Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6513795 www.bgdnes.bg

Костурът атакува по язовирите

Добромир ДОБРЕВ

Октомври и ноември традиционно са добри месеци за риболова на костур. Тази хищна риба е широко разпространена по нашите реки и язовири. Може да достигне до над 2 кг тегло, но най-често на въдицата се закачат екземпляри около педя.
Костурът е отявлен дневен хищник. Напада жертвите си, най-често малки рибки, изцяло през светлата част от денонощието. Придвижва се на пасажи, съставени от близки по размер риби. Не се плаши от студеното време, а дори напротив. Когато атмосферните условия са лоши - ниски температури, облачно и вали дъжд, тогава е най-подходящо да заметнете въдицата.
Серия от хубави костури се ловят в момента на много места из страната, установи проверка на "България Днес". Добри новини идват от язовир "Пчелина", Пернишко. Успешните позиции са бреговете откъм село Поцърненци. Замята се на ваглер, а за стръв се поставя малка рибка от вида кубинка или щипок.
Силни са изявите на раирания хищник и във водите на язовир "Искър". Там костурът е активен през есента. Групира се по скалисти брегове, като популярни са местата при местността Щъркелово гнездо. Често се практикува риболов на леко дъно с малка оловна тежест и жива рибка.


Въпреки ниското си ниво, язовир "Жребчево" е добра алтернатива за улов на костури. През ноември, преди да замръзнат, родопските язовири - "Батак", "Широка поляна", "Голям Беглик" и "Доспат" са отличен избор за риболов. Всички те са известни с добрата си популация от костури.
Дълбоките брегове са ловната територия на тези риби по това време от годината. Те патрулират в търсене на дребна плячка. Когато ловите на плувка, монтажът е изключително прост. Поставя се сравнително едра кука, тъй като костурът има голяма уста. Номера 8 или 10 ще ни свършат идеална работа. Повод с дебелина 0,12 мм е напълно достатъчен за риби до 200-300 грама. Лекото придърпване на примамката често води до незабавен удар.
Ако се замята на спининг, блесните и воблерите вече отстъпват място на силиконовите примамки, които са предпочитани.

Рибен чипс от кожички

Костурът е храна, богата на калий, натрий, витамин А, В6, В12, В5, С, желязо и калций. 100 грама суров костур съдържа 114 калории, 18 грама белтъчини, 3,7 грама мазнини и никакви въглехидрати. Съхранява се до два дни в хладилни. При замразяване месото запазва вкусовите си качества в продърление на 3-4 месеца.
Месото на костура е бяло и много вкусно. Рибата трябва да се одере. Кожичките на по-дребните костури не се изхвърлят а се превържват в царевично брашно и от тях става невероятен рибен чипс.
Филенцата също стават най-вкусни пържени или панирани. По-едрите екземпляри могат да се опекат и във фурна. Консумацията на костур е полезна за кожата и лигавиците, за храносмилателната и нервната система.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама