Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/1838840 www.bgdnes.bg

Пирани гонили министър Стойчев


Близка среща с рибите убийци Ц пирани, е един от спомените, към които не иска да се връща 11-кратният носител на световната купа по плувен маратон и световен шампион в дисциплината, а от скоро и министър на спорта Петър Стойчев.
Не че е станало проблем, но преди години на състезание по река Парана той видял няколко пирани да се стрелкат до него.
Реките, в които плуваме, са толкова замърсени, че в тях почти няма пирани и крокодили - обяснява Стойчев. - Но винаги, когато сме в открити води в топлите страни, си имаме едно наум, защото изневиделица може да дойде опасност."
Друга опасност са акулите, които живеят в океаните и моретата, където настоящият министър се състезава.


"Теоретично е възможно да се появят, но досега няма инциденти. Все пак сме много хора и ни съпровожда цяла флотилия. Вдигаме шум, на моторниците, които ни следват, има уред, който гони акулите. И други големи риби не са ни нападали. Мерките за сигурност са на ниво. Явно ни избират маршрути, където не се появяват опасни животни. В аржентинските реки има пирани. Но в района, където плуваме, няма инциденти", признава Стойчев.
Известна е случката, когато в Китайско море българинът една не губи живота си.
"Най-критичната ситуация бе, когато ме опари медуза по лицето, хълбока и крака. Много боли! Схванаха ми се всички мускули. Откараха ме в болница и ме включиха на системи. Другите морета са по-солени от нашето и животните в тях са по-опасни - големи и отровни", признава Стойчев.

Обиколи Земята с плуване

В неофициалната статистика Петър Стойчев може и да не е единственият наш спортист, стъпил на всички континенти, но със сигурност само той е преплувал земното кълбо. 11-кратният носител на Световната купа в маратона не е бил единствено на Антарктида. Календарът и политиката на ФИНА да провежда състезанията в различни, най-вече екзотични кътчета на планетата, а маршрутите да са в открити води, отведе Стойчев няколко пъти до дeстинации, които не предлагат дори и водещите туроператори у нас. От чистото като сълза Охридско езеро, могъщата река Нил, коварната и буйна Парана, славната Темза до топлото Средиземно и десетки други морета - това са част от спирките на околосветската обиколка по вода на аса на "Левски" за две десетилетия.
Стойчев е в историята и с най-бързото преплуване на Ламанша - 06,57.50 часа. Самият той се ядосва, че е можел да запише и по-кратко време.
"Първо ми попречи един кораб, голям колкото НДК. Той ми отне минута-две. Още минута-две загубих, докато изляза на брега на Кале, защото времето се зачита, когато целият излезеш от водата", обяснява шампионът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама