Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14798085 www.bgdnes.bg

Фейк, ама хваща дикиш. Мумия с маратонки взриви мрежата

Мумия на 1750 години пътува с машина на времето, за си купи мратонки, след което се връща обратно в миналото.

Невероятната история е разпространена от монголски конспиратори и интересчии, желаещи да направят реклама на страната си. В пещера в Монголия действително е открит скелет на жена, живяла преди около 1750 г. Предполага се, че тя е била съпруга на някой от тюркските ханове или друга аристократична особа. Тялото е положено облечено, като част от тъканите са се съхранили. Археолозите отдават това на студения и сух климат в местността. Най-добре запазени са обувки с подметка от кожа. Горната им част е от плат на оранжеви и черни райета. Те са се използвали от древните тюркски племена като чехли, но главите на конспираторите раждат друго.

Реклама

Според тях царицата е имала машина на времето, с която е пътувала до наши дни, за да... си купи маратонки. Те дори нарочват и конкретен модел на "Адидас", носен от аристократката. Дали спортните обувки са "Адидас" или "АдиБас" няма значение - царицата се е качила пак в машината и се е върнала в комфортния си дворец, за да се фука с новия чепик пред останалите монголци.

За по-голяма "достоверност" шарлатаните пускат в интернет и нещо като пишеща машина, която трябва да представлява чудния апарат. Фейк теорията би могла да се схване и като опит за реклама на "Адидас", но за компанията това е уронване на доброто й име.

Според "Монголиън Обзървър" фирмата смята да съди разпространителите на фалшивата "новина". За съжаление Монголия е много назад, що се отнася до правата върху интелектуалната собственост. Крадците и конспираторите се чувстват безнаказани да вършеят и да правят каквито си искат идиотщини.

Снимки: Център за културно наследство на Монголия

Четете още

Тази мумия е жива и на 163 г. се опитва да се самоубие

Тази мумия е жива и на 163 г. се опитва да се самоубие

Мумифицирана японска русалка се оказва Франкенщайн

Мумифицирана японска русалка се оказва Франкенщайн

Скулпторът Андрей Вранчев:
Мумифицирани сме в соца

Скулпторът Андрей Вранчев: Мумифицирани сме в соца

Мумия на малък човек удивлява учени
Мумия на малък човек удивлява учени

Мумия на малък човек удивлява учени

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама