Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1799727 www.bgdnes.bg

Треньорът Георги Димитров: Атлетиката без пари за европейското

Треньорът на лекоатлетическата звезда Ваня Стамболова - Георги Димитров, разкри, че националният тим няма пари, за да замине за европейското първенство в Гьотеборг (1-3 март). 13 от най-добрите ни състезатели трябва да отпътуват утре за шампионата.

"От няколко седмици президентът на федерацията Добромир Карамаринов търси пари, защото няма с какво да заведе отбора - коментира ситуацията Георги Димитров, който готви две атлетки за първенството - Венелина Венева (скок на височина) и Теодора Коларова (800 м). - Това е смешно, защото става въпрос за националния отбор на България. След олимпиадата министерството на спорта извади някаква таблица, в която лъжеха хората, че ни давали милиони. Истината е съвсем различна."
Специалистът даде пример и с най-успешната си състезателка за последните години Ваня Стамболова. Световната вицешампионка в зала на 400 м от 2010 г. е получила само 1000 лв. от министерството на спорта за периода от август до сега.
"Парите стигнаха само за самолетния билет до Измир, където тя беше на подготовка - обясни Георги Димитров. - Добромир Карамаринов извади отнякъде средства и помогна за лагера."
Ваня Стамболова се завърна след контузия на държавния шампионат в Добрич. Тя бяга в щафета, но ще пропусне сезона в зала, за да се възстанови напълно.
"Пуснах я, за да спрат всякакви спекулации, че се крие от допинг ченгета - коментира Георги Димитров. - При нея проблемът е сериозен. Няма я част от задната кръстна връзка. Ако се беше оперирала, нямаше да се възстанови две години. Ще тръгнем по състезания чак през май."
Георги Димитров разказа, че друга негова състезателка - Венелина Венева, едва не била лишена от заплата, която получава от военното министерство. Заедно с най-добрия ни състезател на гюле Георги Иванов, който записа най-добър резултат в Европа за сезона в Добрич, те се водят на минимален щат с ранг камериер/чистач.
"Заместник-министърът Лазар Каменов се опитал да пробута на министър Свилен Нейков заповед, с която Венелина и Жоро да бъдат препоръчани за освобождаване - разкри Георги Димитров. - Добре че в последния момент шефът на дирекция "Спорт за високи постижения" Асен Марков се намесил. Процедурата е само забавена."

Орденът "Стара планина" девалвира

Георги Димитров се изсмя на поредните номинации за орден "Стара планина" първа степен, въпреки че неговата възпитаничка Йорданка Донкова беше удостоена с отличието. Специалистът не е съгласен, че е пренебрегнат. "Не съм обиден, защото този орден девалвира - скочи Георги Димитров. - Вече го дават го на престъпници и врагове на България. Борците също не трябва да се оплакват, че нямат номиниран. Преди ги затрупваха, защото бяха бойните бригади на политиците през прехода и трябваше по някакъв начин да им се отблагодарят."

Гонят няколко финала в Гьотеборг

Българските атлети ще гонят няколко финала на европейското първенство в Гьотеборг. Това обяви президентът на федерацията Добромир Карамаринов.
"За първи път от доста години отиваме на европейско в зала с много атлети, които са постигнали през сезона силни резултати - коментира шефът на българската атлетика. - Дано и в Гьотеборг тези състезатели да покажат психика и да реализират това, което показаха от началото на годината."
Ивет Лалова (60 м), Венелина Венева (скок на височина), Тезджан Наимова (60 м) и Георги Цонов (троен скок) ще се присъединят към своите съотборници направо в Гьотеборг. Останалите пътуват от София. В състава са включени още Теодора Коларова (800 м), Силвия Дънекова (1500 м), Мирела Демирева (скок на височина), Гита Додова (троен скок), Радослава Мавродиева (гюле), Виктор Нинов (скок на височина), Даниел Добрев (скок дължина), Златозар Атанасов (троен скок) и Георги Иванов (гюле).

Георги Иванов: В суперформа съм

Най-добрият български състезател в тласкането на гюле Георги Иванов потвърди, че се чувства в отлична форма преди европейското първенство в Гьотеборг. Той закова уреда на 20,59 м по време на международния турнир "Академик" в Добрич. Постижението беше щ1 за сезона в Европа.
"Надявам се да покажа на европейското първенство това, което мога - обяви Иванов. - Целта ми е да тласна над 20 м. Това ще ми осигури място в шестицата."
Единственото притеснение пред таланта, който след две седмици става на 28 години, е, че няма реална конкуренция у нас.
"Станах шампион за седма поредна година - коментира Георги Иванов. - Това не е положителен показател."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама