Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/4910624 www.bgdnes.bg

Погват пъдпъдъците от утре

Дългото чакане за ловната гилдия свърши! Още от утре пушки пукват из цялата страна. Ще хвърчи перушина и ще се лее кръв. Хиляди авджии вече са приготвили боеприпасите и с нетърпение се готвят за съботния ден. От 8 август се разрешава ловът на прелетен дивеч.

Негова емблема са пъдпъдъците - малки сиво-кафеникави пиленца, чийто лов обаче предизвиква страхотен интерес. Първо, защото е откриващ за новия сезон, и второ, заради надхитрянето и интересните тактики по време на излета.
Специалистите твърдят, че сега е най-доброто време, за да се похвалим с добра слука. През август пъдпъдъците се навъртат в нашите полета и ниви, а в началото на септември започват своята миграция на юг. Освен точен мерник задължително е и добре обученото куче, което заема характерна стойка на тялото, щом подуши пъдпъдък. Най-добрите породи за такъм тип лов по диря са бретоншпаньол, круцхаар, дратхаар и унгарска визла.
Ако се попадне на множество от пъдпъдъци, това не означава, че може да се бият наред. Дневната разрешена норма е от 15 бройки на ловец. За останалите видове прелетни птички - гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина - квотата е 10 броя дневно.
В централните части на Северна България очакват с нетърпение утрешния лов, за да бият гургулици. Месото им представлява уникален деликатес. Тези птици се дебнат, когато кацнат на електропроводи или самотни дървета. Най-добрите зони за това са около големи слънчогледови плантации, тъй като гургулиците се хранят основно със семките.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама