Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/13894525 www.bgdnes.bg

Кръпката не се плаши от руски ракети в Киев

Васко се възхити от смелостта на Байдън

Фронтменът на "Подуяне блус бенд" с концерт под открито небе на Стъкления мост

Васко Кръпката пя вчера на един от най-прочутите мостове на Киев. "България Днес" научи, че фронтменът на "Подуяне блус бенд" е опъвал жици на Стъкления мост, неофициално наречен "Виталий Кличко", защото през декември миналата година кметът на украинската столица го откри след ремонт. През октомври мостът бе повреден след руска атака. Бе възстановен за рекорден срок и отново е любимо място за разходки на киевчани и особено - за концерти на открито.

Реклама

От съображения за сигурност мероприятията под открито небе в Киев са все по-голяма рядкост. Дори Боно направи концерта си в киевското метро. Въпреки това Кръпката не се е поколебал да се изправи на моста и да поздрави героичния украински народ с най-известните парчета на своята банда. Пред свои колеги култовият музикант признал, че е бил възхитен от смелостта на американския президент Джо Байдън, който се появи преди 10 дни в центъра на Киев заедно с украинския държавен глава Володимир Зеленски. През това време сирените предупреждаваха за възможно нападение над града от руските сили.

Кръпката анонсира изявата си в украинската столица на големия митинг шествие на 24 февруари в София по повод една година от началото на войната в Украйна. Той изпълни на живо някои от най-емблематичните си песни, превърнали се в неофициални химни на България след падането на комунизма.

Изпълнителят на "Кучето от крайния квартал" е бил посъветван от организаторите да не споделя с никого нито с какъв транспорт ще пристигне в Киев, нито своето местоположение там. Близки до Кръпката твърдят, че той е получил покана от мерията на украинската столица. Припомняме, че през 2018 г. Йорданка Фандъкова и тогавашният премиер Бойко Борисов посетиха Киев, а кметът на София отправи покана към киевския си колега Виталий Кличко за негова визита в българската столица.

"Сега, естествено, подкрепям историческата саможертва на Украйна да се откъсне от съветизацията. Понякога ми пишат "като си толкова за Украйна, отивай там да се биеш".... и подобни заяжданици от хора, на които отколе моята ясна антиболшевишка и антивоенна позиция е трън в робските им души", написа музикантът в социалката си.

Васко Кръпката е категоричен, че винаги ще помага "с музика и с цялата си душа да сме с колкото може по-високо вдигнати глави". Такива за него сега са героично сражаващите се за своята свобода хора на Украйна. През май 2022 г. той вече го направи на големия концерт в София "Солидарност с Украйна", организиран от самия него и от известния писател Захари Карабашлиев, на който свириха още Иван Лечев, Джендема и Валди Тотев.

В социалните мрежи БГ блусар №1 не назова логото на "международната хуманитарна мисия с българско участие", която го е мотивирала "с китара в ръка" да се опита "да повдигне духа на хората, които работят там за мир и победа на доброто срещу злото".

"Ще посрещнем в Киев с българската част на тази мисия 1 март като предвестник на пролетта и надеждата за скорошна победа над болшевишкия напоен с кръв мракобес! Пък знае ли човек - The Rolling Stones свириха в Куба и Фидел гушна букета... кой знае... вярвам в чудеса...", кимна към надеждата си за скорошен политически финал на Путин "гласът на 1989 г.".

Междувременно виртуални фенове на Кръпката бият тревога пред вестника, че основният профил на музиканта във фейсбук е блокиран. Самият той не коментира причината.

Четете още

Трябват войници, а няма! Проблеми с мобилизацията

Трябват войници, а няма! Проблеми с мобилизацията

Топразузнавачът Буданов: Киев поправя грешките от 2014-а

Топразузнавачът Буданов: Киев поправя грешките от 2014-а

Призрачна победа и ядрен шантаж. Прогнозите са за ТРИ сценария на фронта за следващите 12 месец

Призрачна победа и ядрен шантаж. Прогнозите са за ТРИ сценария на фронта за следващите 12 месец

Киев закопчава поп, сеел руска пропаганда

Киев закопчава поп, сеел руска пропаганда

Реклама
Реклама
Реклама