Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/6225498 www.bgdnes.bg

Шаран чудовище заловен край Враца

20-килограмовата риба е рекорден трофей

Иво АНГЕЛОВ

Чудовищно голям шаран беше уловен в язовир "Агов дол" край Враца. Това разкри пред "България Днес" арендаторът на водоема Марио Тончев.
20-килограмовият екземпляр е изваден през почивните дни, а гордите риболовци са полицаят Антон Сердарев и служителят от ВИК - Гоце Делчев, Кирил Петров.
"В язовира постоянно се хващат големи шарани, то се превръща в нещо като традиция. След улова и снимките уловът задължително се връща във водата. Това важи за всички риби, които са с тегло над 4 килограма", обясни Тончев.
По негови думи огромният шаран е бил хванат на протеинови топчета, тъй като този вид риба вече "не долюбва толкова царевицата".
Световните рекорди за шарани са около 40 килограма, но у нас рядко се хващат над 20-25 кг. Затова и всичко над 15 кг се брои за страхотен трофей, споделиха пред вестника дозакани шаранджии.
Освен чудовищния екземпляр рибарите Сердарев и Петров уловили още едни 18-килограмов шаран, както и други шест риби, които могат да се похвалят със сериозна големина. В края на почивните дни въдичарите отчели, че общият им улов излиза на цели 115 килограма.
"В язовира има и 40-килограмови сомове, които чакат да бъдат уловени. Плуват още 10-килограмови бели риби и бели амури. Радваме се на много голям интерес и посещаемост", каза още арендаторът на язовир "Агов дол".


Тончев с тъга признава, че българските въдичари нямат висока култура на риболов, както при чужденците. Хората от другите страни все по-рядко идвали у нас, защото се плашели от новините за убийства, побоища и грабежи. "Риболовният туризъм продължава 7-8 месеца и в тово отношение летният и зимният не могат да се съревновават с него. Но така и не сме го развили през годините и имаме още работа за вършене", завършва Тончев.

38-килограмов звяр
чака в язовира

38-килограмов екземпляр е най-големият шаран, който обитава водоема край Враца.
Рибата досега не се е закачала на въдица и продължава да чака щастливеца, който ще успее да я улови.
От построяването си през 1962 година язовирът "Агов дол" никога не е бил източван и така се е превърнал в дом на огромни риби. Най-едрият шаран, който се е закачал на въдица, е цели 29 килограма, но нищо чудно в най-скоро време рекордът да бъде подобрен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама