все по-горчив. За да го поднесете на масата, първо отрязвате дебело парче хайвер от готовата пръчка, премахвате восъка и после го нарязвате на тънки филийки. Може да го поставите върху препечена и все още топла филийка хляб и да го сервирате с чашка узо.
Една "пръчка" хайвер от датата на нейното производство може да издържи около една година, като го държим в хладилник, но най-добре е да бъде консумирана в срок от десет месеца. Колкото по-рано бъде консумирано авготарахото, толкова по-силен е вкусът му. Хайверът е от най-почитаните гурме деликатеси, защото е натурален продукт без никакви консерванти, богат на протеини и на витамини (A, B, C, Omega 3).

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама