Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6408657 www.bgdnes.bg

За лаврак бягайте към Турция!

Добромир ДОБРЕВ

Лавракът е истински хит това лято по крайбрежието на Егейско море в Турция. Това разкриха пред "България Днес" ентусиасти, които всяка седмица пътуват до южната ни съседка, за да дърпат едрите рибоци.
Макар че туристическият поток към турските курорти драстично намаля в последно време, сега български рибари масово атакуват морето там. Заради сложната политическа ситуация в страната и липсата на достатъчно туристи цените в хотелите са изключително ниски. Дори в петзвезден лукс човек може да си устрои почивка срещу символична сума. А това, съчетано с един невероятен морски риболов, си е истинско изкушение.
Лятото по турските курорти на Егейско и Средиземно море продължава с пълна сила и през септември. Сезонът тогава дори е за предпочитане пред изпепеляващата жега през юли и август. Още повече че с наближаването на есента и рибните пасажи стават по-гладни, прииждат към брега и се хранят масово.


Едни от най-посещаваните са местата около курорта Айвалък, най-северно разположен и съответно най-близък до границата с България. Градът е основан през XV век от гръцки преселници от близкия остров Лесбос. Впоследствие по тези земи са се заселили и турци и прогонили голяма част от гръцкото население. И до днес в Айвалък може да се чуе гръцка реч, но местните жители на 35-хилядното градче живеят в мир.
Лавракът тук е на почит. По принцип го ловят от скали или кейове с по-голяма дълбочина. В самия град Айвалък главната улица върви непосредствено до морето. От едната страна са къщите, а от другата е водата. Там много често могат да се видят местни рибари, които замятат в търсене на морския хищник. За местните другата най-търсена риба е ципурата. Тя е класика, що се отнася до гръцкото рибно богатство.
Останалите риби, които се ловят най-добре в района, са големи сафриди, заргани и скумрии. Българите търсят лаврака с изкуствени примамки от брега. Някои модели воблери работят най-добре. Другият най-успешен метод е с дънни въдици, с които се замята максимално надалеч. Със сигурност резултатите от лодка навътре в морето са още по-добри.

Червените корали са гордост

В околностите са пръснати 25 острова, като цели 22 от тях са защитени и обявени за резерват. Причината за това са изключително редките червени корали, които се срещат там и са гордостта на Айвалък.
Особено привлекателен за туристите и рибарите е остров Джунда. Там има и множество рибни ресторантчета, които предлагат различни деликатеси от средиземноморската кухня.

Най-качественият зехтин

Айвалък е прочут с най-качествения зехтин, произвеждан в Турция. В района се отглеждат над 2,5 милиона маслинови дръвчета. Затова, ако посещавате града, задължително си вземете от местния зехтин за вкъщи. Цените също са доста прилични.
Типични за тукашния климат са и масивите от кедър, както и от червен бор. Другият основен поминък за населението е риболовът. Това говори за достатъчно големите рибни запаси в този район на Егейско море.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама