Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/7100543 www.bgdnes.bg

Актрисата Неда Спасова: Карамазов ме подкрепя

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот"

КОЯ Е ТЯ

Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София". Участва във филма "Дамасцена" (в ролята на Царицата на розите) и сериала "Откраднат живот" по Нова телевизия (в ролята на Кая Райкова).

Иво АНГЕЛОВ

- Неда Спасова и Кая Райкова - какво е общото и различното между двете?

- Ние с Кая сме си много близки. Тя е моя по-млада версия, независимо че и двете сме на 26 години. Аз вече съм си поукротила "бесовете" в душата, докато тя тепърва ще ги укротява и не се знае дали ще успее. Тя е борбена, амбициозна, силна. Доколкото познавам Неда Ц и тя е такава. Падаме, ставаме и продължаваме независимо от трудностите. Имаме много общо и в личната биография. Обичаме ужасно много майките си, това ще издам. Неда и Кая са много грижовни, много любвеобилни, нищо че втората не го показва. И двете са много чувствителни. И двете сме инат, безобразен чак. Владо Карамазов един ден по време на снимки ми дава някакви съвети за работата как да стане по-лесно и безболезнено и аз: "Не, не и не!", и ме попита: "Защо си такъв инат?". За Кая знам, че е инат, за Неда не бях сигурна, но явно и тя е.

Реклама

- Как се стигна до участието ви в сериала "Откраднат живот"?

- Преди година се явих на кастинг в "Дрийм Тийм" за друга роля в сериала. Още тогава знаех, че една част от екипа ме е харесала, но трябваше да дойде просто най-подходящата роля за мен и тя дойде. Кая е най-правилното човече, което можех да играя. В началото на юли отново ходих на кастинг, вече за ролята на Кая. Нещата се случиха много бързо, буквално един час след кастинга ми звъннаха, за да се явя на още един кастинг на другия ден със страшно много текст и медицинска терминология. Май се справих и още същия ден аз вече бях част от екипа на "Откраднат живот". И бях ужасно щастлива, защото си имах една скрита мечта - и аз да бъда част от екипа на един от най-успешните български сериали!

- Гледахте ли сериала, преди да станете част от него, и какво ви беше мнението за героите и сюжета?

- Да, гледала съм го. Много ми беше интересна актьорската работа на колегите ми. Харесвах го и тогава, и сега. Този сериал дава възможност първо на много мои млади и неизявени колеги да покажат най-доброто от себе си, второ Ц на вече изявени и популярни лица да затвърдят мястото си сред най-добри актьори на България.

- Лесно ли се работи с Владо Карамазов?

- Владо Карамазов е прекрасен човек и колега! Аз бях много притеснена от него в началото, защото си казвах, че това е твърде голям актьор за моите възможности. Слава богу, нито веднъж той не показа отношение към мен като към по-неопитна актриса, а напротив Ц винаги се държеше абсолютно равностойно, никога не ме е подценявал, усещах подкрепа от него. Той е един от основните ми партньори в сериала и да ви кажа съм много благодарна, че именно с него си партнирам.

- В реалния живот възможна ли е любов като тази между Кая и Христо?

Реклама

- Това е въпрос, който ме кара да издавам сценария и на този етап не мога да кажа нищо по-конкретно от това, че ще видите какво ще се случи. Но мога да отговоря така за истинската любов, на която всички се надяваме Ц смятам, че е възможна. Сигурно една на милион, но е възможна.

- Появиха ли се повече мъже ухажьори?

- Ха-ха, ами появиха се, но тях и преди си ги имаше. Не се изкушавам обаче, пазя дистанция. Не съм много по флирта с непознати.

- Имате ли някакви познания по медицина? Можете ли да превържете рана или да биете инжекция?

- Рана мога да превържа отпреди сериала. Инжекция... Хм-м-м... Сигурно и инжекция мога да бия, не съм пробвала и се надявам да нямам повод да пробвам. По време на снимки работим с нашите чудесни консултанти Ц д-р Дениз Зия, д-р Борислав Павлов, д-р Розен Рязков и операционната сестра Маргарита Симеонова. Те детайлно ни показват и обясняват различните манипулации.

- Позната сте като Царицата на розите от филма "Дамасцена". Чувствате ли се царица?

- Аз като малка исках да работя "царица" или "принцеса". Царица съм на собствения си свят, но като царица не се държа с другите, а като абсолютно нормален човек. В някаква съзнателна възраст (около 12-годишна) исках да съм психолог и тази ми идея за професия ме преследваше до влизането ми в НАТФИЗ, т.е. до 18-годишна. Тогава рязко се обърна изборът на професия, но като се замисля, актьорската професия е чиста психология. За да изградиш достоверно персонаж, трябва като един психолог да се поразровиш в душата му, за да разбереш всичко за него.

- Разкажете повече за усилията, които сте положили, за да промените теглото и визията си за снимките на филма.

- Наложи се да поотслабна с 4-5 килограма, защото от кастинга до момента, в който ми звъннаха и ме поканиха аз да играя тази роля (бяха минали 8 месеца), бях напълняла и бях доста изменила визията си (бях подстригала късо дългата си кестенява коса и я бях боядисала в черно). Започнах ежедневни тренировки и убийствен хранителен режим (приемах по 600 ккал на ден, това е един шоколад). Имах един месец, за да възвърна част от визията си и успях. Дългите коси ги спасихме с екстеншъни, върнахме кестенявия цвят.

- Кога се запали у вас страстта към актьорството?

- На 12 години попаднах на кастинг за младежка театрална трупа към Младежкия дом във Враца. Много се дърпах, защото ми се струваше безсмислено да се занимаваш с театър, но тъй като съучениците ми се записаха, реших и аз да не оставам по-назад. Така се случи, че от целия клас в тази трупа останах само аз до завършването ми на гимназията.

- Разкажете повече за творческите проекти, в които участвате, и къде можем да ви гледаме на сцена.

- Можете да ме гледате на сцената на Театър "София", където работя от половин година. Спектаклите са "Тирамису", "Закачане" и "Франкенщайн". В Театрална работилница "Сфумато" също имам две представления Ц "Бесове" и "Арабска нощ".

- Кои български актьори може да отличите като добър пример в българското кино и театър?

- Колегите ми от Театър "София" са изключителни професионалисти и страхотни актьори! Същото мога да кажа и за актьорския състав на "Откраднат живот". Имената са много и няма как да спомена всички. Но ето едно от тях ще кажа - Дария Симеонова. Тя е моя муза още от студентските години. Бях в първи курс, когато тя беше четвърти. Тя е прекрасна актриса, човек и професионалист.

- Какви качества трябва да притежава идеалният за вас мъж?

- Сериозността и зрелостта винаги са ме привличала в един мъж. Сериозност по отношение на живота и отговорностите, които има. Разбира се, че харесвам мъже с чувство за хумор и непринуденост. Чувствителността също е важно нещо. И не на последно място Ц верността и грижовността. Май искам свръхчовек!

- Мечтаете ли за сватба и деца?

- Мечтая за семейство. Да имам сватба не ми се струва най-важното, но сигурно бих се вълнувала да облека бяла рокля и да хвърлям букет.

- С какви занимания обичате да запълвате свободното си време?

- Нямам много свободно време и всичките ми хобита са в "зимен сън". Когато имам време, обичам да си почивам Ц да чета, да гледам филми. Обичам да спортувам, наскоро се запалих и по пол денс, но за съжаление не съм много редовна пак заради времето. Много обичам да готвя. Обичам да пътувам. Не съм много оригинална с хобитата си.

- Най хубавото нещо, което ви се случи през последната година, е...

- Попадането ми в трупата на Театър "София" и, разбира се, сериалът. Номинираха ме и два пъти в категория за дебют за "Икар 2018" и "Аскеер 2018". Е, не спечелих нито веднъж, но пък моето име единствено беше отразено два пъти.

- Последна книга, която прочетохте, е...

- "Франкенщайн" от Мери Шели. Влизам по заместване на мястото на Дария Симеонова в този спектакъл в Театър "София".

Реклама
Реклама
Реклама