Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6598875 www.bgdnes.bg

Бял амур плува в яз. "Ястребино"

Добромир ДОБРЕВ

Близо половин тон бели амури бяха зарибени във водите на язовир "Ястребино", научи "България Днес". Водоемът е най-големият в Търговищка област. Част от зарибителния материал е бил и от шарани. Мащабната акция е организирана изцяло от Централната рибно-опазваща организация, както и доброволци от съседните населени места.
Това е една от малкото подобни кампании, които се правят у нас. Пуснатите бели амури са с тегло около половин килограм. Тази риба може да достигне внушителни размери до над 30 кг. Рибарите от региона се надяват, че именно такива големи трофеи ще могат да уловят след време от водоема. През есента вече бяха уловени няколко огромни бели амура. Тази риба е абсолютен вегетарианец. Храни се предимно с водна растителност. На въдиците най-често се закача на примамка царевица.


Зарибените амурчета са били отгледани в частен рибарник в поповското село Гагово. При първото зарибяване са пуснати 150 кг, а на втори транш е осигурен зарибител от още 300 кг. Рибите са достатъчно големи, за да не станат жертви на хищниците, които плуват в язовира. "Ястребино" е популярен със своите бели риби, които се хранят с живо месо. Отскоро се наблюдава и завъждане на щука, като през изминалото лято бяха уловени първите риби от този вид.
Активисти от околните градове Омуртаг, Попово, Антоново и селата около язовира сами бяха организирали благотворителната акция по набиране на средства. Най-дейни бяха Стоян Стоянов, Мирослав Йорданов, Андрей Исаев, Николай Николов, Сезгин Юсуфов, Шенел Хасанов, Красимир Иванов. Зарибяването е проведено под контрола на представители от ИАРА - Търговище, каквито са изискванията на закона.
В последно време контролът на язовира е изключително засилен и бракониерските посегателства са намалели до минимум. Незаконните мрежи се вадят от водата веднага. През топлите месеци на дъно най-добре дава шаран, а уловът на бял амур се счита като страхотен бонус. През декември, преди язовирът да замръзне, най-търсени са бялата риба и костурът. Те се мамят от лодка със силиконови примамки. Хищните риби сега се спотайват в по-дълбоките участъци от водоема.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама