Реклама
https://www.bgdnes.bg/ribolov/article/5630211 www.bgdnes.bg

Лов на раци с наденица

Иво АНГЕЛОВ

Лов на раци с варена наденица е истински хит в Северна България. Това разказа пред "България Днес" русенският рибар Иван Ангелов.


Мръвката е атрактивна примамка за безгръбначните животни, които лесно падат в капана на рибарите.

Реклама


"Раците се ловят с рачило, като за стръв поставям варена наденица. Може да се използват и други колбаси, тъй като раците обичат месото и го нападат. Ако не разполагате с месни продукти, може да поставите и хляб, макар че той е малко по-малко ефективен", разказа Ангелов.


Преди дни той направил впечатляващ улов на язовир "Пчелина 2" край Разград. За няколко часа успял да извади от водоема над 100 рака. "Поставих примамката в рачилото и го пуснах във водата за 10-15 минути. След това вадех и задължително всеки път имах улов. Накрая ги събрах в една кофа и се оказаха на трапезата. Раците са вкусен деликатес", разказа още въдичарят, познат с успехите в дунавския риболов.


Според разпоредбите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури ловът на езерен рак (Astacusleptodactilus) е забранен от 15 октомври до 15 май. Възбраната за обикновен (зелен) крив крак (Carcinusmaenas) е в периода 1 април - 31 май. Пагурът (Eriphiaverrucosa), който се среща в Черно море, отново е под закрила от 1 април до 31 май.


Интересът на раците към месото се обяснява с тяхната хищническа природа. Речният рак обитава реки, езера и блата. През деня се крие под камъни до брега и коренища на растения, а през нощта търси храна. Речният рак е всеядно животно. "Случвало ми се е да поставям малък уклей, който да е стръв за щука или бяла риба, и раци да го изядат. Интересното е, че ядат само червата и очите му, докато останалата част от рибката остава недокосната", сподели още Ангелов.


Речният рак е типичен представител на висшите ракообразни, които имат 5 двойки ходилни крака. Тялото му е ръждивокафяво на цвят и на големина достига до 15-20 сантиметра.

Реклама


Язовир "Пчелина 2" е разположен на около 10 километра югозападно от Разград, сред смесена борова и брезова гора. Местността представлява долина с дължина 4 км, разположена в посока юг-север върху полупланински терен, като наблизо има още един язовир. Старото име на лесопарк Пчелина е Кувънлък, а днешното му наименование произлиза от това, че е място за отглеждане на пчели. Хората наричат местността още Варнело, защото пътят през гората е между Русе и Варна.

Членестоноги като коне

Най-големите ракообразни са големите морски раци. Толкова са огромни, че между грамадните им предни щипки се побира кон. Наричат ги също "раци на кокили", защото краката им са дълги. Най-големият документиран бил 3,4 метра с разперени крака и тежал внушителните 8 килограма.


Сред ракообразните най-голям вид е гигантският крив рак, който достига 3 метра с разтворени крака. Той живее край японското крайбрежие.

Реклама
Реклама
Реклама