Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6492954 www.bgdnes.bg

Дръпнаха 13 кг амур

Добромир ДОБРЕВ

Много голям бял амур бе изваден тези дни от водите на язовир "Ястребино". Рибата тежи 13 килограма и е дълга над един метър. Борбата с водното животно е била епична и продължила повече от половин час. Това разкри пред "България Днес" майсторът на улова Красимир Иванов (49 г.) от град Попово.
Цяло лято той посещава предимно любимия си язовир, чиито тънкости е изучил перфектно. "Ястребино" е най-големият водоем в Търговищка област със своите 4800 декара водна площ. Построен е през 1964 година на териториите на общините Антоново и Омуртаг. От години се слави с добрата си популация от шаран. Рибите се търсят основно с дънни въдици след обилно захранване с царевица. Задължително е използването на лодка, с която монтажите се вкарват на голямо разстояние от брега.
През октомври шаранският риболов вече е доста по-слаб. Падането на температурата на водата не се отразява добре на този вид риби и те стават по-лениви и се хранят по-малко и само в определени часове от деня. Шараните постепенно се изтеглят и към по-дълбоките участъци на водоема, където ще зимуват. Затова и краят на силния сезон за този язовир вече настъпва.
За сметка на това Красимир бил изненадан от мощен удар на бял амур, също риба от семейство шаранови, но доста по-борбена и силна. Въпреки че е вегетарианец и се храни само с растителни продукти, амурът може да достигне размери до 30-40 кг в редки случаи. Голямата риба е клъвнала на царевица, монтирана по метода на косъм. Това се случило в ранното утро, което изненадало майстора, признава самият той.
Той бил сам в бивака и след голямата съпротива се наложило да влезе с все дрехите във водата, за да бори водното чудовище. Когато го изтеглил близо до брега и успял да го гребне с кепа, амурът направо пощурял. Драснал с бясна скорост, скъсал мрежата и пак изплувал навътре. Наложило се рибарят да вади амура с надянат кеп на влакното. "Такова нещо се случва за първи път в живота ми", казва Краси.
Битката продължила повече от половин час, преди рибата все пак да се озове на брега. Това не е първият голям бял амур, който се изважда на яз. "Ястребино" тази есен. Местните въдичари твърдят, че във водите плуват дори още по-внушителни туловища. Те обаче са много умни и изключително рядко се улавят на куката.
Риболовът в язовира стана актуален, след като бе засилен контролът по язовира от ИАРА и активисти от Централната рибно-опазваща организация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама