Реклама
https://www.bgdnes.bg/zdrave/article/14397461 www.bgdnes.bg

За красива фигура пийте вода! Но не тази от снощи! Нито от чаша и шише

Дневната консумация на 1 л. вода = 30 кг. от теглото ни

Лягаме, пълним вода в чаша или бутилка, и сме спокойни, че като се събудим по нощите, ще ни е на лесно да утолим жаждата и няма да се налага да ставаме.

Да, ама не, както казваше журналистът и преводач Петко Бочаров. Защо? Причината е съставена от две думи и се нарича въглероден диоксид.

Реклама

Знаем, че когато живителната течност „отлежи“, тя изобщо не е същата на вкус (това не важѝ за виното!). Защото в престоялата за 12 часа чаша вода, горе споменатото химично съединение във въздуха започва да се смесва с нея, което намалява нейното рН и ѝ придава този неприятен вкус. Макар и да е годна за пиене. Експерти твърдят, че водата от чешмата е безопасна за употреба в продължение на половин година!

И сега какво? Трябва ли да сме нащрек с пиенето на вода?! Отчасти – да.
Например, ако я консумираме от чаша, е по-добре да е прясна, а не стояла налята в нея часове наред. Понеже оставена „отворена“ за дълго време, дори и за една нощ, тя може да стане опасна за пиене заради бактериите, които могат да попаднат в нея.

Вода от бутилка? Може, но не и оставена за дълго време. Особено, ако пием директно от гърлото на шишето. Защото по вътрешността му остава мъртва кожа, прах и пот, покриващи плътта ни, които много бързо и лесно се смесват с водата. А и слюнката, попадаща в течността (каквато и да е), може да я насити с бактерии. И микроорганизмите в бутилката, от която пием дълго време, ще започнат да се размножават във водата. С една дума – проблем!

Да избягваме водата от колата!!! Още повече забравената и напечената от Слънцето през целия ден, понеже се насърчава растежа на бактериите. Да не забравяме и факта, че особено пластмасовите бутилки са направени от материал, който при нагряване може да освободи опасни химикали, които да се смесят с водата.

Реклама

Но! Все пак добрата новина е, че ако правилно консумираме Н2О, ползите са животоспасяващи! Добре е да имаме предвид още, че постоянното чувство на жажда е възможен признак на начален стадий на захарен диабет. Все пак да не се страхуваме да пием вода, макар да казват, че пиенето на твърде много течности, особено преди лягане и през нощта, е недопустимо, тъй като има риск да навредим на тялото си.

Липса на полезни вещества.
Смята се, че така се изхвърлят хранителни вещества от тялото. Това е вярно, но само, ако пием повече от 6 л. вода дневно! Обикновено консумацията ѝ не трябва да надвишава 2,5-3 литра. Или с други думи – по литър вода на 30 кила от теглото ни.

Вероятност от оток.
Имали сме всички под очите торбичките, нали? Не е приятно, факт. Този оток се появява при нарушение на водно-солевия метаболизъм или когато тялото редовно изпитва липса на вода. При първа възможност то се стреми да направи запас от течност. Можем да го премахнем, като пием вода в подходящи количества. След известно време тялото ще спре да се запасява с нея. При заболявания на сърцето и бъбреците нормата на приема на течности се определя от специалист.

Ако водата е прясно налята, пиенето ѝ през нощта носи своите ползи. Поддържа водно-солевия баланс, понеже в съня си губим влага, докато дишаме и ако се потим. Така че чаша вода ни позволява да се запасим.

Помага при храносмилане, особено ако липсва при хапването - нормализира стомашната киселинност и предпазва от запек, причинен от дехидратация.

Дали пречиства? Да, разбира се! Водата премахва токсините от тялото. При липсата ѝ здравето на кожата може да се влоши, да се образуват камъни в бъбреците и/или в жлъчния мехур, вътреклетъчният метаболизъм да се забави и така да се натрупат токсини. А за отстраняването им е нужна енергия. Затова тялото ни чисто и просто се нуждае от вода.

За красива фигура мечтае всеки. Водата и тук помага, като напълва стомахчетата ни и намалява апетита. Тези, които я консумират вечер, по-рядко посягат към хладилника през нощта.

Сърцето ни трябва да е здраво. Ето защо, редовно пиещите 5 или повече чаши вода на ден, намаляват с 40% риска да се сдобият с инфаркт. През нощта ние спим, но сърцето ни – не, и то се нуждае от защита. Затова е добре да се пие вода преди лягане. Нали помните – по 1 литър течност на всеки 30 килограма собствено тегло по лекарска препоръка.


Наздраве и умната тази вечер! Честит Гергьовден! Честит празник!


Четете още

Поверия за Гергьовден от нашите деди: Изкъпете се в лява вода!

Поверия за Гергьовден от нашите деди: Изкъпете се в лява вода!

Санторини - островът от картичките

Санторини - островът от картичките

Актьорът с нов бъбрек Павел Емилов:  Вече мога да пия! Вода!

Актьорът с нов бъбрек Павел Емилов: Вече мога да пия! Вода!

Прополисът унищожава гъбичките за седмица

Прополисът унищожава гъбичките за седмица

Реклама
Реклама
Реклама