Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14126706 www.bgdnes.bg

Мумифицирана японска русалка се оказва Франкенщайн

Франкенщайн, сглобен от цяло гробище разнородни трупове, се оказва мистична мумифицирана японска русалка.

Артефактът, открит на бреговете на японския осторв Шикоку между 1736 и 1741 г., от десетилетия е изложен в храм в японския град Асакучи. Странният предмет, наподобяващ русалка или по-скоро същество с маймунска глава и рибя опашка, се смята за свещен и привлича десетки хиляди посетители всяка година. В местната митология се смята, че русалките са безсмъртни, а който яде месо от русалка, също става безсмъртен.

Реклама

Въпреки огромния интерес към 30-сантиметровата мумия произходът й остава пълна мистерия векове наред, докато наскоро учени не успяват да уговорят храма да им я даде за научни изследвания. Те подлагат русалката на изследвания с рентген, компютърна томография, въглеродно датиране, изследвания с микроскоп и ДНК анализи. И откриват нещо крайно интересно - русалката всъщност е безгръбначен Франкенщайн. Гръбнак в тялото й няма, освен в малка част в края на опашката. Освен това се оказва, че опашката наистина принадлежи на риба, а останалата част от тялото е сглобена от части от различни животни, които е доста трудно да бъдат определени какви точно са.

Мумията е натъпкана с текстилна памучна тъкан, хартия и пясък, за да запази формата си, а отвън е боядисана със смес от пясък и въглищен прах. Челюстта вероятно е принадлежала на хищна риба, а други от частите са на сухоземни животни.

Не е ясно какво е било предназначението на мумията, но според учените може да е била създадена, за да поддържа мита за безсмъртните русалки.

Четете още

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

4-метрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей

Мумия на малък човек удивлява учени
Мумия на малък човек удивлява учени

Мумия на малък човек удивлява учени

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама